• Οικονομία

    Το σχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου

    • NewsRoom
    ΣτΕ: Ποιες διατάξεις για τους δασικούς χάρτες ακύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο


    Λύση στα καταπατημένα του Δημοσίου, μια ιστορία, που έχει τις ρίζες της στο χάος με το ιδιοκτησιακό των εκτάσεων, όπου σήμερα υπάρχουν χτισμένοι ακόμα και ολόκληροι οικισμοί, επιχειρεί να βρει για ακόμη μια φορά το υπουργείο Οικονομικών, συγκροτώντας μια νέα ειδική Επιτροπή, η οποία δεν έχει χρονικό περιορισμό για να δώσει τις εισηγήσεις της, αφού προφανώς αναγνωρίζεται η δυσκολία του εγχειρήματος.

    Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη νομιμοποίηση πάνω από 25.000 καταπατημένων ακινήτων του Δημοσίου, παρέχοντας στους καταπατητές το δικαίωμα εξαγοράς, με εύλογο τίμημα. Ενδεικτικό της κατάστασης χάους που επικρατεί στη δημόσια περιουσία είναι το στοιχείο ότι το 80% των δημοσίων ακινήτων Αττική είναι καταπατημένο. Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας Θεοπίστης Πέρκας συστάθηκε ομάδα εργασίας που αποτελείται από δέκα άτομα. Η ομάδα αυτή θα διατυπώσει προτάσεις σχετικά με τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου.

    Πέρκα
    Πέτη Πέρκα. Επικεφαλής Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας

    Τι λέει η απόφαση

    Όπως αναφέρει η απόφαση, «έργο της ομάδας εργασίας είναι ο προσδιορισμός των όρων και των προϋποθέσεων της δυνατότητας εξαγοράς από τους αυθαίρετους καταπατητές των αυθαιρέτως κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».

    Να σημειωθεί πως η έλλειψη κτηματολογίου και δασικών χαρτών καθιστούν σήμερα άγνωστο τον αριθμό των καταπατημένων και κατεχόμενων ακινήτων. Κάποιοι τοποθετούν σε 50.000 τα ακίνητα ιδιοκτησίας του Δημοσίου τα οποία έχουν καταληφθεί και καταπατηθεί από ιδιώτες, είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία.

    Το Δημόσιο στο παρελθόν έχει δώσει με διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις το δικαίωμα εξαγοράς των ακινήτων αυτών, ωστόσο οι προσπάθειες ναυαγούσαν διότι τα κριτήρια που έβαζε το υπουργείο Οικονομικών ήταν ανεπαρκή και μη ρεαλιστικά.

    Πάντως ανεξαρτήτως κινήτρων οι όροι που θα εισαγάγει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα θέτουν όρια στο εμβαδό των καταπατημένων ακινήτων, αποκλείοντας τους μεγάλο-καταπατητές, ενώ θα δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης του ακινήτου σε πραγματικές αξίες, ήτοι χωρίς μεγάλες εκπτώσεις που θα επιβράβευαν την παράνομη κατοχή.

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καταψηφίστηκε η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για προανακριτική για Κουρουμπλή, Πολάκη και Ξανθό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστροφή συντάξεων: Πώς και πόσα θα πάρετε αναδρομικά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ.Βρούτσης: Μειωμένες κατά 44% σε σχέση με το 2014 οι επικουρικές συντάξεις



    ΣΧΟΛΙΑ