• Big Story

    Όλη η αλήθεια για τα 2,4 δισ. των F-16: Η συμφωνία στο Κογκρέσο δεν περιέχει «αντισταθμιστικά»

    f-16


    Το κόστος της συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 κυριάρχησε στις συζητήσεις στην Ελλάδα μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Άλλωστε, με το «καλημέρα» της συνάντησης των δύο ανδρών, ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε να ανακοινώσει την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία, όπως τόνισε, θα προσφέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην Αμερική.

    Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ικανοποιούσε το δόγμα «η Αμερική πρώτα», που έχει υιοθετήσει ο Ντόναλντ Τραμπ με την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά η αλήθεια ήταν πως το άκουσμά του στην Ελλάδα προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση καθώς η Ελληνική πλευρά εμφανίστηκε να μην καταφέρνει να επιβεβαιώνει τις υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, λόγω και τις εξαιρετικής διεθνούς συγκυρίας που πραγματοποιείται η επίσκεψη. Έτσι, άμεσα, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έσπευσαν να δώσουν διευκρινήσεις για το κόστος της συμφωνίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, το κόστος αναβάθμισης των F-16 για την ελληνική πλευρά ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο μέρος των χρημάτων μέρος αφορά «αντισταθμιστικά» οφέλη, διευκρίνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

    Ωστόσο, στην σχετική εισήγηση της κυβέρνησης Τραμπ προς το Κογκρέσο, δεν προβλέπονται, μέχρι στιγμής, κανενός είδους αντισταθμιστικά. Όπως φαίνεται, η όλη συζήτηση με τη Lockheed Martin έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Το σχετικό δελτίο τύπου της Defense Security Cooperation Agency (DSCA) των ΗΠΑ, με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Για την ώρα δεν υπάρχουν κάποια αντισταθμιστικά οφέλη. Ωστόσο, η Ελλάδα συνήθως αιτείται αντισταθμιστικών. Κάθε συμφωνία για τα αντισταθμιστικά θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην στην Ελλάδα και την ανάδοχο εταιρεία».

    Το παζάρι για τα F-16 αρχίζει μόλις τώρα

    Η συνήθης πρακτική σε τέτοιες περιπτώσεις θέλει τις εισηγήσεις προς το Κογκρέσο να είναι πιο «πλούσιες» σε σχέση με το τελικό ποσό της συμφωνίας, ώστε να μπορέσει να βρει ευκολότερη συναίνεση. Άλλωστε, το κόστος των 2,4 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ βασίζεται στην κοστολόγηση που έχει κάνει η Lockheed για το προσφερόμενο πακέτο υπηρεσιών αναβάθμισης για το σχεδόν το σύνολο του ελληνικού στόλου των F-16.

    Το  πακέτο αναβάθμισης που ζήτησε αρχικώς η Ελλάδα περιλαμβάνει έως:

    • 125 συστήματα ραντάρ APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA), περιλαμβανομένων 2 εφεδρικών
    • 123 υπολογιστές αποστολής (Modular Mission Computers: MMCs)
    • 123 τερματικά ζεύξης δεδομένων Link-16
    • 123 συστήματα ναυτιλίας LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS)
    • 123 προηγμένες γεννήτριες παραγωγής συμβολογίας οθονών (iPDGs)
    • 123 προηγμένα συστήματα Αναγνώρισης Φίλου ή Εχθρού (AIFF) APX-126
    • Έναν εξομοιωτή πτήσεων F-16V και αναβάθμιση των δύο υφισταμένων
    • Αναβάθμιση και ολοκλήρωση Συστήματος Αυτοπροστασίας Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II για 26 αεροσκάφη F-16
    • Συστήματα ασφάλειας και κρυπτογράφησης επικοινωνιών, εξοπλισμός ναυτιλίας, σταθμός δοκιμών αεροπορικών ηλεκτρονικών, Σύστημα Επίγειας Υποστήριξης (GBS), συστήματα ολοκλήρωσης και δοκιμών, ανταλλακτικά, εξοπλισμός υποστήριξης, παροχή εκπαίδευσης προσωπικού και σχετικός εξοπλισμός, βιβλιογραφία, υπηρεσίες τεχνικής και εφοδιαστικής υποστήριξης καθώς και λοιπά συναφή στοιχεία.

    Ουσιαστικά, η Πολεμική Αεροπορία προωθεί την αναβάθμιση του συνόλου των F-16C/D Block50/52+/Adv. στο κορυφαίο επίπεδο Viper Block70 με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αεροσκαφών της, με την ενσωμάτωση τεχνολογίας αιχμής καθώς και την ομογενοποίηση του στόλου της.

    Ωστόσο, πάντα, η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευτεί ως προς το τελικό προϊόν που «θα αγοράσει». Η τελική συμφωνία, άλλωστε, θα πάρει αρκετά μεγάλο διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί.

    Όσον αφορά τα προτεινόμενα αντισταθμιστικά οφέλη, η Ελλάδα φαίνεται πως θα επιθυμούσε την συμμετοχή της ΕΑΒ για την ανάληψη ενός τμήματος των εργασιών αναβάθμισης των F-16. Ο ρόλος της θα είναι αυτός ενός «υπερεργολάβου», καθώς όπως αναφέρει στο δελτίο Τύπου της (DSCA), «η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει τη συμφωνία με περίπου 3-5 επιπλέον συνεργατών στην Ελλάδα είτε της κυβέρνησης των ΗΠΑ είτε της αναδόχου εταιρείας».

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι βασικές εργασίες θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin -προφανώς για λόγους συμπίεσης της δαπάνης, η οποία θα αποπληρωθεί σε βάθος δεκαετίας, όπως κατά πάγια πρακτική ισχύει σε αντίστοιχα προγράμματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο μεγάλος κερδισμένος της συνάντησης Τσίπρα – Τραμπ είναι ο Ντένης Πλέσσας!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πάνος Καμμένος απαντά στη ΝΔ για το κόστος των F-16

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι κομίζει η συμφωνία των F-16: Τι πληρώνουμε, τι παίρνουμε



    ΣΧΟΛΙΑ