• Top Stories

    Πέτρος Σμαχλίου: Νεότερες εξελίξεις στον καταρράκτη

    • Contributor
    Πέτρος Σμαχλίου

    Δρ. Πέτρος Σμαχλίου FRCS, FEBO Χειρουργός – Οφθαλμίατρος


    Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, συνήθως λόγω ηλικίας. Δεν είναι αρρώστια αλλά φυσιολογική γήρανση. Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι τύποι καταρράκτη όπως μετά από τραύμα, φάρμακα ή και από κληρονομικές παθήσεις. Ωστόσο με διαφορά ο συχνότερος είναι ο ηλικιακός.

    Αριστερά: Φυσιολογική όραση, Δεξιά: Όραση με καταρράκτη

    Τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχουν γίνει τεκτονικές αλλαγές στην θεραπευτική αντιμετώπιση του καταρράκτη και πολλές παλιές δοξασίες έχουν αλλάξει εντελώς. Καταρχάς δεν ισχύει η παλιά αντίληψη ότι ο καταρράκτης πρέπει να «ωριμάσει» για να χειρουργηθεί. Αυτό ίσχυε όταν η επέμβαση γινόταν με αφαίρεση του καταρράκτη μέσα από μεγάλη τομή, η οποία απαιτούσε αναισθησία και αρκετά ράμματα.

    Η μέθοδος της φακοθρυψίας που εφαρμόζεται σήμερα είναι «επέμβαση κλειδαρότρυπας». Ο καταρράκτης «ρευστοποιείται» και αναρροφάται από το μάτι μέσα από μία τομή μικρότερη των δύο χιλιοστών, η οποία δεν απαιτεί ούτε αναισθησία (παρά μόνα σταγόνες), ούτε ράμματα. Επειδή όμως ο καταρράκτης ρευστοποιείται δεν πρέπει να είναι σκληρός δηλαδή ώριμος. Με άλλα λόγια είναι προτιμότερο να αφαιρείται νωρίς παρά αργά γιατί έτσι γίνεται δυσκολότερη η επέμβαση.

    Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η επέμβαση καταρράκτη είναι μία «εύκολη» επέμβαση. Απλά η εξέλιξη της τεχνολογίας και η καλή εκπαίδευση των οφθαλμιάτρων έχουν αυξήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της σε τέτοιο βαθμό που η εμπειρία πραγματικά είναι πολύ θετική και εύκολη για τους ασθενείς.

    Μάλιστα, είναι τόσο υψηλή η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της επέμβασης καταρράκτη, που προσφέρεται πλέον και σαν διαθλαστική επέμβαση για τη διόρθωση της μυωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας, ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν καταρράκτη και απλά θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους. Συνήθως τα άτομα αυτά βρίσκονται σε πρεσβυωπική  ηλικία, δηλαδή είναι άνω των πενήντα ετών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους υπερμέτρωπες.

    Σε αυτό συμβάλλουν δύο πράγματα. Πρώτον η μεγάλη εξέλιξη του τεχνολογικού εξοπλισμού και ιδιαίτερα η χρήση του femto-second laser στην επέμβαση, καθώς και η μεγάλη βελτίωση της τεχνολογίας των ενδοφακών, ιδιαίτερα η χρήση των πολυεστιακών ενδοφακών.

    Ακρίβεια ρευστοποίησης καταρρακτικού φακού με femto-second laser

    Πιο αναλυτικά, το femto-second laser είναι μια τεχνολογία δανεισμένη από τα laser της διαθλαστικής χειρουργικής, η οποία έδωσε στον καταρράκτη την ακρίβεια και την τελειότητα που χρειαζόταν για να μετατραπεί σε μία επέμβαση ακριβείας όπως είναι μία διαθλαστική  επέμβαση laser μυωπίας. Έτσι προσφέρει  εξαιρετικά βελτιωμένα ποσοστά ακρίβειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης, όπως είπαμε έχουμε και τη βελτίωση της τεχνολογίας των   πολυεστιακών ενδοφακών. Η χρήση πλέον τριπλοεστιακών ενδοφακών όπως και ενδοφακών αυξημένου βάθους πεδίου μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τον φυσικό φακό του ματιού και να δώσουν πολύ καλή όραση χωρίς οπτικές ατέλειες σε ανθρώπους που θέλουν να απολαμβάνουν μακρινή, κοντινή και ενδιάμεση όραση μετά την ηλικία των 50 ετών.

    Τεχνολογία τριπλοεστιακού ενδοφακού

    Σήμερα οι άνθρωποι άνω των 50 ετών είναι και αισθάνονται νέοι, θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή, τα χόμπι τους και τις ασχολίες τους χωρίς την δέσμευση και την εξάρτηση από φακούς επαφής και διορθωτικά γυαλιά.

    Η τεχνολογία με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα μπορεί να το προσφέρει αυτό το δώρο της όρασης σε όλους τους ανθρώπους.

    Το κείμενο είναι του οφθαλμίατρου Πέτρου Σμαχλίου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προβλήματα υγείας πίσω από την κυτταρίτιδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψωρίαση: Πώς να διαχειριστείτε τις εξάρσεις του χειμώνα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Άσθμα: Σοβαρές οι επιπτώσεις του στη ζωή των πασχόντων



    ΣΧΟΛΙΑ