• Κοινωνία

    Παναγία των Παρισίων: Μακροσκελής η λίστα με τους ευεργέτες για την αποκατάσταση του ναού

    παναγια των παρισιων

    Η Παναγία των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά


    Ελάχιστες ημέρες έχουν περάσει από τη μερική καταστροφή του διάσημου γοτθικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, που συγκλόνισε την υφήλιο. Η εικόνα του ναού, που είχε παραδοθεί στις φλόγες, ήταν ένα θέαμα που δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν, γι’ αυτό και οι επιφανέστεροι των πολιτών, αλλά και διάφορες επιχειρήσεις, έσπευσαν να ενημερώσουν ότι επιθυμούν να συμβάλλουν, με την καταβολή χρηματικού ποσού, στα έργα αποκατάστασης του δημοφιλούς ναού. Η ευρεία ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση που υπήρξε για το ναό οδήγησε στο να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό για τα έργα αποκατάστασης μέσα σε μόνο λίγες ώρες από την καταστροφή.

    Η γαλλική κυβέρνηση, μάλιστα, δημιούργησε έναν τραπεζικό λογαριασμό, ώστε να καταθέσουν χρήματα, υπό τη μορφή δωρεάς, όσοι πολίτες το επιθυμούν. Ωστόσο, αν υπολογίσει κανείς τα ποσά που εξήγγειλαν ότι θα δωρίσουν Γάλλοι μεγιστάνες και μεγάλες εταιρείες, θα καταλάβει ότι το αναγκαίο ποσό έχει ήδη υπερκαλυφθεί, με τους πρώτους υπολογισμούς να κάνουν λόγο για περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Το ράλι των δωρεών άνοιξε ο Γάλλος επιχειρηματίας, Φρανσουά Ανρί Πινό, σύζυγος της χολιγουντιανής σταρ Σάλμα Χάγιεκ και επικεφαλής του ομίλου Kering, που περιλαμβάνει μεγάλα brands μόδας όπως ο Gucci και ο Yves Saint Laurent. Μόλις λίγες ώρες μετά τις καταστροφές που υπέστη ο ναός από τη μεγάλη πυρκαγιά, ο Πινό ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυμος να δωρίσει 100 εκατ. ευρώ για την αναστήλωσή του. Σημειώνεται ότι η αξία της περιουσίας της οικογένειας Πινό εκτιμάται στα 37 δισ. δολάρια.

    Μιλώντας μάλιστα στο Euronews, την επομένη της φωτιάς, ο μεγιστάνας από το χώρο της μόδας είπε χαρακτηριστικά «Χθες το βράδυ, αισθανόμουν όπως οι περισσότεροι Γάλλοι, που παρακολουθούσαν την τραγωδία της Νοτρ Νταμ, που καιγόταν μπροστά μας και ήμουν τόσο σοκαρισμένος, ανάμεσα σε παιδιά και μεγαλύτερους, που όλοι τους έκλαιγαν».

    Λίγο μετά την ανακοίνωση του Πινό για τη δωρεά που προτίθεται να κάνει, ο αιώνιος ανταγωνιστής του, Μπερνάρ Αρνό, σε μια προσπάθεια να τον ξεπεράσει, ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του προσφέρουν το ποσό των 200 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του ναού. Ο Αρνό είναι επικεφαλής του LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας πολυτελείας στον κόσμο, που έχει brands όπως η Louis Vuitton. Πρόκειται για τον πλουσιότερο άνδρα στην Ευρώπη και τον τέταρτο πλουσιότερο στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, με περιουσία που εκτιμάται στα 90 δισ. δολάρια.

    «Ο όμιλος LVMH θέτει στη διάθεση του κράτους και των αρμόδιων αρχών όλες τις ομάδες του -συμπεριλαμβανομένων της δημιουργικής, αρχιτεκτονικής και οικονομικής- για να βοηθήσει στο μακρύ έργο ανασυγκρότησης και συγκέντρωσης κεφαλαίων που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη», δήλωσε ο εταιρεία του Αρνό. «Η οικογένεια Αρνό και η ομάδα LVMH θα ήθελαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε αυτή την εποχή της εθνικής τραγωδίας και να ενωθούν, για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση αυτού του εξαιρετικού καθεδρικού ναού, σύμβολο της Γαλλίας, της κληρονομιάς και της γαλλικής ενότητας».

    Μετά τις δύο ανακοινώσεις από τους Γάλλους μεγιστάνες, πλήθος εταιρειών ανακοίνωσαν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν, συμβάλλοντας οικονομικά, στην αναστήλωση της Παναγίας των Παρισίων.

    Πιο συγκεκριμένα, η οικογένεια Μπετανκούρ της L’Oreal , προσέφερε επίσης 200 εκατ. ευρώ, ενώ ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total συμμετείχε δίνοντας 100 εκατ. ευρώ. Η λίστα με τους ευεργέτες φυσικά δε σταματά εκεί, καθώς πλήθος γαλλικών και μη εταιρειών επιθυμούν να συμμετέχουν με μεγάλα ποσά, στον έρανο που γίνεται για την Παναγία των Παρισίων.

    H Air France και η κοινοπραξία Air France-KLM ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. Σε ανακοίνωσή τους, οι αεροπορικές εταιρείες αλλά και η κοινοπραξία εξέφρασαν την συμπαράστασή τους. Μάλιστα ο Μπέντζαμιν Σμιθ, ο CEO της Air France-KLM, η Αν Μαρί Κουντέρκ, πρόεδρος της Air France-KLM, και η Αν Ριγκέλ, CEO of Air France αποφάσισαν πως η εταιρεία θα προσφέρει δωρεάν μεταφορά σε όσους θα πρέπει να μεταβούν στο Παρίσι, για να συμμετάσχουν στην αποκατάσταση των ζημιών της Νοτρ Νταμ. Μάλιστα η κοινοπραξία Air France-KLM θα πραγματοποιήσει έρανο προκειμένου και οι πελάτες της να έχουν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν οικονομικά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης του ιστορικού μνημείου.

    Σημαντικό είναι επίσης να αναφερθεί ότι ακόμη και το γαλλικό Δημόσιο συμμετέχει, με δήμους και περιφέρειες να βγάζουν από τον προϋπολογισμό τους εκατομμύρια και να τα προσφέρουν για τις επισκευές της Παναγίας των Παρισίων. Ο δήμος του Παρισιού, συγκεκριμένα, συμμετέχει στην πρωτοβουλία αυτή, αφού, όπως δήλωσε η Αν Ινταλγκό, θα συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ, ενώ η περιφέρεια της Auvergne-Rhone Alpes με 2 εκατ. ευρώ και η περιφέρεια του Παρισιού Valerie Pecresse με 10 εκατ. ευρώ.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι οι συνεισφορές δεν περιορίζονται μέσα στα αυστηρά όρια του γαλλικού κράτους, αλλά επεκτείνονται και σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη συμμετοχή ακόμη και μεγάλων ευρωπαϊκών φορέων. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε ακόμη ότι θα συμμετέχει με κάποιο ποσό για τις επισκευές στην Παναγία των Παρισίων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ακριβές ύψος του, ενώ από την άλλη άκρη της Αμερικής, ο Τιμ Κουκ της Apple δήλωσε ότι θα βοηθήσει, χωρίς όμως να κάνει σαφή τον τρόπο.

    Αναλυτικά, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα προσφέρουν χρήματα είναι οι εξής:
    • Ο διαφημιστικός όμιλος JCDecaux, 20 εκατ. ευρώ.
    • Η γαλλική τράπεζα Societe Generale θα συμμετέχει με 10 εκατ. ευρώ.
    • Ο επενδυτής Marc Ladreit de Lacharriere: 10 εκατ. ευρώ.
    • Οι μεγιστάνες των κατασκευαστικών Martin και Olivier Bouygues, 10 εκατ. ευρώ.
    • Η εταιρεία Fimalac 10 εκατ. ευρώ
    • Η τράπεζα Credit Agricole: 5 εκατ. ευρώ.
    • Ο Αμερικανός επενδυτής Henry Kravis: 8,8 εκατ. ευρώ.
    • Η ΕΚΤ 9 εκατ. ευρώ
    • Ο Henry Kravis, συνιδρυτής της KKR, 10 εκατ. δολάρια.
    • Το πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ της Ιντιάνα 100.000 δολάρια.
    • Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής Cap Gemini 1 εκατ. ευρώ.
    Ταυτόχρονα, ορισμένες εταιρείες δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετέχουν επίσης στα έργα αποκατάστασης του ναού και εκκρεμεί να ζυγίζουν με ποιους τρόπους θα το κάνουν αυτό. Τέτοιες εταιρείες είναι οι:
    • Η κατασκευαστική Vinci
    • Η γνωστή εταιρεία ελαστικών Michelin
    • Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas
    • Ο Andrey Andreev, δημιουργός του app Badoo θα προσφέρει όλα τα έσοδα του Απριλίου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο διάγγελμά του προχθές, ανέφερε ότι οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων θα ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γαλλία: Αντιδράσεις για το πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo για την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναγία των Παρισίων: Τα συγκλονιστικά σκίτσα με τον Κουασιμόδο που έγιναν viral (pics)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Παναγία των Παρισίων: Πόσο θα διαρκέσει η ανακατασκευή του ναού



    ΣΧΟΛΙΑ