• Top Stories

    Πυρ ρευστοποιήσεων στο τέλος της συνεδρίασης. Βυθίστηκαν οι τράπεζες


    Οι αυξημένες ρευστοποιήσεις που εκδηλώθηκαν κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης οδήγησαν σε σημαντική υποχώρηση το γενικός δείκτη τιμών, με τις τράπεζες να δέχονται τις περισσότερες πιέσεις. Αναλυτές αποδίδουν τη διστακτικότητα των επενδυτών στις ανησυχίες που υπάρχουν αναφορικά με την έκβαση του σημερινού EuroWorking Group για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

    Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,47% στις 639,11 μονάδες, που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 653,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, στα 41 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 2,09%, στις 175,30 μονάδες, ενώ κέρδη 0,63% σημείωσε ο Mid Cap, στις 775,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 4,26% στις 52,39 μονάδες.

    Με βάση  την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που παρουσιάζει καθημερινά πως διαμορφώνεται η περιουσία των μετόχων των εταιριών που είναι είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών,  ο John Paulson μέτοχος των Alpha και Πειραιώς, ο Prem Watsa της Eurobank και ο Θ. Βασιλάκης της Aegean ήταν οι χαμένοι της ημέρας. Αντίθετα, στους κερδισμένους βρέθηκαν ο Ανδρέας Κανελλόπουλος της Τιτάν, ο Κωνσταντίνος Χαλιωρής της Πλαστικά Θράκης και ο Σπύρος Καρνέσης (Ελινόιλ).

    Η Alpha Bank και η Eurobank βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, κλείνοντας με απώλειες 5,39% και 4,37% αντίστοιχα, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να κερδίζουν έως και 2,4%. Απώλειες 3,69% σημείωσε η Lamda, εν αναμονή της υπογραφής για το Ελληνικό. Πτώση 3,66% κατέγραψε η Πειραιώς.

    Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι μετοχές ΔΕΗ, Jumbo, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Εθνική και ΟΤΕ, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση για τις ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Grivalia και Aegean. Αμετάβλυρες παρέμειναν οι μετοχές ΓΕΚ Τέρνα και Μυτιληναίος έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

    Μόλις πέντε μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν θετικά, αλλά με περιορισμένα κέρδη. Πρόκειται για τις ΕΕΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Folli Follie.

    Στον Mid Cap, η Autohellas, με 801 τεμάχια, έκλεισε με απώλειες 9,12%, ενώ κέρδη 7,69% σημείωσε η Centric, άνοδο άνω του 4% κατέγραψαν  οι Ελληνικά Καλώδια και Υγεία.

    Αυξήθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο ΧΑ

    Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο τέλος του Μαίου συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ- ανήλθε στο 60,3% παρουσιάζοντας αύξηση συγκριτικά με το ποσοστό που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Απριλίου 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

    Χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 63,7% έναντι 63,2%. Τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ήταν 48,0% συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του ΤΧΣ και 59,2% χωρίς την συμμετοχή του ΤΧΣ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/anisichi-trapezites-money/50972

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/hsbc-metoches-etimazonte-na-ektoxefthoun/51175



    ΣΧΟΛΙΑ