• Top Stories

    Πώς η οικονομία δεν είναι το ατού του Τσίπρα: Κίνδυνος εκτροχιασμού λόγω παροχών

    τσιπρας μοσκοβισι

    Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πιερ Μοσκοβισί


    Η οικονομία είναι το ατού μου, έλεγε προ ημερών ο πρωθυπουργός στην πολυσυζητημένη συνέντευξή του στην Έλλη Στάη, αλλά η πραγματικότητα έρχεται δυστυχώς να τον διαψεύσει. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι παρά τα καμπανάκια με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν, παροχές και διορισμοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών σχεδίων, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα όλο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Είναι βέβαιον ότι το Μαξίμου κάνει τους προεκλογικούς σχεδιασμούς του υπό το άγχος των δημοσκοπήσεων, που δεν φέρνουν καμία καλή είδηση, αφού η ψαλίδα δεν κλείνει σε καμία μέτρηση. Οπότε ο Αλέξης Τσίπρας έχει να ζυγίσει και να αποφασίσει: υπακούει στις υποδείξεις των δανειστών και συνεχίζει την σφιχτή μεταμνημονιακή πολιτική ή προχωρά στην υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων, στα λεγόμενα θετικά μέτρα;

    Το πρώτο οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ήττα, το δεύτερο θέτει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας της χώρας. Οπότε, μάλλον θα ακούσει προσεκτικά τις υποδείξεις των δανειστών, αλλά στη συνέχεια θα τις αγνοήσει.

    Πάντως, αυτή την στιγμή η κυβέρνηση δεν φαίνεται να στριμώχνεται από την καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς έχει το «μαξιλάρι» που εξασφάλισε με τα «ματωμένα υπερπλεονάσματα». Όσο για τις επιπτώσεις σε περίπτωση ανυπακοής, ο λογαριασμός απλώς περνάει… στον επόμενο.

    Δεν ακούν τις «καμπάνες»

    Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση και παρά τις αντιρρήσεις της Κομισιόν για το μέτρο των 120 δόσεων για τα χρέη (όπως το έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, με «οριζόντια» εφαρμογή για όλους), η κ. Αχτσιόγλου επιμένει ότι «το μέτρο θα περάσει και νομοθετικά ενός των ημερών, υπομονή…».

    Παράλληλα, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί ότι ο νέος «νόμος Κατσέλη», όπως συμφωνήθηκε και αναμένεται να περάσει από την Βουλή είναι μεσοπρόθεσμα καταστροφικός και αναποτελεσματικός για τις τράπεζες, και θα πρέπει να στηριχθούν οι συνεπείς δανειολήπτες, αλλά όχι οι μπαταχτσήδες.

    Οι δανειστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις εξαγγελθείσες προσλήψεις με προεκλογική στόχευση προειδοποιώντας ότι για να δοθούν τα αναδρομικά σε συνταξιούχους, λόγω δικαστικών αποφάσεων, θα πρέπει να βρεθούν άμεσα ισοδύναμα, προερχόμενα από περικοπές συντάξεων και μισθών.

    Η έκθεση προειδοποιεί, επίσης, ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν σκέψεις περί αναστολής της περικοπής του αφορολογήτου από 1/1/2020, αλλά η κυβέρνηση… επιμένει να τις κυκλοφορεί προεκλογικά.

    Οι δανειστές χτύπησαν καμπανάκι και για την καθυστέρηση στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η οποία είχε συμφωνηθεί πέρυσι. Η έκθεση αναφέρει ότι δεν απαιτείται νέα μελέτη και ζητάει την άμεση εφαρμογή του μέτρου, που… θα φέρει αύξηση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογία των ενοικίων. Η αναπροσαρμογή, αν δεν γίνει όπως έχει προβλεφθεί εντός του πρώτου (προεκλογικού) εξαμήνου του 2019, υποχρεωτικά θα ισχύσει μέσα στον Αύγουστο- άλλο ένα πρόβλημα που πιθανότατα θα φορτωθεί στην επόμενη κυβέρνηση.

    Το… άπλωμα της προεκλογικής ατζέντας και άρα η επέκταση του κινδύνου για την οικονομία έχει να κάνει και με τον χρόνο των εκλογών, κάτι που δεν διευκρινίζεται μέχρι σήμερα, καθώς Μαξίμου και Κουμουνδούρου περιμένουν τον θετικό αντίκτυπο των θετικών μέτρων για να γυρίσουν το παιχνίδι, όσο είναι δυνατόν. Δηλαδή να μειώσουν τη διαφορά από τη ΝΔ.

    Έτσι, το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου καλούνται να εκτιμήσουν τι είναι καταλληλότερο: να αφήσουν χρόνο μεταξύ εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών ή να γίνουν όλες οι εκλογές μαζί. Αυτό είναι το ερώτημα που μπαίνει πλέον επιτακτικά στις κλειστές συσκέψεις.

    Πάντως, η ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης παραμένει το βασικό πολιτικό αφήγημα, όπως εκφράστηκε στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία και όπως αναμένεται να επισημάνει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Κυριακής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εκτιμούν στο Μαξίμου, αλλά και δημοσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μια ήττα περιορισμένης κλίμακας στις ευρωεκλογές (μέχρι 5 μονάδες) μπορεί να ανατραπεί. To καλό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε τη ΝΔ να μην ανεβαίνει πάνω από το 30%.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Έκθεση Κομισιόν: Στον «πάγο» βάζει η κυβέρνηση τις 120 δόσεις σε Εφορία και Ταμεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπουργείο Οικονομικών: «Καταστροφολογία» η κριτική για το «χαστούκι» της Κομισιόν



    ΣΧΟΛΙΑ