• Top Stories

    Σε εξέλιξη στην Βουλή η συζήτηση για την επαναφορά των αντισταθμιστικών ωφελημάτων

    • NewsRoom


    Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της τροπολογίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία επαναφέρει τα περίφημα αντισταθμιστικά ωφελήματα για εξοπλιστικές συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας να καταρτίσει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων ύψους 230 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Ανοίγοντας την συζήτηση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως ορθώς η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην κατάργηση της σύναψης τέτοιων συμβάσεων, τονίζοντας ότι στο παρελθόν αποτέλεσαν εστία διαφθοράς. Ωστόσο, στην συνέχεια επιχείρησε να εξηγήσει τα οφέλη για τις ένοπλες δυνάμεις και την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία που θα προκύψουν από τη δική του σύμβαση.

    «Η τροπολογία αναφέρεται στην υποχρέωσή μας -στις 15 Μαρτίου 2019- να κλείσουμε τελειωτικά την σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων των F-16 του 2005 που υπόγραψε  ο τότε υπουργός Σπηλιωτόπουλος. Η σύμβαση τότε προέβλεπε να δοθούν στην ελληνική δημοκρατία 230 εκατ. ευρώ έναντι της αγοράς των F-16.

    » Στο πλαίσιο αυτό το πρόγραμμα αναβάθμισης υλοποιείται με διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα δομείται από τις ΗΠΑ με τρόπο που ενισχύεται η ΕΑΒ. Η εγχώρια βιομηχανία θα υλοποιήσει όλες τις δράσεις του προγράμματος εκτός του λογισμικού. Με τον τρόπο αυτό η εγχώρια βιομηχανία διασφαλίζει έργο εκατομμυρίων δολαρίων. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η ΕΑΒ να έχει υποδομές που θα της μείνουν προίκα» είπε ο κ. Καμμένος.

    Συνέχισε λέγοντας: «Εμείς ζητήσαμε αρχικά τα 230 εκατ. ευρώ να αφαιρεθούν από την σύμβαση, γι’ αυτό και η διαφορά του 1,1 δισ. δολάρια με το 1,3 δισ. που είχε προκύψει τότε. Δεν το δέχθηκαν οι ΗΠΑ, γιατί δήλωσαν ότι αποτελεί μέρος της ήδη υπογραφείσας σύμβασης. Δεσμεύτηκε όμως ότι θα τα επιστρέψει στην εγχώρια βιομηχανία. Εκτός της ΕΑΒ υπάρχουν εταιρείες που θα εμπλακούν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα για σχεδίαση κατασκευή καλωδιώσεων, κλπ. Όλα τα ανταλλακτικά εργαλεία και καλώδια αναβάθμισης F-16 θα προέρχονται από ελληνικές εταιρείες που θα επιλέξει η Lockheed Martin. Για να γίνουν πρέπει να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα».

    Παίρνοντας τον λόγο, ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε «χοντράδα» την ρύθμιση και «κακόγουστη οπερέτα» την κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση είναι κακόγουστη οπερέτα. Η δήθεν κόντρα αποτελεί ιστορία για αγρίους, για να αποφύγει ο μικρότερος την εξαφάνιση και ο μεγαλύτερος την συντριβή. Ματαιοπονείτε. Όταν πρόκειται για σκιώδεις συμβάσεις εκατομμυρίων μια χαρά συνεργάζεστε. Επαναφέρετε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα από την μπροστά πόρτα για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα» ανέφερε.

    Σημείωσε ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα εξοπλιστικά δεν ενημερώθηκε για την νέα σύμβαση που ετοιμάζει το ΥΠΕΘΑ και στην συνέχει ανέπτυξε μια σειρά προβληματισμών για την διαφάνεια της τροπολογίας. «Μόνο το 70% των 230 εκατ. ευρώ θα πάνε στην ΕΑΒ. Τα υπόλοιπα 70 εκατ. ευρώ ποιος θα τα πάρει; Θέλουμε αναλυτικό κατάλογο. Επίσης, η ΕΑΒ  τον Αύγουστο υπέγραψε σύμβαση 87 εκατ. ευρώ. Ποιοι θα πάρουν τα υπόλοιπα χρήματα;».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τσίπρας: Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τα F-16

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλη η αλήθεια για τα 2,4 δισ. των F-16: Η συμφωνία στο Κογκρέσο δεν περιέχει «αντισταθμιστικά»



    ΣΧΟΛΙΑ