• Top Stories

    Στη δίνη του Μακεδονικού και πάλι η συγκυβέρνηση: Πιθανές απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις

    • NewsRoom


    Μπροστά σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις μπορεί να βρεθεί η χώρα, με την Συμφωνία των Πρεσπών να γίνεται η θρυαλλίδα των εξελίξεων αυτών, μετά και τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ. Ο Πάνος Καμμένος, έπειτα από πολυήμερη αφωνία, βγαίνει μπροστά σπάζοντας το μορατόριουμ στο οποίο είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα ως τον Μάρτιο σχετικά με την ενδοκυβερνητική διαφωνία.

    Σήμερα ο Πάνος Καμμένος έστειλε μήνυμα τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του όσο και προς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. Η γραμμή του κόμματος είναι αμετάβλητη, το «όχι» παραμένει «όχι».

    Ενώ ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, οι σχέσεις με την οποία δοκιμάστηκαν στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, εξαιτίας της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ, ο συγκυβερνήτης διαμηνύει στο κόμμα του (ειδικά στον Θανάση Παπαχριστόπουλο και ενδεχομένως στην Έλενα Κουντουρά) ότι η συμφωνία δεν περνάει με την ψήφο των ΑΝΕΛ.

    Οι εξελίξεις αυτές φουντώνουν τα σενάρια για εκλογές τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2019, την περίοδο, δηλαδή, που η συμφωνία φτάνει στην Ελλάδα.

    Τα παραπάνω κάνουν τον Αλέξη Τσίπρα να ξαναμετράει τα κουκιά, αφού τα «ναι» της φθινοπωρινής περιόδου δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν «ναι» και στην χειμερινή περίοδο, οπότε οι 151 θετικές ψήφοι μπορεί να εξανεμίζονται.

    Ενδεικτική του προβληματισμού που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το μέλλον της συμφωνίας είναι και η δήλωση, σήμερα, του Δημήτρη Τζανακόπουλου στο 24/7. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στράφηκε προς το Ποτάμι για να βρει τις απαιτούμενες ψήφους λέγοντας ότι το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη πρέπει να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει, όχι με όρους κοντόφθαλμους, αλλά με βάση μια θέση αρχών. «Είμαι βέβαιος ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» σημείωσε.

    Επίσης, δήλωσε ότι θα δοθούν όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις και γι’ αυτό δεν θεωρεί ότι είναι πιθανό να μην κυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ σημείωσε ότι ο κ. Ζάεφ δίνει πολιτική μάχη για να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και υπερβάλλει στις ερμηνείες.

    Καμμένος: Συζήτηση για την συμφωνία τέλος!

    «Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ, είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών» δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    «Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Καμμένος.

    Τι είπε ο Ζάεφ

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε σε ανοιχτή συζήτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών, στη διάρκεια της οποίας είπε: «Είμαστε ‘Μακεδόνες’ και μιλάμε ‘μακεδονική γλώσσα’. Κανείς δεν θα μας αμφισβητήσει ποτέ ξανά».

    Επίσης, είπε ότι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» είναι μόνο ένας γεωγραφικός προσδιορισμός και πως «όπως ποτέ άλλοτε, η ‘μακεδονική’ ταυτότητα και η ‘μακεδονική γλώσσα’ προστατεύονται».

    Αναφερόμενος στην «ανησυχία» των παρισταμένων σχετικά με την ταυτότητά τους, ο Ζάεφ απάντησε ότι δεν θα πρέπει να ανησυχούν, γιατί «στη συμφωνία με την Ελλάδα υπάρχει αναγνώριση της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και του αυτοπροσδιορισμού μας».

    Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε φέρει και πάλι αναταραχή στην Αθήνα, δηλώνοντας στη Βουλή της χώρας του ότι οι «μακεδόνες» του Αιγαίου θα μπορούν με την συμφωνία να διδάσκονται τη «μακεδονική» γλώσσα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ζάεφ: Η «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα προστατεύονται από την συμφωνία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κωλοτούμπα» από τα Σκόπια: Παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του Ζάεφ, λέει τώρα η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ