• ΥΓΕΙΑ

    Κομισιόν: Επιδίωξη η επιτάχυνση της έγκρισης από την ΕΕ των πειραματικών φαρμάκων κατά της Covid-19

    Βέλγιο: Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ

    Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση πειραματικών φαρμάκων κατά της Covid-19, σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από την Κομισιόν, με στόχο ην κυκλοφορία τουλάχιστον τριών νέων εγκεκριμένων φαρμάκων μέχρι τον Οκτώβριο.

    Η Κομισιόν αναφέρει επίσης ότι θα συγκροτήσει χαρτοφυλάκιο από 10 πιθανά φάρμακα κατά της Covid και ότι θα ταυτοποιήσει τα πέντε πλέον υποσχόμενα μέχρι τον Ιούνιο με την ελπίδα να κινήσει τις διαδικασίες κοινής προμήθειας για λογαριασμό των κυβερνήσεων της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διευκρινίζει ποια φάρμακα είναι πιθανόν να επιλέξει για να προχωρήσει σε συνομιλίες για την προμήθειά τους, αλλά πρόσφατα ευρωπαϊκά έγγραφα δείχνουν ότι η Κομισιόν βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

    Το μοναδικό φάρμακο για την Covid-19 που έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχει αγορασθεί για κοινή χρήση είναι το remdesivir της Gilead και για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποφανθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου.

    «Χρειαζόμαστε μία γερή ώθηση στις θεραπείες για να περιορίσουμε την ανάγκη νοσηλείας, να επιταχύνουμε τον χρόνο ανάρρωσης και να περιορίσουμε την θνητότητα», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου προσθέτοντας ότι τα νέα φάρμακα θα πρέπει να βοηθήσουν επίσης στην αντιμετώπιση της «μακράς Covid».

    Η Κομισιόν σχεδιάζει να επενδύσει σε κλινικές δοκιμές και έρευνα για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων.

    Ο EMA έχει εκδώσει γνωμοδοτήσεις για 57 αναπτυσσόμενα φάρμακα κατά της Covid, στα οποία περιλαμβάνονται φάρμακα μικρού μοριακού βάρους και μονοκλωνικά αντισώματα, αντιιικά και ανοσορυθμιστές. Τρία φάρμακα βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης των δεδομένων μόλις αυτά γίνονται διαθέσιμα, ανάμεσά τους τα αντισώματα bamlanivimab και etesevimab της Eli Lilly.

    Για να αυξήσει την πρόσβαση σε φάρμακα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να επενδύσει για την αύξηση της παραγωγής. σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει συμπράξεις μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών για την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ