Ροή Ειδήσεων

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ απολύει 6 ανταποκριτές του εξωτερικού επειδή δεν δέχθηκαν να πληρώνονται με μπλοκάκι

ΑΠΕ Ψύλλος

Μιχάλης Ψύλλος, Πρόεδρος του ΑΠΕ


Τον πρόεδρο και γενικό διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλη Ψύλο, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του Πρακτορείου, ότι απέστειλε επιστολή σε 6 ανταποκριτές του εξωτερικού, οι οποίοι εργάζονται στο Πρακτορείο από 12 έως 37 χρόνια, και τους γνωστοποίησε την λύση της συνεργασίας. Ο λόγος της απόλυσης φέρεται να ήταν πως οι έξι δημοσιογράφοι δεν δέχθηκαν να αμείβονται με μπλοκάκι, τη στιγμή που με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, οι  δημοσιογράφοι που ήδη εδώ και χρόνια εργάζονται με μπλοκάκι περνούν στο μισθολόγιο.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μάλιστα, κατ’ εφαρμογή της ως άνω διάταξης, φέρεται να απέστειλε επιστολή στους ανταποκριτές εξωτερικού που συνεργάζονται μαζί του, με την οποία τους καλούσε να προσέλθουν και να υπογράψουν σύμβαση εργασίας ανεξάρτητων δημοσιογραφικών υπηρεσιών, αμειβόμενοι πλέον με δελτίο παροχής υπηρεσιών, την ίδια στιγμή που προχωρά στη σύναψη συμβάσεων αορίστου χρόνου για τους υπόλοιπους δημοσιογράφους που απασχολούνται ήδη στο Πρακτορείο με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παναγιώτης Τσιμπούκης και η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτορείου ,Ματίνα Μπάλτα, απέστειλαν επιστολή στην ΕΣΗΕΑ, στην οποία, αφού εξιστορούν  την τακτική της διεύθυνσης του Πρακτορείου, και ζητούν:

-την άμεση και καθοριστική παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ στον εμπαιγμό της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο προς την ΕΣΗΕΑ, όσο και προς στους συναδέλφους ανταποκριτές του εξωτερικού.

-η ΕΣΗΕΑ να καταγγείλει την απαράδεκτη συμπεριφορά της διεύθυνσης του Πρακτορείου.

-η ΕΣΗΕΑ να απαιτήσει την άμεση ανάκληση των απολύσεων των  συναδέλφων,

-την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την παρουσία όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, τόσο της ΕΣΗΕΑ, όσο και της ΠΟΕΣΥ.

Σημειώνεται, δε, ότι η ΠΟΕΣΥ δια της εκπροσώπου της στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τάχθηκε με την άποψη της διεύθυνσης του Πρακτορείου.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

Όπως μας πληροφόρησαν οι ανταποκριτές του εξωτερικού ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, τους απέστειλε σήμερα επιστολή με την οποία τους γνωστοποιεί την διακοπή της συνεργασίας τους με το Πρακτορείο, καθώς «παρήλθε το χρονικό διάστημα που είχαμε θέση για να μας στείλετε υπογεγραμμένη τη σύμβαση παροχής ανεξάρτητων δημοσιογραφικών υπηρεσιών».

Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι η συνεργασία των εν λόγω συναδέλφων  με το ΑΠΕ-ΜΠΕ  έχει διάρκεια ζωής από 12 έως 37 χρόνια.

Υπενθυμίζω ότι ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΕΣΗΕΑ, είχα αποστείλει την 20ή Φεβρουαρίου 2019 επιστολή-αναφορά στην οποία ανέγραφα ότι πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, επικαλούμενος αόριστη νομοθεσία και νομολογία,  προσπαθεί με ασφυκτικές, αντεργατικές και αντισυναδελφικές πιέσεις  να καθυποτάξει τους έξι ανταποκριτές εξωτερικού, προκειμένου να μην υπαχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου, αλλά να δημιουργηθεί μια νέα γενιά εργαζομένων αμειβομένων με μπλοκάκι.

Η προσπάθεια αυτή της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιχειρείται με απάνθρωπες πιέσεις, προκειμένου να υπογράψουν αναδρομικά λεόντειες αντεργατικές, αντισυμβατικές και έξω από τους δημοσιογραφικούς κανόνες και τη δεοντολογία συμβάσεις, δηλαδή συμβάσεις παροχής ανεξάρτητων  υπηρεσιών.

Και όλα αυτά τη στιγμή, κατά την οποία πρόσφατα με νομοθετική ρύθμιση το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξαιρείται από τους νομοθετικούς μνημονιακούς περιορισμούς των προσλήψεων δημοσιογράφων, μισθωτών, κ.λπ., κάτι που είχε ως αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι που εργαζόντουσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με μπλοκάκι (εδώ και δέκα χρόνια) να ενταχθούν στο μισθολόγιο του Πρακτορείου με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Ακόμη, στην επιστολή-αναφορά της 20ης Φεβρουαρίου 2019, μεταξύ των άλλων, αναφερόταν:

«Η ΕΣΗΕΑ κάλεσε για τις 18.2.2019 τον κ. Ψύλο να παρέχει εξηγήσεις για το θέμα των 6 ανταποκριτών εξωτερικού, αλλά επικαλέσθηκε την απουσία του στο εξωτερικό. Έτσι, η ΕΣΗΕΑ στην θέση του κάλεσε εμένα ως εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πρακτορείου Ματίνα Μπάλτα.

 Κατά την συνάντηση αυτή, από την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου αναζητήθηκε τηλεφωνικά ο κ. Ψύλος, ο οποίος βρισκόταν ακόμα στην Αθήνα (!) και του ζητήθηκε να «παγώσει» κάθε διαδικασία στο θέμα των «έξι» μέχρι την 4η Μαρτίου 2019 που είχε ήδη συμφωνηθεί η επόμενη συνάντησή του με την ΕΣΗΕΑ για το θέμα των ξένων ανταποκριτών. Κατά τις διαβεβαιώσεις της πρόεδρου της ΕΣΗΕΑ, ο κ. Ψύλος δεσμεύτηκε ότι μέχρι την 4ή Μαρτίου δεν θα προβεί σε καμία ενέργεια.

Παρά την επίμαχη διαβεβαίωση, ο κ. Ψύλος στις 19 Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή μια ημέρα μετά τις δεσμεύσεις του, απέστειλε εκφοβιστική επιστολή στους «έξι» για να υπογράψουν έως 26 Φεβρουαρίου 2016 τις λεόντειες συμβάσεις «ανεξαρτήτων δημοσιογραφικών υπηρεσιών» που τους απέστειλε, διαφορετικά λύεται η συνεργασία τους με το Πρακτορείο. Μάλιστα, οι συμβάσεις θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το ύφος της επιστολής του κ. Ψύλου, εκφεύγει των κανόνων της καλής πίστης και των χρηστών ηθών, αλλά και του διευθυντικού δικαιώματος που επιβάλλει το Αστικό Δίκαιο και η εργατική νομοθεσία –με ότι αυτό σημαίνει- και ανάγεται στους εξωσυμβατικούς κανόνες, από όπου αυτοί  ελέγχονται».

Διακοπή συνεργασίας

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλης Ψύλος, είχε δεσμευθεί, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Αντωνιάδου, ότι θα «παγώσει» το θέμα έως την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2019, που είναι το εξ αναβολής ραντεβού με την ΕΣΗΕΑ για επίλυση του ζητήματος των ανταποκριτών εξωτερικού, σήμερα απέστειλε επιστολές με τις οποίες τους γνωστοποιεί την λύση της συνεργασία, ενώ παράλληλα τους απέκλεισε από το σύστημα αποστολής κειμένων προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατόπιν αυτών, ζητούμε την άμεση και καθοριστική παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ στον εμπαιγμό της διεύθυνσης του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόσο προς την ΕΣΗΕΑ, όσο και προς στους συναδέλφους ανταποκριτές του εξωτερικού.

Ζητούμε, η ΕΣΗΕΑ να καταγγείλει την απαράδεκτη συμπεριφορά της διεύθυνσης του Πρακτορείου.

Ακόμη, ζητούμε από την ΕΣΗΕΑ να απαιτήσει την άμεση ανάκληση των απολύσεων των έξι συναδέλφων, όπως επίσης ζητούμε την άμεση σύγκληση γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με την παρουσία όλων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, τόσο της ΕΣΗΕΑ, όσο και της ΠΟΕΣΥ.

Υπενθυμίζεται, ότι η ΠΟΕΣΥ δια της εκπροσώπου της στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τάχθηκε με την άποψη της διεύθυνσης του Πρακτορείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Θεσσαλονίκη: Έξι χρόνια φυλακή σε οικονομικό επιθεωρητή που εκβίαζε επιχειρηματίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θεσσαλονίκη: Νεκρός πυροσβέστης εν ώρα εργασίας


ΣΧΟΛΙΑ