• ΥΓΕΙΑ

    Κοντοζαμάνης στο mononews: Αυξάνονται καθημερινά τα τεστ – Πρόσκληση στους πολίτες για δωρεάν έλεγχο μέσω της πλατφόρμας

    Βασίλης Κοντοζαμάνης

    Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας


    Ιδιαίτερα κρίσιμος κρίνεται ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά, κατά το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού που, πέραν των κινδύνων που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, μπορεί να βάλει φρένο στην άρση των μέτρων αλλά και επαναφέρει περιορισμούς σε δραστηριότητες που έχουν ήδη ανοίξει.

    Επιστήμονες διατείνονται ότι η αύξηση των τεστ καθώς θα αίρονται τα μέτρα κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να εντοπίζονται οι ασυμπτωματικοί και να απομονώνονται αλλά και για να διαμορφώνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων μια πιο σαφή επιδημιολογική εικόνα, βάσει της οποίας θα αποφασίζει για το περαιτέρω άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του mononews, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας, την Παρακσευή (22/01), ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης διαβεβαίωσε ότι η διεξαγωγή των τεστ γίνεται με επάρκεια και αυξάνεται καθημερινά, σημειώνοντας ότι το ακριβές ποσοστό της αύξησης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα είναι διαθέσιμο σε 10 ημέρες.

    «Συνεχώς από την πρώτη μέρα της πανδημίας επιτηρούμε τη μετάδοση και διασπορά του ιού. Ναι, το λιανεμπόριο άνοιξε πριν λίγες ημέρες, πριν 5 ημέρες συγκεκριμένα, είναι νωρίς ακόμα να έχουμε στοιχεία στη διάθεσή μας, μετά τις 10 μέρες θα τα έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

    Ο ίδιος σημείωσε ότι περισσότερα από 25.000 τεστ διεξάγονται ημερησίως σε περισσότερα από 386 σημεία ελέγχου, επισημαίνοντας ότι διαγνωστικό έλεγχο για κορονοϊό διενεργούν οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας.

    «Σε κάθε περίπτωση γίνεται με επάρκεια και αυξάνεται καθημερινά η διεξαγωγή του τεστ και γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος μέσα από τις πλατφόρμες, όπως είναι το edu.testing.gov.gr και το testing.gov.gr», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

    «Αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα, καθώς στόχος είναι ο εντοπισμός και των ασυμπτωματικών φορέων», ανέφερε απ’ την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στο δωρεάν έλεγχο. «Η συμμετοχή όλων είναι πολύτιμη, καθώς συμβάλλει στο να έχουν οι ειδικοί μας μια καλύτερη εικόνα της διασποράς στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

    Ειδικά όσον αφορά στα σχολεία, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

    «Μόλις αυτή την εβδομάδα έγιναν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ενδεικτικά σε Δημοτικό σχολείο στον Ασπρόπυργο, μια περιοχή που είχε επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο και δεν είχαμε ούτε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε σχολεία έγιναν πρόσφατα σε Κατερίνη, Γιάννενα, Εύβοια, Άρτα, Φλώρινα, Σπάρτη και σε άλλα μέρη», ανέφερε η κ. Κεραμέως.

    Η ίδια επεσήμανε ότι μέσω της πλατφόρμας edu.testing.gov.gr, εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορονοϊό.

    “Ενημερώνονται για το ραντεβού τους μέσω sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέτρο καθαρά προληπτικής φύσης, αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία.

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έχουν ανταποκριθεί στη δυνατότητα αυτή και καλούμε και τους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και τους μαθητές άνω των 16 ετών, να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή για δωρεάν εξέταση», σημείωσε η κ. Κεραμέως.

     



    ΣΧΟΛΙΑ