• Top Stories

    Thucydides Dramaticus: Το Θέατρο του Πολέμου

    • NewsRoom


    Ύστερα από την επιτυχία που σημείωσε τον Αύγουστο του 2016 στο ετήσιο Φεστιβάλ της Ελευσίνας “Αισχύλεια”, η παράσταση “Θουκυδίδης Δραματικός: Πόλεμος, βίαιος Διδάσκαλος” επιστρέφει για 8 μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης από Πέμπτη μέχρι Κυριακή στις 6, 7, 8, 9 και 13, 14, 15, 16 Οκτωβρίου.

    14570282_1799274286953358_992877297667803019_nΗ παράσταση “Θουκυδίδης Δραματικός: Πόλεμος, βίαιος Διδάσκαλος” αποτελεί το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του προγράμματος “Thucydides Dramaticus: The Theater of War” που διοργανώνει το Hellenic Education & Research Center (HERC), με την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση αποσπασμάτων της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη, με την οποία επιχειρείται η ανάδειξη της διαχρονικής και οικουμενικής ουσίας της “Τραγωδίας του Πολέμου”. Στην παράσταση συμμετέχουν σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ ενώ στόχος του προγράμματος είναι η καλλιτεχνική και εκπαιδευτική συνάντηση ανθρώπων από τρεις ηπείρους.

    Το Έργο

    Cast_02
    Κείμενο – Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης

    Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη “Πόλεμος Βίαιος Διδάσκαλος: Τα περί Πλάταιαν και άλλα Δεινά” αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων ανθολογημένων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Θουκυδίδη. Το διασκευασμένο υλικό παρουσιάζει σε δραματοποιημένη μορφή επεισόδια από την πρώτη φάση του Πελοποννησιακού Πολέμου.

    Θεματικός πυρήνας του έργου είναι τα συμβάντα γύρω από την άλωση της βοιωτικής Πλάταιας (431-428 π.Χ.), τα οποία συναρθρώνονται με άλλα εξόχως δραματικά ιστορικά γεγονότα. Ενδεικτικά η σύνθεση περιλαμβάνει: τις πρώτες δημηγορίες Αρχιδάμου και Περικλή, τον επιτάφιο λόγο του Περικλή, τον λοιμό στην Αθήνα (431/430 π.Χ.), την τελευταία φάση του εμφυλίου στην Κέρκυρα (425 π.Χ.), τον διάλογο Αθηναίων και Μηλίων (416 π.Χ.).

    Κύριος στόχος του έργου είναι η υλοποίηση της βιωματικής πρόσληψης του “πολεμικού γεγονότος”.  Με την δραματοποίηση του ιστορικού λόγου, με την άρση του από το επίπεδο της “διήγησης” στο ύψος της “μίμησης”, συντελείται η αμεσότερη, δραστικότερη και ψυχαγωγικότερη επικοινωνία του βιώματος.

    Μέσω της θεατρικής οδού επιτυγχάνεται η μετουσίωση του ατομικού βιώματος σε συλλογικό και του εφήμερου σε διαχρονικό, ή, όπως το προέβλεψε και ο μεγάλος ιστορικός, το «ἀγώνισμα ἐς τὸ παραχρῆμα ἀκούειν» καθίσταται «κτῆμα ἐς αἰεί».

    Αυτό είναι, ίσως, και το ουσιαστικότερο νόημα που περιέχεται στη φράση “Θέατρο του Πολέμου”, φράση που αποτέλεσε τον γενικό τίτλο του εκπαιδευτικού εγχειρήματος, καλλιτεχνικό προϊόν του οποίου υπήρξε η παράσταση.

    Η μετάφραση τηρεί με ευλάβεια το γράμμα και το πνεύμα της πρωτότυπης συγγραφής, σημαντικό ωστόσο μέρος της έχει διασκευαστεί, προκειμένου να αναδειχθεί η “θεατρικότητα” (ως προς την μορφή) και η “δραματικότητα” (ως προς το περιεχόμενο συναίσθημα) του κειμένου.

    Τα αποσπάσματα της ιστορικής αφήγησης συναρμόζονται, ή καλύτερα διαπλέκονται κατά τόπους, με ένα πρόσθετο ποιητικό και μουσικό “διακείμενο” το οποίο εισφέρει στην ιστορική γραφή σύγχρονες νοηματικές προεκτάσεις και οξύτερο δραματικό συναίσθημα.

    Φωτογραφικό απόσπασμα από την παράσταση στο Φεστιβάλ της Ελευσίνας "Αισχύλεια"
    Φωτογραφικό απόσπασμα από την παράσταση στο Φεστιβάλ της Ελευσίνας “Αισχύλεια” – Αύγουστος 2016

    Η Παράσταση

    Η θεατρική παράσταση του έργου είναι ο πρώτος καλλιτεχνικός καρπός του σπουδαστικού προγράμματος “Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου”.  Πρόκειται για αγγλόφωνο και ελληνόφωνο πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    Η σπουδαστική αυτή παράσταση ανέβηκε πρώτη φορά, με μεγάλη επιτυχία, στο θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Αισχυλείων τον Αύγουστο του 2016, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

    post-11

    Ο παιδευτικός χαρακτήρας της παράστασης αποτυπώνεται και στον προσανατολισμό της να διαφωτίσει τους σκοτεινούς και πολύπλοκους μηχανισμούς που παράγουν το πολεμικό φαινόμενο.  Η παράσταση επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντας την γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματισμό· σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώντας τα τραγικά συναισθήματα που παράγει η πολεμική βία. Και, όπως μαρτυρεί η πείρα, όπου η γνώση και η ψυχαγωγία συναντιούνται το παιδευτικό αποτέλεσμα είναι πιο συναρπαστικό, πιο βαθύ και πιο αξιομνημόνευτο.

    Το αγγλόφωνο και ελληνόφωνο σπουδαστικό πρόγραμμα “Θουκυδίδης Δραματικός: Το Θέατρο του Πολέμου” συνδυάζει την γνώση της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας με την πράξη του Θεάτρου.  Απευθύνεται σε σπουδαστές και αποφοίτους Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού και διοργανώνεται από το Hellenic Education & Research Center (www.herc.org) με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (www.snf.org).

    Το πρόγραμμα απετέλεσε μια επιστημονική και καλλιτεχνική σπουδή πάνω στην θουκυδίδεια ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου.  Στο πρόγραμμα, διάρκειας δύο εβδομάδων, συμμετείχαν σπουδαστές κλασικών γραμμάτων και δραματικής τέχνης από την Ελλάδα, τις Η.Π.Α και την Τουρκία.  Κύριος στόχος της διδασκαλίας υπήρξε η βιωματική οικείωσή τους με το φαινόμενο του “πολέμου”, τους μηχανισμούς παραγωγής της βίας και τις ολέθριες εκβάσεις της.

    Οι σπουδαστές κατά τη δεκαπενθήμερη παρουσία τους παρακολούθησαν ένα εξαιρετικά περιεκτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που περιελάμβανε: επισκέψεις σε αρχαιολογικούς τόπους και μουσεία, μαθήματα ιστορίας με θέμα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, διαλέξεις πάνω σε ιστορικά και θεατρικά ζητήματα, θεατρικά “εργαστήρια” και δειγματικές θεατρικές και συγγραφικές προσεγγίσεις.

    Η οργανική σύζευξη των τριών γνωστικών πεδίων, της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και του Θεάτρου, και η συγκρότησή τους σε μία τρίπτυχη ενότητα, συνιστά την ουσιαστική πρωτοτυπία της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής προσέγγισης.

    Cast_01-1
    Σκηνοθεσία: Γιάννης Παναγόπουλος
    Cast_03
    Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης

     

    Κείμενο – Δραματουργία: Γιάννης Λιγνάδης
    Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης – Γιάννης Παναγόπουλος
    Σκηνική Διδασκαλία – Κίνηση: Έλενα Καμηλάρη
    Ιστορικοί Σύμβουλοι: Dr. Bella Vivante, Δρ. Ανδρονίκη Μακρή
    Σκηνικά-Κοστούμια: Δήμος Κλιμενώφ
    Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου
    Video Installation: Λουκάς Ζιάρας, Χρήστος Καλαϊτζόγλου
    Μουσική Επιμέλεια: Μικές Γλύκας
    Ήχος: Kariotis Audio
    Φωτογραφία: Θοδωρής Βερονίκης
    Κινηματογράφηση παράστασης: Νίκος Λερός (Σκηνοθεσία), Στέλιος Δάγκας & Κώστας Τούντας (Οπερατέρ), Ειρήνη Χατζή (Μοντάζ)
    Υπεύθυνος Παραγωγής: Γιώργος Τζιαμπίρης

    Παίζουν: σπουδαστές και απόφοιτοι Δραματικών Σχολών και Κλασικών Γραμμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

    Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: 6-7-8-9, 13-14-15-16 (Πεμπ-Παρ-Σαββ-Κυρ) Οκτωβρίου στις 21:15
    Τιμές Εισιτηρίων:15€ | 10€ (μειωμένο) | 5€ (άνεργοι,) | προπώληση: www.viva.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/75-chronia-apo-ti-machi-tis-kritis-mia-fotografiki-ekthesi-foros-timis-sta-thimata-tis-nazistikis-ktinodias/78798

    mononews_contest 1 year



    ΣΧΟΛΙΑ