• Πολιτική

    «Κωλοτούμπα» από τα Σκόπια: Παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του Ζάεφ, λέει τώρα η κυβέρνηση

    • NewsRoom

    Ζόραν Ζάεφ


    Προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ στην Βουλή των Σκοπίων περί δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» σε ελληνικά σχολεία, επιχειρεί πλέον η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δηλώνει πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ παρερμηνεύτηκαν. Παράλληλα, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Πάντως, για την αλλαγή της στάσης των Σκοπίων σημαντικό ρόλο έπαιξε και η τηλεφωνική επικοινωνία του Μάθιου Νίμιτς με τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος φέρεται να σύστησε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ να «συμμορφωθεί» με όσα ορίζει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

    Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αναφέρει: 

    «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε πλήρως τη συμφωνία Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να υποστηρίξουμε τη συμφωνία.

    Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και οι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν στις γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα.

    Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι με το άρθρο 4 (3) της συμφωνίας Πρεσπών δεσμευόμαστε να μην παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων και για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας.

    Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών.

    Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής.

    Ο πρωθυπουργός Ζαεφ είναι πλήρως αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγιση που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Λυπούμαστε που τα σχόλιά του παρερμηνεύθηκαν»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης: Να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών – Παρέμβαση Νίμιτς σε Ζάεφ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θύελλα από τις δηλώσεις Ζάεφ – Έκπληξη και αμηχανία στην Αθήνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκλητικός ο Ζάεφ: Με τη συμφωνία των Πρεσπών η «μακεδονική γλώσσα» θα διδάσκεται και στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ