• Top Stories

    ΝΔ για συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: Άλλο ένα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Μητσοτάκης Νέα Δημοκρατία ΝΔ

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας


    Σειρά ερωτημάτων σχετικά με όσα δημοσιοποιούνται για τη συμφωνία που ανακοίνωσαν χθες ο πρωθυπουργός και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θέτει η ΝΔ, τονίζοντας ωστόσο ότι περιμένει να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Χαρακτηρίζει τη συμφωνία ένα ακόμη «πυροτέχνημα» του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας χωρισμός κράτους-Εκκλησίας.

    «Το κράτος θα συνεχίσει να μισθοδοτεί τους κληρικούς με το ίδιο ακριβώς ποσό που τους μισθοδοτεί και σήμερα. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι αντί να τους μισθοδοτεί απευθείας, θα δίνει τα χρήματα στην Εκκλησία, και εκείνη θα αναλάβει να καταβάλει τους μισθούς» σημειώνουν πηγές της ΝΔ.

    Οι ίδιες πηγές θέτουν σειρά ερωτημάτων ως προς ορισμένες πτυχές της συμφωνίας:

    • Πώς ακριβώς θα διαχειρίζεται η Εκκλησία το συνολικό κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ που εν λευκώ πια θα καταβάλλει ετησίως το κράτος στην Εκκλησία;
    • Θα έχει την ευθύνη η Ιερά Σύνοδος ή οι Μητροπόλεις;
    • Θα δίνει η Ιερά Σύνοδος μισθούς στις Μητροπόλεις αναλόγως των κληρικών που έχουν οι ενορίες τους;
    • Ποιος θα καθορίζει το ποσό που θα παίρνει κάθε Μητρόπολη, και ποιος τους ακριβείς μισθούς τους;
    • Ποιος θα διασφαλίζει τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των κληρικών; Πώς θα δίνονται οι συντάξεις των κληρικών και από ποιο κονδύλι;
    • Η ΝΔ μάλιστα θέτει και ζήτημα αποδοχής της συμφωνίας από το σύνολο των κληρικών.

    Παράλληλα, πηγές της ΝΔ θέτουν ευθέως το ερώτημα εάν όντως υπάρχει σκέψη για νέες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων στη θέση των 10.000 κληρικών που διαγράφονται από τον Ενιαίο Φορέα Πληρωμών.

    Σχολιάζουν ακόμη πως με καθυστέρηση πέντε ετών ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησε πως τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης αλλά μπορούν να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. «Πρωτοβουλίες τις οποίες είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από το 2013, με τη σύσταση κοινής εταιρείας Κράτους-Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά την υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών ματαίωσε για ιδεοληπτικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Χαμός στο Twitter για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βολές Φίλη για την συμφωνία με την Εκκλησία: Το κράτος θα μισθοδοτεί στον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Win-win συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Ιερώνυμου – Ο χωρισμός που δεν ήρθε και το οικονομικό deal



    ΣΧΟΛΙΑ