• Κοινωνία

    Τι γίνεται με το επίδομα στέγασης, την επιδότηση ενοικίου ή δόσης δανείου: Πόσους αφορά, τι έχουν να περιμένουν

    χαρατσι


    Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι τελικά τα εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους και πότε θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τη λήψη του επιδόματος στέγασης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «mononews», η απαιτούμενη ΚΥΑ είναι έτοιμη από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Θεανώ Φωτίου. Όμως μέρος των δικαιούχων της επιδότησης δόσης στεγαστικού δανείου συνδέεται με αυτό που προβλέπεται για τη προστασία της πρώτης κατοικίας (νόμος Κατσέλη), κάτι που προκάλεσε και την αντίδραση των δανειστών.

    Το οικονομικό επιτελείο μετρά και ξαναμετρά τους δικαιούχους, ψάχνοντας τελικά εάν οι δυο παροχές θα είναι ξεχωριστές ή θα τεθούν σε ένα ενιαίο μηχανισμό. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν με την έλευση των δανειστών στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

    Εάν οι δανειστές δεν αποδεχθούν τελικά την εφαρμογή ενός νέου Νόμου Κατσέλη (ο οποίος θα ισχύει έως το τέλος Φεβρουαρίου), για την προστασία της πρώτης κατοικίας σε πολύ φτωχά νοικοκυριά, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει την ένταξη στην επιδότηση δανείου ακόμη και δανειοληπτών καταναλωτικών δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Σε κάθε περίπτωση στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι εντός Ιανουαρίου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για την διάθεση 400 εκατ. ευρώ.

    Το επίδομα στέγασης, είτε με την μορφή επιδότησης ενοικίου είτε με την μορφή επιδότησης δόσης στεγαστικού ή καταναλωτικού δανείου, θα πάρουν 300.000 οικογένειες. Η μηνιαία επιδότηση θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης αναμένεται να ξεκινούν από περίπου 6.500-7.000 ευρώ το έτος, για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και να κλιμακώνονται έως τα 21.000 ευρώ.

    Ακόμη θα τεθούν και περιουσιακά κριτήρια (ακίνητη περιουσία και καταθέσεις), κριτήρια διαμονής στην επικράτεια, πολυτελούς διαβίωσης, ασφαλιστικής κάλυψης και οικογενειακής κατάστασης.

    Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε ως προς το ύψος του επιδόματος δίνει έμφαση στο παιδί, το οποίο αντιμετωπίζεται ως ενήλικας, με προφανή στόχο να προωθηθεί και η γεννητικότητα:

    – Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 70 ευρώ το μήνα,

    – για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, ενήλικο ή ανήλικο προσαύξηση κατά 1/2, δηλαδή κατά 35 ευρώ το μήνα.

    Ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, αφού για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

    Οι αιτήσεις θα γίνονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη και είναι παρόμοια με αυτήν του Κοινωνικού Μερίσματος και του ΚΕΑ. Το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε συνεργασία με κλιμάκια από τις τράπεζες για τις τεχνικές λεπτομέρειες των διασταυρώσεων που απαιτούνται στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

    Στην περίπτωση του δανειολήπτη, το ποσό του επιδόματος θα πιστώνεται στον λογαριασμό που συνδέεται με το δάνειο πρώτης κατοικίας. Μέσω της ίδιας πλατφόρμας θα διεξάγονται και οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι αλλάζει στη καθημερινότητα χιλιάδων συνταξιούχων και ασφαλισμένων το 2019

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι εισφορές θα πληρώνουν όσοι εργάζονται με τίτλους κτήσης το 2019



    ΣΧΟΛΙΑ