• Top Stories

    Ξέσπασμα Τσοχατζόπουλου για τον εισαγγελέα που λέει «όχι» στα ελαφρυντικά

    Άκης Τσοχατζόπουλος

    Άκης Τσοχατζόπουλος


    «Άστραψε και βρόντηξε» ο Άκης Τσοχατζόπουλος ακούγοντας τον εισαγγελέα να αρνείται τον πρότερο έντιμο βίο του πάλαι ποτέ πανίσχυρου υπουργού.

    Μετά τη σημερινή εφετειακή καταδίκη του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από μίζες σε εξοπλιστικές συμβάσεις, ο 78χρονος κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή εάν δεν κερδίσει έστω ένα ελαφρυντικό.

    Ο πρώην υπουργός άκουσε τον αναπληρωτή εισαγγελέα να λέει ότι δεν δικαιούται το ελαφρυντικό του προτέρου έντιμου βίου καθώς “είχε προηγηθεί της πράξης του, μία σοβαρή προεργασία για να σχεδιάσει την υποδομή για τη ροή του μαύρου χρήματος”.

    Πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, έξαλλος ο κατηγορούμενος άρχισε να φωνάζει:

    «Με ποιο δικαίωμα τα λέτε αυτά; Είναι μυθεύματα. Πού τα βρήκατε, έχετε αποδείξεις; Με ξέρετε εμένα, πώς λέτε ότι μεθόδευσα; Ντροπή σας! Είναι στημένη η διαδικασία».

    Η καταδίκη και η εισαγγελική πρόταση για τα ελαφρυντικά

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννης Σμπώκος είναι οι μόνοι κατηγορούμενοι για τους οποίους οι εισαγγελείς πρότειναν να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

    Για 6 κατηγορουμένους, μεταξύ αυτων και ο Νίκος Ζήγρας, πρότειναν να αναγνωριστούν 2 ελαφρυντικά: του πρότερου έντιμου βίου και της μετά την πράξη τους καλής συμπεριφοράς.

    Για τους υπόλοιπους 8 κατηγορουμένους, μεταξύ αυτών η Βίκυ Σταμάτη και η Αρετή Τσοχατζοπούλου, εισηγήθηκαν να τους αναγνωριστεί μόνο η μετέπειτα καλή συμπλεριφορά.

    Οι συνήγοροι υπεράσπισης δίνουν αυτή την ώρα την ύστατη νομική τους μάχη για να κερδίσουν κάποιο ελαφρυντικό για τους κατηγορουμένους, προκειμένου να μειωθεί η πρωτόδικη ποινή τους και να μην οδηγηθούν στη φυλακή.

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, αν δεν κερδίσει ελαφρυντικά ώστε να μειωθεί σημαντικά η πρωτόδικη καταδίκη του (20 χρόνια, η ανώτατη που προβλέπει ο νόμος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα) κινδυνεύει να επιστρέψει στη φυλακή.

    Νωρίτερα, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του: καταδίκασε, όπως και πρωτοδίκως, και τους 16 κατηγορουμένους. Μετά από ακροαματική διαδικασία 3 ετών κατέληξαν στην ενοχή:

    • του Άκη Τσοχατζόπουλου (20 έτη πρωτόδικη ποινή),
    • της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη (12 έτη πρωτόδικα),
    • της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου (12 έτη πρωτόδικα),
    • του εξαδέλφου του Νίκου Ζήγρα (6 έτη πρωτόδικα με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας),
    • της λογίστριάς του Φρόσως Λαμπροπούλου (13 έτη πρωτόδικα),
    • του πρώην γενικού Διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου (16 έτη πρωτόδικα),
    • του κατασκευαστή Αστέριου Οικονομίδη (12 έτη πρωτόδικα),
    • του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη (13 έτη πρωτόδικα),
    • των χρηματιστών Οράτιου Μελά και Νίκου Αντωνιάδη (από 10 έτη πρωτόδικα)
    • του Γιώργου Κωνσταντάτου (10 έτη πρωτόδικα),
    • του Νίκου Γεωργουλάκη (10 έτη πρωτόδικα).

    Όλοι οι ανωτέρω καταδικάστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Προβλεπόμενη ποινή, χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού, 10 έως 20 χρόνια.

    Η Αρετή Τσοχατζοπούλου αθωώθηκε από το σκέλος της κατηγορίας που αφορά σε αγορά ακινήτου στην Καλλιθέα.

    Επίσης, Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Σμπώκος καταδικάστηκαν για μεταξύ τους παράνομη διακίνηση 10 εκατ. ευρώ κι όχι 40 εκ που κατηγορούνταν.

    Οι υπόλοιποι 3 καταδικάστηκαν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ’ εξακολούθηση.

    Προβλεπόμενη ποινή έως 10 χρόνια. Πρόκειται για τους:

    ▪Νίκο Καρατζά (6 έτη πρωτόδικα).
    ▪Παναγιώτη Σταμάτη (6 έτη πρωτόδικα) και
    ▪Γκούντρουν Μολντενχάουερ, πρώην σύζυγο Τσοχατζόπουλου (6 χρόνια πρωτόδικα).

    Η Βίκυ Σταμάτη δεν είναι παρούσα σήμερα στο δικαστήριο, αν και ο συνήγορος της, δήλωσε το πρωί στους δικαστές ότι, «η κα Σταμάτη καθυστέρησε λόγω του παιδιού της αλλά βρίσκεται καθ’ οδόν για το δικαστήριο».

    Στις 9 το βράδυ οι δικαστές θα ανακοινώσουν την απόφαση τους για τα ελαφρυντικά. Ο τελευταίος κατηγορούμενος που άκουσαν ήταν ο Γιάννης Σμπώκος.

    «Το μετάλλιο που πήρα δεν μου το έδωσε η ελληνική Πολιτεία, αλλά μια άλλη χώρα για την προσφορά που πήγα εθελοντικά να κάνω. Λυπάμαι που τα λέω αυτά. Ήταν εθελοντική συμμετοχή, κανείς δεν με διέταξε να πάω. Πείτε μου έναν γενικό γραμματέα που μπαίνει μέσα στα θεμέλια για να σώσει ανθρώπους! Θα μου διαγράψετε την διαδρομή μου, γιατί; Σαν φοιτητής του Πολυτεχνείου, ήμουν από τους 4 που διεκόπη η αναβολή λόγω της αντιδικτατορικής δράσης. Είχα λόγο να κάνω 1000 μεροκάματα στο ψυχιατρείο και να βοηθάω; Το έκανα επειδή το ήθελα. Ακόμα και τώρα ελπίζω ότι θα μου δώσετε τα ελαφρυντικά.Πέντε χρόνια διασύρομαι…», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Σμπώκος.

    Ο Άκης Τσοχατζόπουλος εξαπέλυσε και νέα επίθεση στον εισαγγελέα λέγοντας:

    «Πρότεινε κάτι που είναι ανύπαρκτο. Με αδικεί, με παρουσιάζει σαν να είχα σχέδιο. 26 χρόνια ήμουν εκλεγμένος βουλευτής, υπουργός επτά φορές, δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση ως προς τον πρότερο έντιμο βίο. Αναγνωρίστηκε από άλλο δικαστήριο, επίσης, πενταμελές, ο πρότερος έντιμος βίος, είναι αυτός που έχω να δώσω στο παιδί μου, στην οικογένεια μου, μετά από έξι χρόνια που πέρασα στο Κορυδαλλό».

    Γιατί κινδυνεύει με νέα φυλάκιση ο Τσοχατζόπουλος

    Απρόβλεπτος ρυθμιστής της… ελευθερίας του πρώην υπουργού στέκεται μια διπλή «γκάφα» για την οποία τις τελευταίες ημέρες ο 78χρονος αναζητούσε έξαλλος εξηγήσεις από τους δικηγόρους του.

    Τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την αποφυλάκιση του, το Mononews είχε αποκαλύψει το εισαγγελικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο, η Δικαιοσύνη δεν αναγνωρίζει στον Άκη Τσοχατζόπουλο ούτε για μία από τις 1849 ημέρες που παρέμεινε κρατούμενος, ως έκτιση ποινής για την υπόθεση των εξοπλιστικών

    Το σύνολο των 5 ετών και 23 ημερών του εγκλεισμού του στον Κορυδαλλό, κρίθηκε ότι ήταν η (μερική) έκτιση της αμετάκλητης ποινής των 5,5 ετών για μια άλλη καταδίκη: αυτής για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης Πόθεν Έσχες, επειδή ο πρώην υπουργός δεν είχε δηλώσει την αγορά του νεοκλασικού ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Εδώ καταγράφεται η πρώτη «γκάφα»: ο κ. Τσοχατζόπουλος θα μπορούσε να είχε εξαγοράσει προς 10 ευρώ την ημέρα την καταδίκη του για το Πόθεν Έσχες. Η ποινή, όμως, δεν εξαγοράστηκε! Με αποτέλεσμα να εκτιθεί σχεδόν στο σύνολο της (5 χρόνια και 23 ημέρες) ενώ ακόμα και οι περίπου 4 μήνες που απέμειναν, εξαγοράστηκαν τον περασμένο Μάιο, για να μπορέσει τελικά ο πρώην υπουργός να αποφυλακιστεί, με αναστολή εκτέλεσης της πρωτόδικης καταδίκης για τα εξοπλιστικά.

    Ακόμα πιο απλά; Αν ο 78χρονος είχε εξαγοράσει την ποινή του Πόθεν Έσχες, σήμερα θα είχε εκτίσει το 1/5 (που ορίζει ο νόμος για τους υπέργηρους κατάδικους) ακόμα και της πρωτόδικης 20ετής ποινής του για τα εξοπλιστικά. Δηλαδή, ανεξαρτήτου σημερινής αποφάσεως, θα ήταν ελεύθερος.

    Όμως, η «γκάφα» έχει και συνέχεια. Στο έγγραφο του εισαγγελέα Εφετών Περικλή Δράκου που δημοσιοποίησε το Mononews διαβάζουμε:

    · Η αμετάκλητη καταδίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου σε ποινή 5,5 ετών για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες συγχωνεύθηκε (με δικαστική απόφαση το 2016) με την 20ετή πρωτόδικη καταδίκη για τους εξοπλισμούς.
    · «Ως εκ τούτου – αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας – οι δύο ποινές, κατά τη διάρκεια της συγχωνεύσεως τους, είχαν απωλέσει την αυτοτέλειά τους, εκτιόμενες μέσω της συνολικής ποινής, η έναρξη της οποίας ήταν η 11η Απριλίου του 2012», ημέρα που ο Τσοχατζόπουλος συνελήφθη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Κι ενώ, μέσω της συγχώνευσης των δύο ποινών και των ευεργετικών διατάξεων του νόμου για τους υπέργηρους κατάδικους, ο πρώην υπουργός θα είχε οριστικά «ξεχρεώσει» με τη Δικαιοσύνη, τα πάντα ανετράπησαν όταν, τον περασμένο Απρίλιο, έγινε δεκτό το 5ο αίτημα του και ανεστάλη η εκτέλεση της πρωτόδικης ποινής του για τα εξοπλιστικά, μέχρι την έκδοση της εφετειακής απόφασης.

    Όμως, αυτή η αναστολή είχε το εξής αποτέλεσμα, όπως το περιγράφει στο έγγραφό του ο εισαγγελικός λειτουργός:
    · «Ανατραπείσης εν τοις πράγμασι της συγχωνεύσεως με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η ποινή για το Πόθεν Έσχες ανακτά μεν την αυτοτέλεια της αλλά η έναρξή της ανατρέχει στο χρόνο ενάρξεως της συνολικής ποινής. Έτσι ημερομηνία ενάρξεως της ποινής για το πόθεν έσχες είναι η 11η Απριλίου του 2012.»

    Δηλαδή: εάν δεν είχε αιτηθεί, μόλις λίγους μήνες πριν την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου, την αναστολή της εκτέλεσης της πρωτόδικης ποινής του (για να αποφυλακιστεί προσωρινά), μόλις ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά ο κ. Τσοχατζόπουλος θα είχε εκτίσει το 1/5 της συγχωνευμένης ποινής του. Και θα ήταν οριστικά ελεύθερος.

    Τσοχατζόπουλος: «Δεν θα αντέξω»

    Μέσα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα φέρονται να ήταν οι συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Άκης Τσοχατζόπουλος και η σύζυγος του με τους δικηγόρους τους.
    Από τη μια, ο πρώην υπουργός φέρεται να έλεγε: «Δεν θα αντέξω ούτε μια μέρα αν επιστρέψω στη φυλακή. Θα πεθάνω». Η δε Βίκυ Σταμάτη δεν ήθελε ούτε να σκεφτεί αυτό το ενδεχόμενο. Πίσω της έχει ένα ανήλικο παιδί που ήδη μέτρησε πολύτιμο χρόνο χωρίς την παρουσία της φυλακισμένης μητέρας του.

    Από την άλλη, ο πρώην ΥΕΘΑ φαίνεται πως τώρα συνειδητοποιεί ότι «ξεχάστηκαν» σημαντικές «λεπτομέρειες» ή ελήφθησαν λανθασμένες αποφάσεις σε κομβικά ζητήματα της υπόθεσης του.

    Οι πληροφορίες λένε πως σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ζητούσε εξηγήσεις για τη μη εξαγορά της ποινή του για το Πόθεν έσχες, αλλά και για την εσφαλμένη –όπως τη χαρακτηρίζει ακόμα και άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην υπουργό – απόφαση να ζητηθεί αναστολή εκτέλεσης μιας ποινής που σχεδόν είχε εκτιθεί στο σύνολο της.

    «Ποιος φταίει; Γιατί δεν μου είπατε ότι πρέπει να πληρώσω την ποινή; Γιατί δεν σκεφτήκατε ότι θα υπάρξουν συνέπειες από την αναστολή;», είναι μερικές από τις απαντήσεις που επιτακτικά ζητούσε ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απόφαση για Α.Τσοχατζόπουλο: Τελεσίδικα ένοχος για μίζες εκατομμυρίων στα εξοπλιστικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σοκ στο χώρο της Ναυτιλίας: Πέθανε η δικηγόρος Μαρία Πιττόρδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολάκης για βουλευτές ΝΔ: Εκδίδουν απελπισμένα δελτία Τύπου με «πιασάρικους» τίτλους



    ΣΧΟΛΙΑ