• Top Stories

    Οργή στην Καταλονία για τον Μ. Ραχόι-Τεράστια διαδήλωση στη Βαρκελώνη υπέρ της ανεξαρτησίας

    • NewsRoom


    Με μια τεράστια κινητοποίηση απάντησαν οι Καταλανοί στην απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να αναστείλει την αυτονομίας της περιφέρειας και να προκηρύξει νέες εκλογές. Περί τις 450.000 Καταλανοί, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, διαδήλωσαν το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελόνης ζητώντας την ανερξαρτησία της Καταλονίας, αφού η Μαδρίτη ζήτησε από τη Γερουσία την καθαίρεση της ηγεσίας της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας.

    Το πλήθος ήταν διπλάσιο από το βράδυ της Τρίτης, όταν 200.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της φυλάκισης των δύο ηγετών του αυτονομιστικού κινήματος που κατηγορούνται για στασιασμό.

    Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ζήτησε από τη Γερουσία την καθαίρεση της αυτονομιστικής καταλανικής κυβέρνησης και την διεξαγωγή τοπικών εκλογών εντός εξαμήνου

    Οι τοπικές αρχές κατηγορούν τον Ραχόι για αντιδημοκρατική και αυταρχική στάση. «Ο κ. Ραχόι και οι σύμμάχοι του δεν ανέστειλαν το καθεστώς αυτονομίας… Ανέστειλαν τη δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της καταλονικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας για την απόφαση της Μαδρίτης να θέσει σε εφαρμογή το άρθρο 155 του συντάγματος.

    Από την πλευρά της, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, έκανε λόγο για «σοβαρή επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών, τόσο στην Καταλονία, όσο και σε άλλες ισπανικές επαρχίες». Απηύθυνε δε, έκκληση για συνέχιση των διαδηλώσεων.

    Στο χορό των αντιδράσεων μπήκε και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζοζέπ Μαρία Μπερτομέου, λέγοντας ότι ο σύλλογος έδωσε «την απόλυτη υποστήριξή του στους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλονίας που επέλεξε ο λαός της».

    Σημειώνεται ότι ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν θα απαντήσει στις δηλώσεις του Μαριάνο Ραχόι στις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

    Την ίδια ώρα, οι Anonymous εξαπέλυσαν κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανία. «Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα είναι αδύνατη εξαιτίας συρροής υπερβολικά μεγάλου αριθμού χρηστών», δήλωσε εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η κεντρική υπηρεσία Πληροφοριών της Ισπανίας, έκανε γνωστό χθες ότι η οργάνωση ακτιβιστών Anonymous ανακοινώνει μέσω λογαριασμών εκστρατεία μαζικών επιθέσεων με το σύνθημα #OpCatalunya και #FreeCatalunya.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ώρα μηδέν για την Καταλονία-O Ραχόι ανακοίνωσε εκλογές εντός εξαμήνου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανικός στο Μόναχο από επίθεση με μαχαίρι – Συνελήφθη ύποπτος (upd)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σόιμπλε: H Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και σύντομα θα βγει στις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ