• Top Stories

    Ο Ερντογάν προαναγγέλλει συνάντηση με Πούτιν για την αμερικανική αποχώρηση από την Συρία

    • NewsRoom
    Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από σημαίες της Ρωσίας και της Τουρκίας

    Βλαντίμιρ Πούτιν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Άλλαξε τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, δίνοντας χώρο στην Τουρκία για δράση.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συζητήσουν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, μετέδωσε το δίκτυο NTV.

    Ωστόσο, το Κρεμλίνο έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει σχέδια για συνάντηση με τον Ερντογάν.

    Αν και ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε το χρονικό πλαίσιο της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί την Ρωσία τις προσεχείς ημέρες για να συζητήσει την οργάνωση ενός τετ-α-τετ Ερντογάν-Πούτιν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    Χθες, εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ενισχύσει τον συντονισμό με την Ρωσία στην Συρία έπειτα από την απόφαση Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος.

    Στις 19 Δεκεμβρίου ο Ντόναλντ Τραμπ αιφνιδίασε τους πάντες -ακόμη και στελέχη της κυβέρνησής του- ανακοινώνοντας την άμεση και ταχεία αποχώρηση των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι ο μόνος λόγος που οι Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στην Συρία ήταν για να ηττηθεί η οργάνωση ISIS και ότι τώρα που η αποστολή έχει ολοκληρωθεί δεν υπάρχει πλέον λόγος για την περαιτέρω παραμονή τους στην περιοχή.

    Αναλυτές εκτιμούν ότι η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση του Τραμπ αφενός αποδεικνύει για άλλη μια φορά την απουσία μιας ξεκάθαρης και συντονισμένης στρατηγικής των ΗΠΑ στην Συρία και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αφετέρου θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου συγκρούσεων στην ταλαιπωρημένη χώρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προβληματισμός στην Κύπρο από την απόφαση Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την Συρία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: Και αμερικανικούς Patriot και ρωσικούς S-400 ταυτόχρονα θέλει ο Ερντογάν



    ΣΧΟΛΙΑ