• Top Stories

    Και πάλι καρφιά από Φίλη για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: Το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει αβλεπεί

    • NewsRoom
    Νίκος Φίλης. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

    Νίκος Φίλης. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


    Νέες ενστάσεις στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου προέβαλε ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι το κράτος δεν χρωστάει στην Εκκλησία. «Αυτό πρέπει να εξηγηθεί» είπε. «Γιατί μέχρι τώρα έλεγε ότι δεν χρωστάει. Αν δεν διευκρινιστεί αυτό, προχωράμε λάθος. Και το δεύτερο ερώτημα είναι: μέχρι πότε; Αν δεν χρωστάει το κράτος, θα πρέπει να δει με ποιο τρόπο η Εκκλησία διαχειρίζεται τα οικονομικά της. Δεν μπορεί αβλεπεί να πληρώνει το κράτος. Η συμφωνία λέει ότι μας χρωστάει το κράτος, να πληρώνει για πάντα! Δεν ισχύει αυτό! Αν δεν καθορίσουμε αν υπάρχει οφειλή και ποια είναι, δεν μπορούμε να συζητάμε. Να δίνεις χρήματα, αλλά για άλλους λόγους» υπογράμμισε ο Νίκος Φίλης.

    Μιλώντας στο Θέμα 104,6 για τη μισθοδοσία των ιερέων, χαρακτήρισε «περίεργο και παράδοξο» να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι ιερείς, αλλά ταυτόχρονα να τους πληρώνει το κράτος, και πρόσθεσε: «Είναι πολλοί οι 10.000 ιερείς, τι να κάνουμε;».

    Σε ερώτηση σχετικά με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι στο μέλλον τα χρήματα για τους μισθούς των ιερέων θα καλύπτονται από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο πρώην υπουργός Παιδείας είπε: «Θέλει 210 εκατ. ευρώ λειτουργικά έξοδα, ποια επιχείρηση βγάζει τόσα χρήματα σε ένα χρόνο; Δεν θέλω να είμαι δημαγωγός, αυτά δεν μπορούν να προκύψουν στο προβλεπτό διάστημα από τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

    Επέμεινε ότι είναι «κοινωνικά ώριμο το αίτημα του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας», υποστηρίζοντας ότι «μια αριστερή κυβέρνηση σε μια άλλη τετραετία θα το κάνει».

    «Ενώ είναι κοινωνικά ώριμο δεν προχωράει στη μορφή που θα θέλαμε. Αυτά τα βήματα δεν μπορεί να είναι ούτε μετέωρα ούτε υποθηκευμένα» συμπλήρωσε.

    Όσον αφορά το θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 3 του Συντάγματος είπε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «απέχει από το θέμα του πλήρους διαχωρισμού. Θα μπορούσε να είναι περισσότερο τολμηρή, γιατί ο κόσμος το θέλει». Υποστήριξε, δε, πως «το ότι η κυβέρνηση μετατοπίζεται σε πιο συντηρητικές από τις αρχικές θέσεις βοηθάει τον Μητσοτάκη».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βολές Φίλη για την συμφωνία με την Εκκλησία: Το κράτος θα μισθοδοτεί στον αιώνα τον άπαντα τους ιερείς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βενιζέλος: Κανένα βήμα για τον διαχωρισμό από την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου



    ΣΧΟΛΙΑ