• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Μετά τον Τραμπ, και η ΕΕ θα επικρίνει το ρόλο της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο

    • Bloomberg


    Η επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις εμπορικές πολιτικές της Κίνας θα συγκεντρώσει αρκετούς σημαντικούς υποστηρικτές την Τετάρτη, καθώς κάποιες από τις μεγαλύτερες εμπορικές περιοχές θα συναντηθούν στη Γενεύη για να διαχωρίσουν τις σύνθετες επιπτώσεις της εισόδου του Πεκίνου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πριν από 17 χρόνια.

    Οι Κινέζοι αντιπρόσωποι θα πουν ότι τα πράγματα πάνε καλά και η χώρα κάνει βήματα προς το άνοιγμα της τεράστιας οικονομίας της, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση της στάσης τους. Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία και άλλοι θα διαφωνήσουν και αναμένεται να επικρίνουν την αποτυχία της Κίνας να υλοποιήσει αρχές βασισμένες στην αγορά και να μεταρρυθμίσει το καθεστώς πνευματικών δικαιωμάτων και το καθεστώς των επιδοτήσεών της, είπαν πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή η συνάντηση δεν έχει γίνει ακόμα.

    Η σύσκεψη, που ξεκινά την Τετάρτη και ολοκληρώνεται στις 13 Ιουλίου, έρχεται εν μέσω μίας παγκόσμιας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, με τον Τραμπ να πλήττει την Κίνα με δασμούς σε προϊόντα της ύψους 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περιοχές μεταξύ των οποίων η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, η Ινδία και η Ελβετία να ξεκινούν καταγγελίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά των δύο υπερδυνάμεων. Στη Γενεύη, τα μέλη του οργανισμού θα εξετάσουν τις εμπορικές πολιτικές της Κίνας και θα αξιολογήσουν τις επιδόσεις της στην τήρηση των πολυμερών κανονισμών.

    H κυβέρνηση Τραμπ στο παρελθόν ανέφερε ότι “έσφαλε” υποστηρίζοντας τη συμμετοχή της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, επειδή έχει “αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικός στην εξασφάλιση της υιοθέτησης από την Κίνα ενός ανοιχτού, προσανατολισμένου στην αγορά εμπορικού καθεστώτος”, σύμφωνα με έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα. Η αμερικανική αποστολή θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή εκπρόσωπο για τα κινεζικά ζητήματα Τέρι Μακάρτιν και τον μόνιμο αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΠΟΕ, Ντένις Σέι.

    Δεσμεύσεις στον ΠΟΕ

    Η Κίνα θα επαναλάβει πληροφορίες από ένα πρόσφατο κυβερνητικό έγγραφο, υπερασπιζόμενη τις προσπάθειες της χώρας να ενσωματωθεί στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, είπαν οι πηγές.

    Η Κίνα “εκπλήρωσε πλήρως τις δεσμεύσεις της προς τον ΠΟΕ, άνοιξε ουσιαστικά την αγορά της στον κόσμο και προσέφερε αμοιβαία επωφελή και win-win αποτελέσματα σε ευρεία κλίμακα”, σύμφωνα με την έκθεση της 28ης Ιουνίου. Η Κίνα “παρακολουθεί στενά και τηρεί τους κανονισμούς του ΠΟΕ και υποστηρίζει το πολυμερές εμπορικό σύστημα που είναι ανοιχτό, διαφανές, δεκτικό και χωρίς διακρίσεις”, σύμφωνα με το έγγραφο.

    Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες θα πιέσουν την Κίνα να αναλάβει το ρόλο της στη δημιουργία υπερπροσφοράς στις αγορές χάλυβα και αλουμινίου, που έχει μειώσει τις παγκόσμιες τιμές και βάλει λουκέτο σε εργοστάσια ανά τον κόσμο. Ο Τραμπ έχει ακολουθήσει μία σκληρή προσέγγιση στα προβλήματα υπερπροσφοράς της Κίνας και έχει ενεργοποιήσει δασμούς 25% σε προϊόντα χάλυβα που η κυβέρνηση λέει ότι είναι απαραίτητοι για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

    Οι κινήσεις του Τραμπ έχουν επίσης ωθήσει την ΕΕ να επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς προστασίας στις εισαγωγές χάλυβα, προκειμένου να αποτρέψει τον φθηνό ξένο χάλυβα από το να μπει στην ευρωπαϊκή αγορά.

    Κλοπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας

    Τα μέλη του ΠΟΕ αναμένεται επίσης να επικρίνουν τις πολιτικές μεταφοράς τεχνολογίας της Κίνας που λένε ότι κάνουν διακρίσεις και έχουν ως αποτέλεσμα την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογικών μυστικών. Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμάκωσε τον αγώνα της στις 6 Ιουνίου, όταν επέβαλε δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων και απείλησε με δασμούς σε προϊόντα αξίας έως και 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Επιπλέον, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν υποβάλει καταγγελίες στον ΠΟΕ, υποστηρίζοντας ότι διάφοροι κινεζικοί νόμοι και κανονισμοί παραβιάζουν τη συμφωνία του ΠΟΕ για τις σχετιζόμενες με το εμπόριο εκφάνσεις των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη σήμερα για το νέο «μίνι μνημόνιο»-Τι προβλέπει για συντάξεις, αφορολόγητο και ΕΝΦΙΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τσαμάζ: Πραγματικότητα η Κοινωνία των Gigabit στην Ελλάδα-Επενδύσεις 2 δισ. από τον ΟΤΕ έως το 2022

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Δαυίδ (Coca Cola HBC): Η οικογένεια -με κέρδη 436 εκατ.- που έκλεισε 4 εργοστάσια και απέλυσε 2.500 εργαζόμενους



    ΣΧΟΛΙΑ