• Top Stories

    Συνάντηση Τσίπρα – Μητσοτάκη με καυτή ατζέντα 


    Μπροστά στις κάμερες, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στη συνάντηση που θα έχουν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου να ανταλλάξουν… φιλοφρονήσεις, και τα χαμόγελα θα περισσεύουν – όμως πίσω από τις κάμερες έχει ήδη ξεκινήσει ένας παρασκηνιακός πόλεμος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που προμηνύει μία συνάντηση με πολύ «καυτή» ατζέντα.

    Δεν είναι μόνο οι διαφωνίες μεταξύ των δύο κομμάτων για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο, που θα είναι τα κύρια θέματα συζήτησης την Πέμπτη, αλλά η γενικότερη ένταση που επικρατεί και συντηρείται σταθερά με δηλώσεις εκατέρωθεν. Ενδεικτική του κλίματος ήταν η παρασκηνιακή κόντρα για τη «διαρροή» σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη, πριν αυτή ανακοινωθεί επίσημα τη Δευτέρα.

    Όσον αφορά στον εκλογικό νόμο, φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ειδικά στο θέμα της απλής αναλογικής, στην οποία αντιτίθενται σφόδρα στην αξιωματική αντιπολίτευση, θεωρώντας πως με το σύστημα αυτό γίνεται πιο δύσκολος ο σχηματισμός σταθερών κυβερνήσεων.

    Μάλιστα, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν πως ο λόγος που η κυβέρνηση προωθεί τώρα την απλή αναλογική είναι επειδή βλέπει τη δυναμική της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις να ενισχύεται, και θέλει να «χτυπήσει» εκεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο κύκλων της ΝΔ ότι «ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές».

    Αντίθετα, πιο διαλλακτική εμφανίζεται η Νέα Δημοκρατία ως προς την πρόταση για κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει έμφαση και στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού.

    Όσον αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εκφράσει την προσωπική του αντίθεση στην προτεινόμενη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό (αν και τη θέση αυτή δε συμμερίζονται ορισμένα σημαντικά στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος), αν και ο ίδιος τάσσεται υπέρ της αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Πάντως, το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος αποτελεί προτεραιότητα για τον πρόεδρο της ΝΔ, και μέχρι το τέλος του Ιουλίου αναμένεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του για το κρίσιμο αυτό θέμα.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/dikigori-chtipane-eki-pou-xeroun-den-ginonte-dikes-oli-ine-exo-ke-dimosio-chani-esoda/54928



    ΣΧΟΛΙΑ