• Top Stories

    Ειρηνοδικείο επιμένει στην αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των 3 δώρων


    Στα πολιτικά δικαστήρια στρέφουν τις ελπίδες τους για επιστροφή των κομμένων δώρων και επιδομάτων οι υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε νομικά πρόσωπα.

    Μετά την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε συνταγματική την κατάργηση των ήδη κουτσουρεμένων δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, έρχεται τώρα το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου για να εκδώσει μία εντελώς αντίθετη απόφαση.

    Το δικαστήριο δικαίωσε 13 υπαλλήλους, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις η πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος θερινής αδείας, σε υπαλλήλους απασχολούμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε νομικά πρόσωπα, όπου ισχύει το Ενιαίο Μισθολόγιο

    Το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι η κατάργηση των δώρων δεν θεσπίσθηκε νομίμως.

    Κατά συνέπεια «η μισθολογική κατάσταση των επίμαχων υπαλλήλων ρυθμίζονταν από τους Ν. 4024/2011 και Ν. 4093/2012, συμμορφούμενη δε προς τον τελευταίο, η εναγομένη Αθλητική Ομοσπονδία προέβη στην εξ ολοκλήρου κατάργηση των επιδομάτων εορτών Πάσχα, Χριστουγέννων και αδείας, η οποία και συνεχίσθηκε μετά τη θέση σε ισχύ από 1.1.2016 του ν. 4354/2015 (άρθρο 34), ελλείψει αντιθέτου προβλέψεως”.

    Ωστόσο, «οι επίμαχες διατάξεις τυγχάνουν ανεφάρμοστες ως αντικείμενες στο Σύνταγμα και στις έχουσες υπερνομοθετική ισχύ διατάξεις των διεθνών συνθηκών, εφόσον στερούν από τους ενάγοντες το δικαιούμενο ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».



    ΣΧΟΛΙΑ