• Top Stories

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Kαλημέρα σας. Αναταράξεις στις αγορές προκαλούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ενώ αυξημένες ρευστοποιήσεις ταλαιπωρούν και τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές. Στο μεταξύ, κατατέθηκε χθες στη Βουλή ο νέος εκλογικός νόμος. Αυτές είναι οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    -Οι εξελίξεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μετά το Brexit θα είναι το πρώτο – και μεγάλο – θέμα της ατζέντας του Eurogroup που λαμβάνει χώρα στις 11 Ιουλίου. Οι θεσμοί θα επιχειρήσουν έναν πρώτο απολογισμό, αν και επισήμως αποφεύγουν να αποβούν σε αποτίμηση των επιπτώσεων. Όσο για την Ελλάδα,  ακολουθεί ως το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της συνόδου των ΥΠΟΙΚ. Θα είναι η τελευταία σύνοδος πριν τον Σεπτέμβριο και στόχος είναι να γίνει αποτίμηση της  προόδου των προαπαιτούμενων του ελληνικού προγράμματος.

    -Στη Βουλή κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση ο εκλογικός νόμος με βασικές αλλαγές το δικαίωμα ψήφου στα 17 αλλά και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα. Το νομοσχέδιο, όπως έχουν προαναγγείλει, θα υπερψηφίσουν επί της αρχής -εκτός από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης- η Ένωση Κεντρώων και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

    -Τριγμούς στα θεμέλια της οικονομίας της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης την ευρωζώνη, προκαλεί η νέα υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών που σημειώθηκε την Τρίτη. Μάλιστα, σύμφωνα με εξαιρετικά δυσοίωνα σενάρια, τα οποία μεταδίδει το Reuters απειλείται μετάδοση της κρίσης και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., ενώ αυτή η κρίση μπορεί να στείλει την Ιταλία πίσω στην ύφεση. Μάλιστα, τα πλέον απαισιόδοξα σενάρια θεωρούν ότι η υποχώρηση των ιταλικών τραπεζών μπορεί να προκαλέσει μια κατάρρευση «τύπου Ελλάδας», την οποία όμως, θα είναι σχεδόν αδύνατο να περιορίσει η Ευρώπη.

    -O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έλαβε προ ημερών επιστολή από την Kομισιόν, η οποία χτυπά καμπανάκι ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα και κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα η υποδόση των 2,8 δις ευρώ.

    Στην μετά Brexit περίοδο, ο χρυσός κάνει μια εντυπωσιακή επιστροφή. Ο Christopher Wood της CLSA (Credit Lyonnais Securities Asia) πιστεύει πως το πολύτιμο αυτό μέταλλο έχει ανέβει σε τιμές έως και τριπλάσιες του κανονικού. Από τις αρχές του 2016, σημειώνεται μια αύξηση της αξίας του κατά 24,6%, ενώ όπως ανέφερε ο Wood στους πελάτες του: “Γύρω από τον χρυσό κυριαρχεί μια μακροπρόσθεσμη και θετική άποψη, με τη μέγιστη τιμή – στόχο να αγγίζει τα $4.200/ουγγιά.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/afto-ine-to-epomeno-megalo-provlima-tis-evropis/58710



    ΣΧΟΛΙΑ