• Top Stories

    Τον Φεβρουάριο του 2020 κρίνεται η τύχη του Tζούλιαν Ασάνζ

    • NewsRoom


    Η πλήρης ακρόαση έκδοσης για να αποφασιστεί εάν ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ θα πρέπει να σταλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τις καταγγελίες για κατασκοπεία, θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, σύμφωνα με απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου.

    Ο Ασάνζ, 47 ετών, αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνωμοσίας για παραβιάση κυβερνητικών υπολογιστών και κατασκοπεία και θα μπορούσε να περάσει δεκαετίες στη φυλακή εάν καταδικαστεί.

    “Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην ξεγελαστούν και πιστέψουν ότι τα WikiLeaks είναι κάτι παραπάνω από ένας δημοσιογραφικός οργανισμός”, δήλωσε ο Ασάνζ, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο μέσω βίντεο κλήσης από μια φυλακή του Λονδίνου.

    “Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. προσπάθησε να παραπλανήσει τον Τύπο”, δήλωσε ο ίδιος στο δικαστήριο του Westminster.

    Καθώς ο Ben Brandon, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, απήγγειλε μια περίληψη των κατηγοριών εναντίον του, συμπεριλαμβανομένου ότι είχε χακάρει το αμυντικό δίκτυο των ΗΠΑ, ο Ασάνζ δήλωσε: «Δεν χάκαρα τίποτα».

    Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής των Wikileaks πέρασε σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, όπου διέφυγε το 2012 για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, η οποία τον κατηγορούσε για βιασμό.

    Στις 11 Απριλίου, οι βρετανικές αρχές τον σύραν έξω από την πρεσβεία και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 50 εβδομάδων, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού ήρε την ασυλία του.

    Από τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει τον Ασάνζ για πολυάριθμα αδικήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας, λέγοντας ότι δημοσίευσε παράνομα τα ονόματα μυστικών πηγών και συνομίλησε με την πρώην αναλύτρια των ενόπλων δυνάμεων Chelsea Manning για να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες.



    ΣΧΟΛΙΑ