• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Καλημέρα σας. Ναυάγησε το ενδεχόμενο ψήφισης του νέου εκλογικού νόμου που προωθούσε η κυβέρνηση, μετά την αποχή της Χρυσής Αυγής από την ψηφοφορία. Στο μεταξύ, εκτός της μάχης των τηλεοπτικών αδειών βρέθηκαν χθες οι Σαββίδης, Mega και η Κυπριακή εταιρία, που δεν περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Αυτές είναι οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    -Συνταγή ΔΝΤ για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων επιδιώκει να πετύχει η κυβέρνηση, θέλοντας να συναρτήσει τις αποφάσεις για το χρέος ακριβώς με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος τα επόμενα χρόνια. Παρότι ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, με τη φράση «δεν θα ήθελα να ξανανοίξουμε αυτή την κουβέντα», έκοψε σχεδόν με το μαχαίρι το ενδεχόμενο άμεσης μείωσης των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και εφεξής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν φάνηκε να το βάζει κάτω.

    -Σε άλλες ειδήσεις, το Λονδίνο είναι πιθανό να χάσει το “διαβατήριο” των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, και οι επενδυτικές τράπεζες που θα μεταφέρουν σύντομα τις δραστηριότητές τους σε κάποια άλλη χώρα του εξωτερικού θα επωφεληθούν από το “πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης”, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της Deutsche Bank. Το εσωτερικό σημείωμα, με τίτλο “Ενημέρωση Brexit”, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι υπόλοιπες τράπεζες-ανταγωνιστές είναι πιθανό να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες, στις οποίες διατηρούν ήδη θυγατρικές.

    -Να διαβιβαστεί άμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση το βούλευμα για την υπόθεση της Siemens ζητεί από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας Ισίδωρο Ντογιάκο η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Παράλληλα, η κ. Δημητρίου ζητεί να τεθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μετάφρασης του βουλεύματος σε δύο γλώσσες (γαλλική και γερμανική).  

    -Μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε σήμερα ο επικεφαλής της SOCAR Greece, Anar Mammadov, με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, ο εκπρόσωπος των Αζέρων επενδυτών στο ΔΕΣΦΑ λύνει τη σιωπή του και μιλά στο Capital.gr, δίνοντας το στίγμα των θέσεων της SOCAR. Ο κ. Mammadov ουσιαστικά ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση μετά τις μονομερείς αλλαγές που πραγματοποίησε το υπουργείο Ενέργειας ενώ εμφανίζεται εξαιρετικά καυστικός για τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Το διαφαινόμενο ναυάγιο αναμένεται να φέρει ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη στη χώρα.

    -Για τις 11 το πρωί της Πέμπτης, στο υπουργείο Οικονομικών, προγραμματίστηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέικομπ Λιου. Θα ακολουθήσουν κοινές  δηλώσεις των δύο υπουργών προς τα ΜΜΕ. Ο κ. Λιου θα βρίσκεται στην Αθήνα από σήμερα Τετάρτη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/giati-aporrifthike-o-fakelos-tou-mega-olokliro-apokaliptiko-skeptiko-sto-mononewsgr/62438

     



    ΣΧΟΛΙΑ