• Top Stories

    Το ΔΝΤ ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% το 2018 και ο Τσίπρας υπόσχεται νέο μποναμά και φοροελαφρύνσεις

    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας


    Νέο θρίλερ με επίκεντρο πιθανότατα τις συντάξεις και το αφορολόγητο, αναμένεται να διαδραματιστεί στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, προμηνύοντας χρονοβόρες διαπραγματεύσεις που θα βαρύνουν κι άλλο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Και αυτό διότι λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το ΔΝΤ βάζει για ακόμη μία φορά στο τραπέζι το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα πέρα από αυτά που περιλαμβάνει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2018.

    Ως γνωστόν, το ΔΝΤ ζητά πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και οι Ευρωπαίοι 3,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα στα χαρτιά να προκύπτει η ανάγκη για μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις του Ιούλη, στην έκθεση («Fiscal Monitor») που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ταμείο εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα είναι 1,7% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 1,75% στο μνημόνιο) και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα είναι 2,2% (έναντι στόχου 3,5%). Μετά το 2018 και έως το 2022 υπολογίζει τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ περίπου. Την ίδια ώρα «φρέναρε» τα σχέδια της Τσίπρα να μοιράσει ένα γενναιόδωρο κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2017, με την Αθήνα από τη μεριά της να κάνει πως δεν ακούει και τον κυβερνητικό παράγοντα να λέει ότι η κυβέρνηση «δεν προτίθεται να σχολιάσει τις συνήθως λανθασμένες προβλέψεις του Ταμείου».

    Μάλιστα, σαν να μην συμβαίνει τίποτα ο πρωθυπουργός, εμφανίστηκε υπεραισιόδοξος και κατά το… συμφέρον, στάθηκε στην πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας για το 2018, και υποσχέθηκε χθες φοροελαφρύνσεις από το νέο έτος. «Εγώ πιστεύω μπορούμε και περισσότερο. Ξεπερνάμε στόχους και πιστεύω του χρόνου τέτοια εποχή θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο να προβούμε στις αναγκαίες μειώσεις φορολογία» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Το Ταμείο θύμισε στους Έλληνες δημοσιογράφους μία παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι και υπήρχε συμφωνία και των ελληνικών αρχών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμίσεις) και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

    Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, το ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα.

    Είναι προφανές ότι αρχίζει η μάχη μεταξύ των δύο πλευρών ενόψει της αξιολόγησης, ενώ είναι σαφές ότι η διαφορά των εκτιμήσεων και των προβλέψεων θα οδηγήσει πιθανότατα σε χρονοβόρες συζητήσεις, οι οποίες μόνο σε καλό δεν καταλήγουν για την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως του φορολογούμενους και τους συνταξιούχους.

    Στο πρακτικό κομμάτι,από σήμερα, ξεκινούν οι πολιτικές ζυμώσεις με την άφιξη των υπουργών Οικονομικών και των εκπροσώπων των θεσμών και του οικονομικού “στερεώματος” στην Ουάσιγκτον για την κορύφωση των εργασιών της φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ έχει ήδη οριστεί ραντεβού για το Σάββατο με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΝΤ: Μαντάτα για ένα ακόμα πακέτο μέτρων, πριν τελειώσει το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σκληρό ροκ» στο Χίλτον για την τρίτη αξιολόγηση-Επιμένει σε μέτρα το ΔΝΤ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συναντήσεις Αλ. Χαρίτση με τραπεζίτες και επενδυτές στις ΗΠΑ

     



    ΣΧΟΛΙΑ