• Top Stories

    Τέλη κυκλοφορίας: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα – ποιοι περισσότερα

    • NewsRoom
    αυτοκίνητα


    Υπό εξέταση βρίσκεται από το κυβερνητικό επιτελείο ο νέος «χάρτης» για τα τέλη κυκλοφορίας 2018 και στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές προτάσεις.

    Κλειδί για τη διαμόρφωση των τελών θα αποτελέσει η πορεία των εσόδων.

    Εκτιμάται πάντως ότι οι «κερδισμένοι» θα είναι περί τους 400.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ. που θα κληθούν να καταβάλουν χαμηλότερο αντίτιμο.

    Ειδικότερα το οικονομικό επιτελείο, έχει αποφασίσει να μειώσει τα τέλη κυκλοφορίας στους πολύτεκνους.

    Η μείωση θα αφορά ποσοστό από 10% έως και 30%, ανάλογα με τον κυβισμό του αυτοκινήτου αλλά και με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

    Επιπλέον, χαμηλότερα τέλη κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να καταβάλουν τα ΑμεΑ-ιδιοκτήτες Ι.Χ., οι μακροχρόνια άνεργοι και ορισμένες κατηγορίες χαμηλοσυνταξιούχων.

    Ωστόσο, για αυτές τις περιπτώσεις τίποτα δεν είναι σίγουρο, αφού θα πρέπει να δώσει το «πράσινο» φως η τρόικα.

    Ειδικά για το 2018, η κυβέρνηση εξετάζει να θέσει αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μειωθεί ο αριθμός εκείνων που θα πληρώσουν λιγότερα τέλη.

    Σε περίπτωση πάντως που οι δανειστές συμφωνήσουν οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή χαμηλοσυνταξιούχοι θα είναι μερικές χιλιάδες.

    Για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, που δεν συγκαταλέγονται στις ανωτέρω κατηγορίες τα ποσά που θα πληρώσουν για τέλη, θα συνδεθούν με την πορεία των εσόδων.

    Επίσης ρόλο θα παίξουν και οι δημοσιονομικοί στόχοι του προϋπολογισμού για το 2019.

    Οι ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων είναι πολύ πιθανό να δουν μικρές έως ανεπαίσθητες μειώσεις. Αντίθετα, μικρές αυξήσεις πιθανόν να δουν ιδιοκτήτες πιο καινούργιων αυτοκινήτων (από 1η Νοεμβρίου 2010).

    Πάντως η πορεία των εσόδων θα δείξει τι μέλλει γενέσθαι με τα τέλη. Ως εκ τούτου αν η πορεία είναι καθοδική, τότε κυρίως οι ιδιοκτήτες των παλαιών αυτοκινήτων θα πρέπει να ξεχάσουν το ενδεχόμενο μειωμένων τελών για το 2018.

    Όποιες αλλαγές εξετάζονται, σε αυτή την περίπτωση, θα μεταφερθούν για τα τέλη κυκλοφορίας 2019.



    ΣΧΟΛΙΑ