• Top Stories

    Παιχνίδια πολιτικής επιβίωσης από Τσίπρα με μηνύματα προς Καμμένο

    • NewsRoom


    Μετά την ανοιχτή αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, χθες ο βράδυ ο πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στον Πάνο Καμμένο ότι αν δεν «κάτσει φρόνιμος», θα βιώσει πολιτική μοναξιά μέσα στο κόμμα του. «Θα μετρηθούμε στη Βουλή» ήταν η φράση-κλειδί απέναντι στο ενδεχόμενο ο αρχηγός των ΑΝΕΛ να αποσύρει την στήριξή του προς της κυβέρνηση. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι αν δεν έχει 151 ψήφους έχει πολιτικό, αλλά όχι συνταγματικό, πρόβλημα και σε εύθετο διάστημα θα προσφύγει στις κάλπες, πριν από τον Οκτώβριο, όπως είναι ο στόχος του.

    Στη διάρκεια της ωριαίας συνέντευξής του στο Open, επιβεβαίωσε επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει νωρίτερα από το συμφωνημένο με τον Πάνο Καμμένο στην Βουλή, δηλαδή περί τα τέλη Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου. Επιβεβαίωσε, ακόμη, ότι το πρόσθετο πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, θα έρθει προς ψήφιση σε δεύτερο χρόνο.

    «Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα επιλέξει ο ίδιος να ρίξει νερό στον μύλο των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Δεν θα διευκολύνει τα σχέδια των πολιτικών μας αντιπάλων. Αν το κάνει, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα το κάνει» είπε χαρακτηριστικά χθες, στο Open.

    Με την απάντησή του στην ερώτηση αν θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό έστειλε έν ακόμη μήνυμα στον Πάνο Καμμένο: «Τον λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους εννέα μήνες, αλλά το να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε».

    Το «mea culpa»

     

     

     

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η απάντησή του στην ερώτηση εάν αναγνωρίζει κάποιο λάθος στην έως τώρα πρωθυπουργική του θητεία: «Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου» απάντησε, χωρίς όμως να αναφερθεί σε ονόματα.

    Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

     

     

     

    «Απολύτως ναι» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αλ. Τσίπρας, ερωτηθείς εάν θα ξαναπροτείνει τον κ. Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας με έναν τρόπο εξαιρετικό.

    Εξαπολύοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι «ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό».

    «Εγώ δεν έχω κανένα άγχος και αγωνία, διότι ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να πάμε σε εκλογές» είπε προκαλώντας για μια ακόμη φορά τον πρόεδρο της ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.

    «O Πολάκης έκανε απλά ένα λάθος»

     

     

     

    Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis και αν είχε σωστή ενημέρωση για το θέμα, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του. «Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης» σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.

    Υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις, το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα οκτώ πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της δείξουμε εμπιστοσύνη.

    Ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον Παύλο Πολάκη, υποβαθμίζοντας την παρέμβασή του στη Δικαιοσύνη, λέγοντας απλά πως έκανε ένα «λάθος». Όπως ανέφερε σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων του και παρατήρησε: Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι;

    Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι, όμως δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΚΙΝΑΛ: Αδύναμος ικέτης του ακροδεξιού Καμμένου ο Τσίπρας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ: Ο Τσίπρας ενημέρωσε πως με 6 πρόθυμους βουλευτές θα σχηματίσει κυβέρνηση κουρελού



    ΣΧΟΛΙΑ