Top Stories

Γιατί παραπέμπεται σε δίκη ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος

  • NewsRoom


O Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, παραπέμπεται σε δίκη λόγω δημόσιας υποκίνησης βίας και κατάχρησης του εκκλησιαστικού του αξιώματος, αναφορικά με τις δηλώσεις που είχε κάνει το 2015, σχετικά με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, όπως επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ η δικηγόρος Κλειώ Παπαπαντολέων, που έχει αναλάβει αμισθί την υπόθεση.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2015 ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος χαρακτήριζε “αποβράσματα” της κοινωνίας τους ομοφυλόφιλους, προτρέποντας το ποίμνιό του να τους επιτεθεί: “Φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους!”, έγραφε χαρακτηριστικά.

Αιτία αυτών των δηλώσεων αποτέλεσε η κατάθεση του σχεδίου νόμου που εξομοίωνε τα δικαιώματα των ετερόφυλων ζευγαριών με αυτά των ομόφυλων.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 16 Ιανουαρίου του 2016, εννέα πολίτες κατέθεσαν μήνυση κατά του μητροπολίτη.

Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με το άρθρο 196 του Ποινικού Κώδικα, κάθε θρησκευτικός λειτουργός που κατά την άσκηση των καθηκόντων του (ή δημόσια, με την ιδιότητά του) προκαλεί τους πολίτες σε εχθροπάθεια εις βάρος άλλων πολιτών, τιμωρείται με φυλάκιση έως και τριών ετών.

Η μήνυση έγινε τελικά δεκτή από τον εισαγγελέα που παρέπεμψε τον μητροπολίτη σε δίκη, που θα διεξαχθεί στις 15 Μαρτίου του επόμενου έτους στο Αίγιο.

Αμβρόσιος: Μην πλησιάζετε τους ομοφυλόφιλους – είναι κολασμένοι

Με άρθρο του στο προσωπικό του ιστολόγιο ο σεβασμιότατος μητροπολίτης καλούσε τότε το αναγνωστικό κοινό να μην πλησιάζει καν τους ομοφυλόφιλους: “Μην τους πλησιάζετε! Μην τους ακούτε! Μην τους εμπιστεύεσθε! Είναι οι κολασμένοι της κοινωνίας! Δεν μπορούν κάποιοι ξεφτιλισμένοι να υπερασπίζονται δημοσίως τα πάθη της ψυχής τους! (…) Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρις-χειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους, που ζουν στα τρελλοκομεία!”.

Υπάλληλος του γραφείου του πρωτοσυγκέλου της μητρόπολης Καλαβρύτων που ερωτήθηκε για την υπόθεση, δήλωσε “πλήρη άγνοια”. Όταν μάλιστα του ζητήθηκε να μας παραπέμψει σε κάποιον που θα μπορούσε να έχει λάβει γνώση για τη δίκη, μας απάντησε πως “όλοι λείπουν σε δουλειές”.

Οι εννέα άνδρες που είχαν μηνύσει τον μητροπολίτη Αμβρόσιο είναι οι: Άλκης Ιωαννίδης, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, Michael Huber, Βασίλης Θανόπουλος, Πέτρος Σαπουντζάκης, Νίκος Σοφιανός, Λύο Καλοβυρνάς, Αλκιβιάδης Δελαντώνης και Μενέλαος Σιαφάκας.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο μητροπολίτης έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ με δηλώσεις του.

Τον Απρίλιο του 2016, μιλώντας το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην πλατεία Αγίας Λαύρας στο Αίγιο, ο μητροπολίτης είχε παρακαλέσει δημοσίως τον Ιησού Χριστό “να σαπίσει το χέρι” του τότε υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη εάν ο τελευταίος υπέγραφε διάταγμα για την αντικατάσταση του μαθήματος των Θρησκευτικών με μάθημα Θρησκειολογίας στα σχολεία.

“Ενώπιόν σας, παρακαλώ τον Εσταυρωμένο Χριστό να σαπίσει το χέρι του Φίλη αν υπογράψει τέτοια διατάγματα αθεΐας”, είχε πει στους συγκεντρωμένους πιστούς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μάλιστα αναφερόμενος σε ομάδα άθεων που μέσω Facebook πρότειναν γεύματα με κρέας ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης είχε ευχηθεί το κρέας να μετατραπεί σε “δηλητήριο και να τους τρυπήσει το στομάχι (…) να γίνει πέτρα και να μην το χωνέψουν”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Μητέρα φοβάμαι, πνιγόμαστε»: Τα σπαρακτικά τελευταία λόγια 36χρονου που έχασε τη ζωή του στη Μάνδρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μπορούν να αποζημιωθούν όσοι υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρόμος στη Μάνδρα – Νέος ορμητικός χείμαρρος στην οδό ΚοροπούληΣΧΟΛΙΑ