• Top Stories

    Τι είπε η Βρετανίδα πρέσβειρα στην Ελλάδα για το Brexit

    • NewsRoom
    Κειτ Σμιθ

    Ευγενία Χανδρή (πρόεδρος Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου) , Κειτ Σμιθ (πρέσβης Μ. Βρετανίας) και Χάρης Οικονομόπουλος (πρόεδρος Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου)


    Η νέα πρέσβειρα της Βρετανίας, Κέιτ Σμιθ μίλησε στους Έλληνες δημοσιογράφους στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα για το Brexit, καθώς και για τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα.

    «Η επιστολή της κυρίας Μέι στέλνει δύο βασικά μηνύματα. Πρώτον ότι η αποχώρησή μας δεν αποτελεί το τέλος της σχέσης μας, αλλά την αρχή μιας βαθιάς, νέας εταιρικής σχέσης. Και αυτό είναι κάτι που αναφέρεται τουλάχιστον έξι φορές στην επιστολή προς τον πρόεδρο Τουσκ,» ανέφερε η κυρία Σμιθ.

    Δύο βασικοί στόχοι της βρετανικής κυβέρνησης είναι η συμφωνία για την ομαλή έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και τη διατήρηση των μεταξύ τους δεσμών, καθώς περίπου 3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και περίπου 1,5 εκατομμύρια Βρετανοί κατοικούν σε χώρες της Ε.Ε.

    Η πρέσβειρα τόνισε ότι, «Βασική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών. Ελπίζουμε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να έχουν την ίδια προσέγγιση».

    Η Βρετανίδα στέλνει θετικό και ελπιδοφόρο μήνυμα για τους υπάρχοντες, αλλά και μελλοντικούς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ζήσουν και σπουδάσουν ή να εργαστούν στην Μεγάλη Βρετανία.

    «Μετά την έξοδό μας θα υπάρξει σίγουρα ένα νέο σύστημα αναφορικά με την μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά εμείς θα καλωσορίζουμε πάντα τους ταλαντούχους Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι συνεισφέρουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας».

    Η πρέσβειρα επισήμανε ότι οι δύο συμφωνίες που πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν, σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, μέχρι το 2019, σχετικά με το Brexit και τις σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή ένωση και πιο συγκεκριμένα για το ελεύθερο εμπόριο είναι εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον και των δύο πλευρών. Διαφορετικά η έξοδος θα επιφέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

    Κείμενο: Νίκη Καξερή

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέα Δημοκρατία: «Μηδενιστική και ανεύθυνη λογική» η κατάργηση της «διαγωγής» από τα σχολεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κ. Σέλτσας (ΣΥΡΙΖΑ): «Θα ψηφίσω με σφιγμένο στομάχι τα μέτρα, αλλιώς θα πάω μοναχός στο Άγιο Όρος» 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Στουρνάρας: Η οικονομική ασφάλεια μετά τη σύνταξη δεν μπορεί να παρέχεται από μία και μόνη πηγή



    ΣΧΟΛΙΑ