• Top Stories

    Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Τι γεννά την ένταση και τα συντροφικά μαχαιρώματα

    • NewsRoom

    Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (φωτ. αρχείου)


    Το κλίμα είναι βαρύ, κι αυτό βγαίνει προς τα έξω. Η αγωνία είναι μεγάλη και το πολιτικό μέλλον αβέβαιο για πολλούς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα ο εκνευρισμός και τα… τζαρτζαρίσματα να είναι αναπόφευκτα, όπως ακριβώς συνέβη στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος την περασμένη εβδομάδα.

    Εκεί η ένταση χτύπησε κόκκινα και τα συντροφικά μαχαιρώματα έδωσαν και πήραν. Οι αιτίες για τα ξεσπάσματα εκνευρισμού πολλές, με πρώτη τη δημοσκοπική κατρακύλα που θα μειώσει από μόνη της τον αριθμό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που θα μπουν στην επόμενη Βουλή.

    Όπως παρατηρούν αναλυτές, οι έρευνες καταγράφουν τάση αύξησης της διαφοράς μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και όχι το αντίθετο. Εξηγούν πως ναι μεν τους τελευταίους μήνες του 2018 παρατηρήθηκε μείωση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου, αλλά αυτή προέκυψε με ταυτόχρονη άνοδο και των δύο προπορευόμενων κομμάτων. Η ΝΔ δηλαδή δεν υστέρησε, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως φαινόταν να αυξάνει δυνάμεις με μεγαλύτερο ρυθμό, αλλά είναι σαφές ότι στις νεότερες ενδείξεις η τάση αυτή έχει ανακοπεί. Στην τελική έκβαση ρόλο θα παίξουν κυρίως οι αναποφάσιστοι, οι οποίοι διατηρούνται σε σχετικά υψηλά ποσοστά και αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή της αποχής.

    Πέραν της χαμηλής πτήσης στις δημοσκοπήσεις, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν να αντιμετωπίσουν και τα περίφημα ανοίγματα στην Κεντροαριστέρα, τα οποία για να έχουν αποτέλεσμα στην κάλπη, δηλαδή να φέρουν κεντροαριστερές ψήφους, πρέπει να συνδυαστούν με υποψηφιότητες από τον χώρο του πρώην ΠΑΣΟΚ, με άτομα αναγνωρίσιμα στις τοπικές κοινωνίες.

    Και αφού η εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στα ποσοστά που τον έφεραν στην εξουσία βασίστηκε κυρίως σε ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ, είναι πολύ πιθανόν αυτοί οι πολίτες να επιλέξουν τα παλαιά και γνώριμα πρόσωπα, που θα ξαναδούν να φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια

    Οι εκλόγιμες θέσεις μειώνονται ακόμη περισσότερο εξαιτίας εκείνων που δεν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε από την Κεντροαριστερά, αλλά στήριξαν την κυβέρνηση στα πολύ δύσκολα, όπως η Έλενα Κουντουρά ή ο Βασίλης Κόκκαλης.

    Όλα τα παραπάνω φέρνουν μεγάλες ανακατατάξεις στις εκλογικές περιφέρειες -για παράδειγμα, τι θα γίνει τώρα στην εκλογική περιφέρεια του Άγγελου Τόλκα ή του Θάνου Μωραΐτη- και σημαίνουν λιγότερες πιθανότητες εκλογής για τους εκ του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενους υποψηφίους.

    Πέραν των παραπάνω πηγών εκνευρισμού, είναι πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ το πόσο εύκολα μπορεί να τιναχθούν όλα στον αέρα από μια δήλωση ή μια ανάρτηση, όπως για παράδειγμα η δήλωση του Γιώργου Κυρίτση για τους νεκρούς από τις μολότοφ ή της Μυρσίνης Λοΐζου για την τρομοκρατία, ή ακόμη και η ιστορία με τον δρομέα και την Μυρσίνη Ζορμπά.

    Όλα τα παραπάνω βασανίζουν την άλλοτε μπετοναρισμένη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που περνάει δύσκολα βλέποντας το κόμμα να ανοίγεται προς άλλα νερά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα… φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ για να κλείσει το ευρωψηφοδέλτιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ήττα φέρνει γκρίνια: Όλοι εναντίον όλων στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ