• Top Stories

    Η «Ποκαχόντας» είναι επίμονη: Είναι η Ελίζαμπεθ Γουόρεν το αντίπαλον δέος στον Τραμπ;

    • NewsRoom


    Τον προηγούμενο μήνα, στη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης, η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν αποκάλυψε ότι «εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο» να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. Σήμερα, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι όντως το εξετάζει σοβαρά, σχολιάζει το Politico.

    Σε χθεσινή εκδήλωση που απευθυνόταν στα αμερικανικά ΜΜΕ, η Γουόρεν μίλησε για τη γηγενή αμερικανική καταγωγή της (native american) παρουσιάζοντας, μάλιστα, έγγραφα από τεστ DNA και ξεκαθάρισε τις προθέσεις της παρουσιάζοντας ένα προεκλογικό σύνθημα που φαίνεται πως θα την ακολουθήσει στην προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών του 2020: «Επιμένω!»

    Η ομάδα των συνεργατών της Γουόρεν ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο καμπάνια στο Facebook, η οποία έγινε γνωστή ως «Σχέδιο Επιμένω» προωθώντας μήνυμα «επίμονης» πολιτικής δράσης. Παράλληλα, συνεργάτες της μοίραζαν διαφημιστικά έντυπα με το ίδιο σύνθημα σε ακροατήριο συνεδρίου, ενώ και η αρχική σελίδα του site της παρουσιάζει υποστηρικτές της να φορούν διαφημιστικά μπλουζάκια με το σύνθημα «Αυτή Επέμενε».

    Τους τελευταίους μήνες η Γουόρεν έχει δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας, προώθησε μεγάλο νομοθετικό πακέτο κατά της διαφθοράς και εξέδωσε σειρά άρθρων πολιτικής δράσης. Παράλληλα, άλλαξε την προσέγγιση της απέναντι στα ΜΜΕ κάνοντας πλέον περισσότερες δηλώσεις, ενώ παλαιότερη ήταν πολύ πιο φειδωλή. Έτσι, η Γουόρεν άρχισε να συνομιλεί με δημοσιογράφους στον διάδρομο της Γερουσίας δεχόμενη ερωτήσεις, αλλά και να μιλάει σε ιδιωτικό επίπεδο κι εκτός μικροφώνων σε συναντήσεις της με τους δημοσιογράφους, τόσο στη Νέα Υόρκη, όσο και στην Ουάσινγκτον.

    Με βάση όλα τα παραπάνω, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι πλέον έλαβαν το μήνυμα ότι η Γουόρεν μπαίνει στην κούρσα, με στόχο να νικήσει τον Τραμπ, ο οποίος περιπαικτικά το 2016 της είχε δώσει το παρατσούκλι «Ποκαχόντας». Τότε, μάλιστα, την είχε προκαλέσει να παρουσιάσει αποδείξεις για την ινδιάνικη καταγωγή της, δεσμευόμενος ότι θα δωρήσει ένα εκατ. δολάρια στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Γουόρεν, εάν η ίδια έκανε τεστ DNA, που θα αποδείκνυε τους ισχυρισμούς της.

    Η Γουόρεν, με το τεστ DNA και διεκδικώντας τα χρήματα που δεσμεύθηκε να δώσει ο Τραμπ, εξήγγειλε ουσιαστικά την υποψηφιότητά της χωρίς όμως να το πει με λέξεις.

    Έμπειρος επικοινωνιολόγος που ασχολείται με τις προεκλογικές εκστρατείες χαρακτήρισε τις κινήσεις της Γουόρεν «έξυπνες» στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον των ΗΠΑ. «Μόλις γίνουν οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018, νομίζω ότι θα αρχίσει άμεσα η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό θα συμβεί γιατί η επιλογή των εκλεκτόρων στην Αϊόβα, αλλά κι ο προκριματικός εκλογικός κύκλος στο Νιου Χαμσάιρ, θα απέχουν λιγότερο από ενάμισι χρόνο. Ο χρόνος αυτός δεν είναι πολύ μεγάλος για την οργάνωση και την ενεργοποίηση μιας προεκλογικής εκστρατείας. Όποιος από τους προεδρικούς υποψηφίους έχει κάνει βασικές κινήσεις που έχουν προηγηθεί θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση. Η προεκλογική του εκστρατεία θα εξελιχθεί ταχύτατα» δήλωσε ο ίδιος.

    «Θέλεις να βγεις έξω όσο το δυνατό νωρίτερα, ώστε να μαζέψεις τα χρήματα που χρειάζεσαι και να εξασφαλίσεις την απαραίτητη πολιτική υποστήριξη. Ωστόσο, δεν θέλεις να εμφανιστείς πολύ νωρίς και κυρίως πριν από την πραγματοποίηση των ενδιάμεσων εκλογών. Υποθέτω ότι αυτή είναι η κλωστή που προσπαθούν περάσουν στην βελόνα» δήλωσε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Ρόμπι Μουκ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νίκη Τραμπ: Διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Μπρετ Κάβανο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ford: Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ προκάλεσε ήδη «τρύπα» 1 δισ. δολαρίων στα κέρδη!



    ΣΧΟΛΙΑ