ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διασώστες εξακολουθούν σήμερα να μάχονται κατά των πυρκαγιών στην Ισπανία, η μία από τις οποίες έχει κάψει ήδη 200.000 στρέμματα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, κατά την τελευταία ημέρα ενός ακραίου και πρωτόγνωρα πρώιμου καύσωνα.
Η πιο σημαντική από αυτές τις πυρκαγιές οδήγησε τις αρχές στην εκκένωση 14 χωριών με την απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων στη Σιέρα δε λα Κουλέμπρα, έναν ορεινό όγκο της περιφέρειας Καστίλλης-Λεόν, κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία.
Σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, ορισμένοι από αυτούς μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους σήμερα το πρωί, καθώς οι φλόγες απομακρύνθηκαν από τις συγκεκριμένους οικισμούς.
Όμως η φωτιά “παραμένει ενεργή”, υπογράμμισε η κυβέρνηση της Καστίλλης-Λεόν, επικαλούμενη τις “δυσμενείς” μετεωρολογικές συνθήκες, με έναν ξηρό άνεμο και υψηλές θερμοκρασίες.
Συνολικά, σχεδόν “197.650 στρέμματα έχουν καεί”, σε αυτή την τεράστια πυρκαγιά, διευκρίνισε.
Οι Ισπανικοί πυροσβέστες συνεχίζουν εξάλλου τη μάχη με άλλες πυρκαγιές στη Καουδιέλ, στην περιοχή της Βαλένθια (νοτιοανατολικά), στην Αρτέσα ντε Σέγρε, στην Καταλονία (βορειοανατολικά), όπου πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη έχει κάψει ήδη 16.000 στρέμματα.
Άλλες πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, κυρίως στην κοιλάδα Ιρουέλας, κοντά στην Άβιλα (δυτικά), και στην περιοχή του Τολέδο (κέντρο), όπου σχεδόν 9.000 στρέμματα κάηκαν κοντά στο ψυχαγωγικό πάρκο Πούι ντου Φου.
Λόγω αυτής της πυρκαγιάς, σχεδόν 3.000 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους χθες, Παρασκευή, από το πάρκο αυτό που εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2021. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο “το πάρκο ξανάνοιξε” σήμερα, διευκρίνισε η διεύθυνσή του στο AFP.
Αυτές οι πυρκαγιές σημειώνονται ενώ η Ισπανία είναι αντιμέτωπη εδώ και μία εβδομάδα με έναν ακραίο και ασυνήθιστο για αυτή την εποχή του χρόνου καύσωνα, που θεωρείται από τους επιστήμονες ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (Aemet), πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένονταν και σήμερα κυρίως στο Τολέδο (41βαθμοί Κελσίου) και στην κοιλάδα του Έβρου, στους πρόποδες των Πυρηναίων, με τις υψηλότερες τιμές, 42 ακόμη και 43 βαθμοί Κελσίου, να αναμένονται στη Σαραγόθα.
Ο καύσωνας, που πλήττει επίσης τη Γαλλία και την Ιταλία, αναμένεται να λάβει τέλος αύριο Κυριακή χάρη σε μια μάζα πιο ψυχρού αέρα από τα δυτικά, σύμφωνα με την Aemet.
Η Ισπανία, όπου ο φετεινός Μάιος ήταν ο πιο ζεστός από τις αρχές αυτού του αιώνα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, έζησε ήδη τέσσερα επεισόδια ακραίων θερμοκρασιών τους δέκα τελευταίους μήνες, περιλαμβανομένου του καύσωνα αυτών των ημερών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Εύβοια: Ενισχύονται οι δυνάμεις που επιχειρούν στην μεγάλη πυρκαγιά στον Κρεμαστό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέα Υόρκη: Μετά από 1 μήνα απεργία, 10.500 νοσηλευτές κατέληξαν σε συμφωνία με τα νοσοκομεία τους
- Σύγκρουση Βενιζέλου και Αλιβιζάτου για την ποινική ευθύνη των υπουργών
- Αναδιάταξη διοικήσεων στο ΝΑΤΟ: Μεταβιβάσεις ρόλων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαίων
- Ιταλία: Υψηλόβαθμο μέλος του ΔΣ της Monte dei Paschi di Siena ερευνάται για τη συμφωνία με τη Mediobanca
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.