• Οικονομία

    Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα, μια ανάσα από τις 7 λίρες ανά δολάριο


    Βαριές είναι οι απώλειες που καταγράφει για μια ακόμα φορά η τουρκική λίρα, η οποία διολισθαίνει επικίνδυνα ξανά προς το ψυχολογικό όριο των 7 λιρών ανά δολάριο.

    Αυτή την ώρα η ισοτιμία της με το δολάριο διαμορφώνεται στις 6,96543 λίρες ανά δολάριο  σε μια από τις χειρότερες επιδόσεις της ημέρας. Παράλληλα η ισοτιμία της σε σχέση με το ευρώ διαμορφώνεται στις 8,17238 λίρες ανά ευρώ.

    Η τουρκική λίρα δέχεται πιέσεις από την υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, την ώρα που η ανησυχία γύρω από πιθανές επιπτώσεις για τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο απασχολεί τους ξένους επενδυτές στη χώρα.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, τη Δευτέρα οι τουρκικές τράπεζες πούλησαν τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια για να στηρίξουν το εθνικό νόμισμα, ενώ την Τρίτη προχώρησαν σε πωλήσεις 1,5 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μαζικές εκροές και τη ζήτηση για ξένο νόμισμα, καθώς αυξάνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, τον τελευταίο χρόνο έχουν εγκαταλείψει τα ομόλογα σε τουρκική λίρα κεφάλαια άνω των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.



    ΣΧΟΛΙΑ