• Κοινωνία

    Παγκόσμιο σοκ από τις επιθέσεις στη Σρι Λάνκα-290 νεκροί και 500 τραυματίες (προσοχή σκληρές εικόνες)

    • NewsRoom


    Ο απολογισμός των θυμάτων των επιθέσεων σε καθολικές εκκλησίες και πολυτελή ξενοδοχεία στη Σρι Λάνκα αυξήθηκε στους 290 νεκρούς και τους 500 τραυματίες, δήλωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος της αστυνομίας της ασιατικής χώρας.

    Ο εκπρόσωπος Ρουγουάν Γκουνασεκέρα απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα θύματα καθεμιάς από τις επιθέσεις σε τρεις εκκλησίες όπου είχαν συγκεντρωθεί οι πιστοί για τη λειτουργία του Πάσχα των Καθολικών και σε καθένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία χθες Κυριακή. Επρόκειτο για τις χειρότερες επιθέσεις από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στη Σρι Λάνκα πριν από δέκα χρόνια.

    Πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση δήλωσε στο μεταξύ ότι ο πρόεδρος Μαϊθριπάλα Σιρισένα, ο οποίος βρισκόταν στο εξωτερικό όταν διαπράχθηκαν οι επιθέσεις, συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, διευκρινίζοντας ότι στη συνεδρίασή του θα είναι παρών και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε.

    Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημέρωση 10 ημέρες νωρίτερα για πιθανές επιθέσεις σε «γνωστές εκκλησίες» από βομβιστές αυτοκτονίας.

    «Πρέπει να δούμε γιατί δεν πήραμε ικανοποιητικά προληπτικά μέτρα» είπε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε καθώς οι αρχές ασφαλείας υπάγονται στον πρόεδρο της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, με τους δύο πολιτικούς να μην έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο ο Σιρισένα επιχείρησε να ανατρέψει τον Γουικρεμεσίνγκε.

    Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του πρωθυπουργού, ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Σρι Λάνκα ανήρτησε στο Twitter δύο φωτογραφίες από το υπόμνημα με τις πληροφορίες για επικείμενες επιθέσεις.

    Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας οι πληροφορίες μιλούσαν για μια ισλαμιστική οργάνωση, την NTJ (National Thowheeth Jama’ath) η οποία σκόπευε να διαπράξει «επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι εναντίον μεγάλων εκκλησιών» και της πρεσβείας της Ινδίας στο Κολόμπο.

    Η οργάνωση αυτή ήταν μέχρι πρότινος γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων.

    Το χρονικό της φρίκης

    Οι πρώτες από τις ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής, από τις 8:30 έως τις 9:00 τοπική ώρα (06:00-06:30 ώρα Ελλάδας), σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία μπροστά στην ακτή στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

    Τα ξενοδοχεία, το Shangri-La, το Kingsbury και το Cinnamon, απέχουν μερικές εκατοντάδες μέτρα το ένα από το άλλο.

    Στο ξενοδοχείο Cinnamon, ένας βομβιστής-καμικάζι από τη Σρι Λάνκα που είχε κλείσει δωμάτιο δίνοντας το όνομα Μοχάμεντ Αζάμ Μοχάμεντ, πυροδότησε τη βόμβα ανάμεσα στους πελάτες που είχαν πάει στο εστιατόριο για πρωινό με στόχο να προκαλέσει το θάνατο όσων περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν. Στο Shangri-La καταστράφηκε επίσης το εστιατόριο.

    Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες στις οποίες ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα. Στόχοι: η πασίγνωστη εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στο Κολόμπο, η εκκλησία του Αγίου Σεβαστιανού στο Νεγκόμπο, περίπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα, και μια εκκλησία στην πόλη Μπατικαλόα, στην άλλη πλευρά της χώρας, στις ανατολικές της ακτές.

    Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία σε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας και η δεύτερη σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.

    Ταξιδιωτική οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιεί σε ταξιδιωτική οδηγία του ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις» συνεχίζουν να σχεδιάζουν τη διάπραξη επιθέσεων στη Σρι Λάνκα, όπου 290 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 500 και πλέον τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν βόμβες μέσα σε ναούς μεσούσης της λειτουργίας του Πάσχα των καθολικών και σε πολυτελή ξενοδοχεία χθες Κυριακή.

    «Τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν (…) απροειδοποίητα», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ταξιδιωτική οδηγία του που φέρει χθεσινή ημερομηνία.

    Κατά τη διπλωματία των ΗΠΑ, στόχοι ενδέχεται να γίνουν τουριστικοί προορισμοί, συγκοινωνιακοί κόμβοι, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, χώροι λατρείας, αεροδρόμια και άλλοι δημόσιοι χώροι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εκατόμβη νεκρών στη Σρι Λάνκα – Φωτογραφίες+βίντεο από το «ματωμένο» Πάσχα των Καθολικών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εκατόμβη νεκρών στη Σρι Λάνκα – Φωτογραφίες+βίντεο από το «ματωμένο» Πάσχα των Καθολικών

     



    ΣΧΟΛΙΑ