• Top Stories

    Το ελληνικό δημόσιο στέλνει στα δικαστήρια την Eldorado Gold

    • NewsRoom
    George Burns Eldorado Gold Μπερνς

    Τζορτζ Μπερνς, επικεφαλης Eldorado Gold


    Την επιβολή από το διαιτητικό δικαστήριο πλήρους καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής χρυσού στα μεταλλεία Χαλκιδικής, ζητά με την παραπομπή της Ελληνικός Χρυσός, το ελληνικό δημόσιο.

    Με ένα 18σέλιδο κείμενο, που πήρε την Πέμπτη την έγκριση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έπειτα εστάλη στην Ελληνικός Χρυσός, το ελληνικό δημόσιο εμφανίζεται να αμφισβητεί ανοικτά την βούληση της εταιρίας για την υλοποίηση του εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου για το εργοστάσιο μεταλλουργίας και κατηγορεί την θυγατρική της Eldorado Gold για παραβίαση των όρων της σύμβασης.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΝ επιβεβαιώνει την κοινοποίηση της αίτησης προσφυγής στην Ελληνικός Χρυσός κηρύσσοντας και επισήμως, την έναρξη της διαιτησίας.

    Το ελληνικό δημόσιο, στο κείμενο της παραπομπής,που παρουσιάζεται στο Πρώτο Θέμα, επικαλείται την μακρά αντιδικία μεταξύ των δύο πλευρών που όπως επισημαίνεται «δεν αφήνει περιθώριο καλόπιστης συμβιβαστικής επίλυσης των διαφορών».

    Κατόπιν αυτών, στο κείμενο που υπογράφουν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του ελληνικού δημοσίου και ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το δημόσιο αιτείται από το διαιτητικό δικαστήριο να αναγνωριστεί ότι:

    – η πλήρης και ολοκληρωμένη κατασκευή παραγωγής χρυσού, χαλκού και αργύρου για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέλ Λάκκος όπως επίσης και η παραγωγή αντίστοιχα καθαρών μετάλλων των μεταλλευμάτων ως εμπορεύσιμων προϊόντων της καθετοποιημένης παραγωγής, συνιστούν όρο της σύμβασης μεταβίβασης των μεταλλείων που κυρώθηκε με νόμο από την ελληνική βουλή το 2004.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτος ο Υπουργός Γ. Τσιρώνης: Φταίει η κοινωνία για την καταστροφή στον Σαρωνικό

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει ο Τσίπρας: Η χώρα χρειάζεται ξένες επενδύσεις που να δημιουργούν θέσεις εργασίας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μητσοτάκης για τη ρύπανση στον Σαρωνικό: «Να παραιτηθεί ο Κουρουμπλής»



    ΣΧΟΛΙΑ