• Top Stories

    Και πάλι μισόλογα: Φταίω στο ποσοστό που μου αναλογεί, λέει ο Σπίρτζης για τη φονική πυρκαγιά

    • NewsRoom
    Προσβλητική προσπάθεια Σπίρτζη να εκμεταλλευθεί τη γυναικοκτονία στη Ρόδο-Θύελλα αντιδράσεων

    Χρήστος Σπίρτζης


    «Φταίω, αφού δεν ολοκλήρωσα τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό» δηλώνει ο υπουργός Υοδομών Χρήστος Σπίρτζης αναφερόμενος στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Κι αυτός δεν ξεφεύγει από την κυβερνητική πεπατημένη λέγοντας ότι τα εννέα χρόνια των μνημονίων ευθύνονται για το γεγονός ότι οι υπηρεσίες δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες.

    «Ξέρω τον μηχανισμό που έχω στα χέρια μου και προσπαθώ να τον αλλάξω, μέσα όμως από δεσμεύσεις που κληρονόμησα» δηλώνει στον Real FM.

    Αναφερόμενος στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης ο κ. Σπίρτζης, σημείωσε: «Φταίω, αφού δεν ολοκλήρωσα τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, αφού η μάντρα είναι ακόμα εκεί, αφού τελειώνουμε το μνημόνιο 21 Αυγούστου αλλά δεν έχουμε κάνει προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Φταίω και εγώ στο ποσοστό που μου αναλογεί. Αλλά δεν θα πούμε σε ποιο ποσοστό, αυτό θα το κρίνει ο πολίτης που ψηφίζει και εάν δεν πάει κάτι καλά στην επιχειρησιακή ετοιμότητα θα διερευνηθεί.

    » Είναι προφανές και το ξέρουν όλοι ότι εκτός από το πολεοδομικό χάος που είχε η περιοχή υπήρχαν ταυτόχρονα πολλές εστίες φωτιάς στην Αττική. Υπήρχαν κάτι παραπάνω από ακραία φαινόμενα και στις δύο φωτιές και στην Κινέτα που δεν είχαμε ούτε τραυματία. Οι συνθήκες εκείνη την ώρα ήταν τέτοιες που δεν επέτρεψαν να επιχειρήσουν αεροπλάνα στην πρώτη στιγμή, οι άνεμοι ήταν απίστευτης έντασης, πέρασε η φωτιά την Μαραθώνος και μετά έγινε η τραγωδία».

    «Κανείς από εμάς ποτέ δεν προσπάθησε να βρει μία δικαιολογία για να καλύψει ένα κενό, μία έλλειψη ή οτιδήποτε άλλο. Εμείς αυτό που είπαμε από την πρώτη στιγμή είναι πάρα πολύ απλό και πιστεύω ότι είναι κοινός τόπος. Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, και κάλεσε μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας όλους μας να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη για αυτό που έγινε, γιατί η αυθαίρετη ή η παράνομη μάντρα παρά τα βήματα που έχουν γίνει στη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική, είναι ακόμα εκεί. Άρα ο πολίτης το αποτέλεσμα ακόμα δεν το έχει δει. Επομένως, αυτή είναι και η πολιτική ευθύνη που αναλάβαμε” είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και πρόσθεσε:

    «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία σειρά από παθογένειες δεκαετιών στο ελληνικό κράτος και σε περιοχές σαν και αυτή που ζήσαμε την τραγωδία. Έχουμε περάσει από εννέα χρόνια μνημονίων, που αυτό σημαίνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό και η υλικοτεχνική υποδομή του Δημοσίου και κρίσιμων υπηρεσιών όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία δεν έχει επάρκεια που θα θέλαμε να έχει…

    » Δεν θα αποδώσει το κράτος εάν στην Πυροσβεστική δεν έχει τον απαραίτητο αριθμό πυροσβεστών, δεν θα αποδώσουν οι αστικές συγκοινωνίες εάν δεν έχουν οδηγούς, που δεν είχαμε και δεν μπορούσαμε να πάρουμε με τις δεσμεύσεις που είχαμε, δεν θα αποδώσει εάν δεν έχουμε τους μηχανικούς που πρέπει στην τοπική αυτοδιοίκηση, τους οικονομολόγους, τους δικηγόρους… Αυτά είναι κενά και ελλείψεις που εμείς μπορεί να παίρνουμε την πολιτική ευθύνη γιατί έχουμε την ευθιξία να το κάνουμε.

    » Αλλά, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει και μία συζήτηση για τις συνέπειες όλης αυτής της κρίσης και των δεσμεύσεων που είχαμε… Το τρίτο είναι πιθανά κενά που να υπήρχαν επιχειρησιακά ή άλλα, που ποτέ δεν πέρασε από το δικό μας μυαλό ότι θα καλυφθεί ο οποιοσδήποτε… Ένα κόμμα όπως ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που βγήκε κυβέρνηση πριν από 3,5 χρόνια την πρώτη φορά, τρία τη δεύτερη, τι θα πει βρήκα μία χώρα διαλυμένη και άρα δεν αναλαμβάνω; Ξέρω τον μηχανισμό που έχω στα χέρια μου και προσπαθώ να τον αλλάξω μέσα όμως από δεσμεύσεις που κληρονόμησα».



    ΣΧΟΛΙΑ