• ΥΓΕΙΑ

    Σοκ από την παραδοχή «βόμβα» Φάουτσι: Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν επί πέντε χρόνια το εργαστήριο στην Ουχάν

    • NewsRoom
    ΗΠΑ: Ο Φάουτσι λέει πως οι τρεις δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 είναι το βέλτιστο

    Αμερικανός λοιμωξιολόγος, Άντονι Φάουτσι


    Σε μια παραδοχή «βόμβα» προχώρησε ο επικεφαλής Αμερικανός επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι, καθώς αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

    Τα 600.000 δολάρια της δωρεάς της ΝIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), δηλαδή της αμερικανικής κρατικής οντότητας που διερευνά και καθορίζει μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες, επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Φάουτσι, διοχετεύθηκαν σε ένα γκρουπ ονόματι EcoHealth Alliance, το οποίο με τη σειρά του πλήρωσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν για να εξετάσει το ρίσκο μετάδοσης του κορονοϊού των νυχτερίδων στον άνθρωπο.

    «Θα ήταν σχεδόν παράβαση καθήκοντος εάν δεν το μελετούσαμε και ο μόνος τρόπος να διεξαγάγεις τέτοιες έρευνες είναι να πας στην πηγή των γεγονότων», είπε ο Φάουτσι αναφερόμενος στην νόσο SARS του 2000 που θεωρείται ότι ξεκίνησε από τις νυχτερίδες.

    Οι τοποθετήσεις Φάουτσι έγιναν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής που εξετάζει τα οικονομικά του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και σε απάντηση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Mark Pocan.

    «Δεν μπορείς να μελετήσεις τις νυχτερίδες στο… Fairfax της Βιρτζίνια, γι’ αυτό είχαμε μία ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες που είναι παγκοσμίως ειδήμονες για τον κορονοϊό και το πράξαμε μέσω μίας δωρεάς προς την EcoHealth», ανέφερε.

    Και ο Φάουτσι πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη δωρεά ήταν ύψους 600.000 δολαρίων για περίοδο πέντε ετών. Ηταν ένα μέτριο ποσό. Ο στόχος ήταν να μελετηθεί η αλληλοεπίδραση ανθρώπου και ζώου και να καθοριστεί εάν αυτές οι νυχτερίδες είναι δυνατόν να μολύνουν ανθρώπινα όντα».

    H τοποθέτηση Φάουτσι έρχεται λίγες ημέρες μετά από τη δήλωσή του στις 11 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής επιδημιολόγος ανέφερε: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η πανδημία της Covid αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο».

    «Νομίζω πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι έγινε στην Κίνα έως ότου βρούμε ακριβώς τι συνέβη».

    Διαβάστε επίσης

    Άντονι Φάουτσι: Έκκληση να συνεχιστεί ο εμβολιασμός των Pfizer και Moderna σε δυο δόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ