• Top Stories

    Τα πάρε-δώσε του «ανομοιογενούς ζευγαριού»: Κενά και ασάφειες από το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία

    • NewsRoom

    Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan (Δ) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (Α)


    Κενά και απορίες άφησε το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, που ξεκίνησε με την προκλητική κίνηση της Άγκυρας να επικηρύξει τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς (προσβολή προς την Ελλάδα χαρακτηρίζει το Der Spiegel την κίνηση αυτή) και κατέληξε με τις γενικόλογες αναφορές στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη μαραθώνια συνάντηση των δύο ηγετών, με το φαραωνικών διαστάσεων δείπνο, τις ξεναγήσεις στην Αγία Σοφία και της επίσκεψη στην Χάλκη.

    Η κριτική που δέχεται ο πρωθυπουργός για το ταξίδι στην Τουρκία είναι ότι έγινε χωρίς καλή προετοιμασία, δεν έφερε σαφή αποτελέσματα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ του καταλογίζουν και φάουλ για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, καθώς από υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, ο Ερντογάν το κατέστησε για ακόμη μια φορά διμερές θέμα βάζοντάς το σε παζάρι με τους μουφτήδες.

    «Δεν αποτελεί αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης η αυτόβουλη υποχρέωση των κυβερνήσεων να υπερασπίζουν τις διεκδικήσεις των μειονοτήτων σε κάθε χώρα ξεχωριστά» είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην ημέρα που θα λειτουργήσει ξανά η Θεολογική Σχολή της Χάλκη».

    Κι όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις των Αιγαίο και την πρακτική δέσμευσης μεγάλων περιοχών για ασκήσεις και έρευνες.

    Μετά τη συνάντηση στο Λευκό Παλάτι και την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, η αίσθηση που κυριαρχεί είναι πως το ταξίδι οργανώθηκε πρόχειρα, κυρίως επειδή το ήθελε ο Τούρκος πρόεδρος, που έχει μπροστά του εκλογές.

    Der Spiegel: Ανομοιογενές ζευγάρι

    Αναλύοντας το ταξίδι το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μιλάει για τους Τσίπρα και Ερντογάν χαρακτηρίζοντάς τους «ανομοιογενές ζευγάρι», επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ιστορικοί αντίπαλοι, αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Τσίπρας «διατηρούν μια ισχυρή σχέση, διότι επωφελούνται ο ένας από τον άλλον».

    «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δεν είχε αρχίσει καν την επίσκεψή του την Τρίτη, όταν ο οικοδεσπότης του φρόντισε για μια προσβολή. Επικήρυξε τους οκτώ στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα με 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας ωστόσο προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του όταν λίγες ώρες αργότερα συναντήθηκε με τον Ερντογάν στην Άγκυρα. “Ο διάλογός μας ήταν στο πέρασμα των χρόνων ειλικρινής και ανθεκτικός”, δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ και υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες που του τηλεφώνησαν.

    » Ο Έλληνας πρωθυπουργός περιέγραψε τον Ερντογάν σε εμπιστευτικό κύκλο ως “έντιμο τύπο”. “Μαζί του, ξέρεις πού βρίσκεσαι”. Ο Ερντογάν βλέπει στον Τσίπρα έναν από τους λίγους συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει ότι οι δύο ηγέτες συνδέονται με εταιρική σχέση, η οποία έχει συγκεκριμένο σκοπό.

    «Γνωρίζουν ότι χρειάζονται ο ένας τον άλλον σε διάφορα θέματα. Ταυτόχρονα, ο κατάλογος των διαφορών απόψεων, επί των οποίων ούτε κατά την συνάντηση της Τρίτης σημειώθηκε επιτυχία, είναι μακρύς», επισημαίνεται.

    «Ο Ερντογάν πιέζει για την παράδοση των οκτώ στρατιωτικών. Είναι μια επιθυμία που ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκπληρώσει λόγω της ανεξαρτησίας της ελληνικής δικαιοσύνης. Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών”, είπε ο Ερντογάν. Οι δύο πλευρές διαφωνούν επίσης για την Κύπρο και για τα νησιά στο Αιγαίο”, αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει χαμηλούς τόνους έναντι του Ερντογάν, καθώς λογαριάζει ότι εξαρτάται από εκείνον κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης. «Αν η Τουρκία καταγγείλει την συμφωνία με την ΕΕ, η κατάσταση στην Λέσβο, την Χίο και την Κω θα τεθεί εντελώς εκτός ελέγχου», αναφέρει.

    «Στην Ελλάδα θα γίνουν αργότερα μέσα στη χρονιά εκλογές. Ο Τσίπρας παρουσιάζεται λοιπόν ως “statesman”. Μόλις κατάφερε μια επιτυχία στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας. Τώρα θα ήθελε να εμφανιστεί και στην επίσκεψή του στην Τουρκία ως πολιτικός που λύνει προβλήματα”, συνεχίζει το άρθρο, το οποίο κλείνει με την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Αγία Σοφία και στην Χάλκη, όπου, όπως επισημαίνεται, η Θεολογική Σχολή έκλεισε το 1971. «Ο Τσίπρας έθεσε στον Ερντογάν και πάλι μάταια το θέμα της επαναλειτουργίας της. Ωστόσο το ταξίδι του ανταμείφθηκε: μπορεί να πάρει μαζί του στην Αθήνα ωραίες εικόνες για τον προεκλογικό του αγώνα», καταλήγει ο συντάκτης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τορπίλη από Τουρκία: Επικήρυξε τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Ανησυχία και 5 ερωτηματικά για την «κακά προετοιμασμένη» επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Αλέξης Τσίπρας και η… μαύρη γάτα (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ