• Top Stories

    Τα τελευταία του χαρτιά παίζει ο Τσίπρας με παροχολογία και υποσχέσεις για προσλήψεις

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός


    Με «καταδρομικές» κινήσεις η κυβέρνηση τα παίζει όλα για όλα εν όψει των εκλογών. Λίγο πριν από τις κάλπες, τάζει προσλήψεις σαν να μην υπάρχει αύριο, καλλιεργώντας προσδοκίες σε χιλιάδες πολίτες με απώτερο στόχο να κερδίσει την ψήφο τους.

    Με το ταχυδακτυλουργικό τέχνασμα για τους κληρικούς, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις φήμες για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, από το 2020 και μετά. Ωστόσο, πρόκειται για την εξής αλχημεία: Οι ιερείς δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά το ποσό της μισθοδοσίας τους θα συνεχίσει να καταβάλλεται από το κράτος στην Εκκλησία.

    Σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καλύψει το ποσό των 198 εκατ. ευρώ, που στοιχίζει ετησίως η μισθολογική δαπάνη για τους ιερείς, από την αξιοποίηση του τμήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας που μέχρι χθες ήταν αμφισβητούμενη και τώρα περνά στην εταιρεία αξιοποίησης, τα έσοδα από την οποία θα μοιράζονται μεταξύ κράτους και Εκκλησίας.

    Η πρόβλεψη που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι αυτό θα συμβεί μέχρι το 2030.

    Η παραπάνω μεθόδευση, άγνωστο εάν είναι εν γνώση των δανειστών, προκαλεί έντονη ανησυχία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και κάνει σαφές ότι η κυβέρνηση θα τα παίξει όλα για όλα, για να κερδίσει πόντους στο δρόμο για τις κάλπες.

    Δυστυχώς σημαίνει, επίσης, ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε προχθές απέχει πολύ από μια ιστορική συμφωνία αρχής μεταξύ δύο θεσμών, του κράτους και της Εκκλησίας, αλλά πρόκειται περισσότερο για ένα παζάρι, από το οποίο και οι δύο πλευρές αποκομίζουν οφέλη. Η μεν Εκκλησία εγγράφει στην περιουσία της αμφιλεγόμενους ως χθες τίτλους, η δε κυβέρνηση μια ευκαιρία για να υποσχεθεί προσλήψεις.

    Όλα αυτά, βεβαίως, μπορεί να αποδειχθούν «αέρας», αφού οι αντιδράσεις είναι μεγάλες. Η πιθανότητα υπαναχώρησης φάνηκε χθες από τη δήλωση του Αρχιεπισκόπου μετά τη συνεδρίαση της Διαρκής Ιεράς Συνόδου: προσπαθώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις από την πλευρά των κληρικών, είπε ότι πρόκειται για πρόθεση συμφωνίας και όχι για συμφωνία και πως τίποτα δεν θα προχωρήσει εάν δεν συμφωνηθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βόμβα Τζανακόπουλου: Χώρος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο από τη συμφωνία με την Εκκλησία!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ για τη «βόμβα» Τζανακόπουλου: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες τάζοντας 10.000 διορισμούς



    ΣΧΟΛΙΑ