• Top Stories

    NYT: Επαναφέρει το θέμα εμπλοκής Σαββίδη στη Συμφωνία των Πρεσπών

    • NewsRoom

    Ιβάν Σαββίδης. Επιχειρηματίας


    Το ενδεχόμενο εμπλοκής του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη στην υπόθεση της Συμφωνίας των Πρεσπών φέρνει ξανά στο προσκήνιο δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους υποκλαπείσες συνομιλίες, από τον περασμένο Ιούνιο, που φανερώνουν ότι ο κ. Σαββίδης επιχείρησε να υπονομεύσει την συμφωνία.

    Η αμερικανική εφημερίδα θυμίζει παλαιότερο δημοσίευμα του Buzzfeed εκφράζοντας βεβαιότητα για ρωσικό δάκτυλο στην ΠΓΔΜ και εντάσσοντας τις κινήσεις του κ. Σαββίδη στον διπλωματικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Δύσης και Μόσχας τους τελευταίους μήνες.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν από τις υποκλοπές των επικοινωνιών του κ. Σαββίδη (e-mail, sms και τηλεφωνικές κλήσεις) ότι χρηματοδότησε την κινητοποίηση της αντιπολίτευσης στα Σκόπια και τις αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών.

    Όπως αναφέρουν οι NYT, ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε πως οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν δυσκολεύτηκαν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν ότι ο ομογενής επιχειρηματίας βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση πολιτών και οργανωμένων ομάδων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων προκειμένου να κινητοποιηθούν εναντίον του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

    Η εφημερίδα επικαλείται τα ίδια στοιχεία με το Buzzfeed, δηλαδή το ρεπορτάζ του OCCRP, ενός ανεξάρτητου οργανισμού έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σαββίδης κατέβαλε το ποσό των 300.000 ευρώ στους πολέμιους της Συμφωνίας των Πρεσπών. Στη λίστα περιλαμβάνονται πολιτικοί της ΠΓΔΜ, εθνικιστικές οργανώσεις και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας Vardar, που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια μπροστά στη Βουλή των Σκοπίων την επομένη της συμφωνίας.

    Όταν τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν αρχικά, ο κ. Σαββίδης είχε εκδώσει μία σκληρή απάντηση κάνοντας λόγο για εντελώς ψευδή δημοσιεύματα, ενώ και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ είχε αρνηθεί να δώσει συνέχεια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ζάεφ: «Έλληνες επιχειρηματίες» υποκινούν βίαιες ενέργειες στην ΠΓΔΜ ενόψει του δημοψηφίσματος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απάντηση Ρωσίας στη «βόμβα» Ζάεφ για Έλληνες επιχειρηματίες: «Να γίνει λεπτομερής έρευνα»

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Σε πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η Συμφωνία των Πρεσπών



    ΣΧΟΛΙΑ