• Top Stories

    Τσακαλώτος: Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει οριστικά με το Grexit

    • NewsRoom

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Τα ελληνικά ομόλογα σύντομα θα γίνουν αποδεκτά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο στη χαλάρωση των capital controls και στη σταδιακή ανάκαμψη της επενδυτικής εμπιστοσύνης, είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

    Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ζήτημα του χρέους το γεγονός ότι η χώρα προς το παρόν εξαιρείται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, τη στιγμή που οι δανειστές έχουν χάσει την πρόσβαση σε τακτικές γραμμές χρηματοδότησης, αφού η διαμάχη το 2015 μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των πιστωτών έχουν εγείρει αμφιβολίες αναφορικά με τη φερεγγυότητα της χώρας και τη θέση της στην Ευρωζώνη.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

    Στη συνέντευξή του ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως “Οι περιορισμοί σχετικά με τους ελέγχους κεφαλαίων έχουν ήδη χαλαρώσει και υπάρχει οδικός χάρτης προς την πλήρη άρση των capital controls. Ευελπιστώ ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο”.

    Όσον αφορά το φλέγον ζήτημα του Grexit ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε ότι “Απ’ τη στιγμή που ενταχθούμε στο QE και δρομολογηθούν οι εξελίξεις αναφορικά με το χρέος, τότε θα αποσυρθεί μία και καλή το σενάριο του Grexit. Είμαι σίγουρος ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει επιλέξιμο για το QE ως το Σεπτέμβριο. Τότε θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος και για τους επενδυτές”.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Κατόπιν προσέθεσε πως “Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης, η καταβολή των καθυστερούμενων οφειλών και η ένταξη στο πρόγραμμα του QE θα αντισταθμίσει τα τελευταία μέτρα λιτότητας. Οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει να εξουδετερώσουν το υφεσιακό βάρος”.

    Να σημειωθεί ότι η αποπληρωμή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ πρέπει να δρομολογηθεί ως τις 20 Ιουλίου που αυτά εκπνέουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-alexis-tsipras-kerdizi-filous-stin-ouasingkton/51790

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/zofero-mellon-tou-ellinikou-tourismou-tha-chasi-stichima-o-prothipourgos-ton-aandreadi/51680

     



    ΣΧΟΛΙΑ