• Top Stories

    Σάλος με την «φωτογραφική» προκήρυξη του ΑΠΕ για την πρόσληψη 52 δημοσιογράφων

    • NewsRoom


    Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προκήρυξη του ΑΠΕ-ΜΠΕ που αφορά την πρόσληψη 52 δημοσιογράφων. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ και Πολιτισμού ζητά την ανάκληση και την αναδιατύπωση της «φωτογραφικής» πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για σύναψη σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ως δημοσιογράφος.

    Σε επιστολή του ο Σύλλογος υποστηρίζει ότι αποκλείονται δημοσιογράφοι -και δη πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών- που έχουν εργαστεί σε ΜΜΕ, επειδή ως προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψιν μόνο αυτή που έχει αποκτηθεί σε πρακτορείο ειδήσεων. «Αλήθεια, πόσα πρακτορεία ειδήσεων έχει η Ελλάδα;» διερωτάται.

    Η επιστολή:

    «Αξιότιμοι κύριοι,

    » Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε προσχηματική και φωτογραφική την ‘πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος’ για την υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη 52 δημοσιογράφων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Θεωρούμε πως τα προσόντα που απαιτεί η προκήρυξη:

    » Δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιστημονικές εξειδικεύσεις πάνω στο γνωστικό αντικείμενο που προσφέρει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και το γεγονός ότι επί τριάντα χρόνια υπάρχουν εξειδικευμένα Τμήματα Επικοινωνίας και ΜΜΕ τριών Πανεπιστημίων της χώρας, που παρέχουν σπουδές Δημοσιογραφίας, Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Με αυτόν τον τρόπο το ίδιο το κράτος απαξιώνει τη Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα πτυχία που με τόσο κόπο αποκτούν οι πολίτες του, αποκλείοντάς τους συστηματικά με αυτό τον τρόπο από την αγορά εργασίας.

    » Δεδομένων των ανωτέρω, η παρούσα προκήρυξη απαξιώνει τα τυπικά προσόντα των Μελών μας – πτυχιούχων των τριών Τμημάτων Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

    » Είναι προσβλητικά για τους νέους και άνεργους συναδέλφους που έχουν πολύ περισσότερα προσόντα από όσα απαιτούνται στην εν λόγω προκήρυξη, όμως, επί της ουσίας δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ανταποκριθούν στην πρόσκληση επί ίσοις όροις.
    Δεν ανταποκρίνονται στις πολλαπλές νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πεδίο της δημοσιογραφίας και της δημόσιας πληροφόρησης (π.χ. διασπορά ψευδών ειδήσεων), εξαιρώντας ουσιαστικά νέους επιστήμονες της επικοινωνίας και των ΜΜΕ, οι οποίοι δύνανται με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αλλά και της άριστης θεωρητικής και πρακτικής τους κατάρτισης να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές, για τις οποίες οι σπουδές τους τούς έχουν σε προετοιμάσει παρέχοντας πολύ υψηλό επίπεδο επιστημονικής γνώσης.

    » Ειδικότερα:

    » Από την πρόσκληση αποκλείονται οι περισσότεροι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν εργαστεί ήδη στα ΜΜΕ, καθώς ως προϋπηρεσία λαμβάνεται υπόψιν μόνο αυτή που έχει αποκτηθεί σε πρακτορείο ειδήσεων. Αλήθεια, πόσα πρακτορεία ειδήσεων έχει η Ελλάδα;

    » Όλα τα πτυχία ΑΕΙ και ΤΕΙ γίνονται δεκτά, χωρίς να απαιτείται πτυχίο συναφές με το επάγγελμα του δημοσιογράφου ή με τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, ή συνδυασμός αυτών. Αυτό αναπαράγει μια πελατειακή πρακτική, που μπορεί να ήταν αποδεκτή, όσο δεν υπήρχαν Τμήματα Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας στα ελληνικά ΑΕΙ, όμως τριάντα χρόνια μετά την ίδρυσή τους δεν διανοούμαστε ότι εξακολουθούν τα πτυχία μας να μην έχουν αντίκρισμα και μάλιστα στο Δημόσιο Πρακτορείο Ειδήσεων!

    » Η συνέντευξη έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από όλα τα τυπικά προσόντα (πέραν της προϋπηρεσίας σε πρακτορείο ειδήσεων στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω): Ένας υποψήφιος με τα απαιτούμενα προσόντα (πτυχίο και πολύ καλή γνώση της Αγγλικής και καλή ή πολύ καλή γνώση άλλης μίας γλώσσας), συγκεντρώνει μόλις 60 μόρια, ενώ ένας υποψήφιος με τα μέγιστα προσόντα (πτυχίο, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, πολύ καλή γνώση της Αγγλικής, και καλή γνώση της Γαλλικής και της Γερμανικής γλώσσας) συγκεντρώνει 150 μόρια. Η συνέντευξη, επομένως, που βαθμολογείται με 0-150 μόρια δεν έρχεται να συμπληρώσει τη βαθμολογία των υποψηφίων, αλλά να παράσχει τη δυνατότητα ανατροπής της!

    » Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός, ότι σήμερα, που οι νέοι δημοσιογράφοι πιστοποιούν τις γνώσεις τους στις ΤΠΕ και επιμορφώνονται για ζητήματα data journalism και visual storytelling σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, να μην είναι προαπαιτούμενη, αν όχι η εξειδίκευση, τουλάχιστον η πιστοποιημένη άρτια χρήση των ΤΠΕ στις προκηρυσσόμενες θέσεις.

    » Θα θέλαμε να κλείσουμε με το τραγελαφικό -κατά την άποψή μας- γεγονός, ότι για τις προκηρυσσόμενες θέσεις αρκεί η “καλή γνώση” μιας ξένης γλώσσας, κάτι που θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι αντιστοιχεί στο επίπεδο B, δηλαδή ούτε καν άριστη γνώση! Και, φυσικά, επιθυμητή θα ήταν μια δεύτερη γλώσσα, αλλά όχι απαραίτητη! Σε ένα Διεθνές Πρακτορείο, το οποίο χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους, αρκεί ένας υποψήφιος για να προσληφθεί σε αυτό να έχει την προϋπηρεσία στην ίδια θέση και ένα Lower, και μάλιστα τη στιγμή που γνωρίζουμε, ότι στα τρία αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας μας αποτελεί προαπαιτούμενο εισαγωγής ή άριστη γνώση μιας τουλάχιστον γλώσσας και κατά τη διάρκεια των σπουδών προσφέρονται εξειδικευμένα μαθήματα ορολογίας, δεύτερης γλώσσας, καθώς και έκδοσης ξενόγλωσσου εντύπου!

    » Συνεπώς:

    » Καταγγέλλουμε την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος ( Αρ. Πρωτ.: Β1596/3.4.2019),

    » Ζητάμε την ανάκλησή της και την αναδιατύπωσή της ώστε να επιτρέπει σε όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν και ειδικότερα τους επιστήμονες-απόφοιτους των τριών τμημάτων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ τους οποίους εκπροσωπούμε.

    » Με εκτίμηση,

    » Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Επιστημόνων Επικοινωνίας, Δημοσιογραφίας, Μέσων και Πολιτισμού»

    Η επιστολή έχει σταλεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ και έχει κοινοποιηθεί παράλληλα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στους υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, υφυπουργό Λευτέρη Κρέτσο, γενικό γραμματέα Γεώργιο Φλωρέντη, υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, στους προέδρους των τριών παραπάνω τμημάτων και στα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: RSF: Σκούρα τα πράγματα για τους δημοσιογράφους σε όλο και περισσότερες χώρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα fake news του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων



    ΣΧΟΛΙΑ