Top Stories

Κυβερνητική κρίση στη Βρετανία: Μπαράζ παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι μετά τη συμφωνία για το Brexit

  • NewsRoom
Εκλογές Βρετανία


Αντιμέτωπη με μείζονα πολιτική κρίση βρίσκεται η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι. Τέσσερις υπουργοί της παραιτήθηκαν σήμερα, μετά τη συμφωνία Λονδίνου – Βρυξελλών για το Brexit. Πριν από λίγο παραιτήθηκαν η υπουργός Εργασίας, Έσθερ Μακ Βέι, ο υπουργός για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, η υφυπουργός για το Brexit Σουέλα Μπρέιβερμαν, ενώ νωρίτερα είχε παραιτηθεί και ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας Σάιλας Βάρα προειδοποιώντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «αξίζει περισσότερα».

«Λυπούμαι που το λέω αυτό, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τη συμφωνία του Brexit, πρέπει να παραιτηθώ» ανέφερε ο Ράαμπ σε δήλωσή του στο Twitter. Ο Ράαμπ δήλωσε ότι το σχέδιο της Μέι απειλεί την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Αδυνατώ πλέον να στηρίξω ειλικρινώς τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε χθες το υπουργικό συμβούλιο» ανέφερε σε επιστολή της η Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Την ίδια ώρα, παραιτήθηκε από τα καθήκοντά της ως συμβούλου στο υπουργείο Παιδείας η Αν-Μαρί Τρεβέλιαν, βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, εκφράζοντας ανησυχίες για τη συμφωνία της κυβέρνησης για το Brexit.

«Τρεις επιλογές»

Μιλώντας ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου η Τερέζα Μέι ότι οι επιλογές που υπάρχουν είναι σαφείς: Υποστηρίζει την δική της συμφωνία για το Brexit ή αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ή δεν αποχωρεί καθόλου.

«Η επιλογή είναι σαφής: Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση» δήλωσε.

Κόρμπιν: Στερείται κύρους πλέον η Μέι

Εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης, ο αρχηγός των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι στερείται πλέον κύρους μετά την παραίτηση του υπουργού αρμόδιου για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ. Ο Τζον Τρίκετ, μέλος της ηγετικής ομάδας περί τον Κόρμπιν έκανε λόγο για ανικανότητα της πρωθυπουργού.

«Είναι ο εικοστός υπουργός που παραιτείται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι κατά την διετή της πρωθυπουργία. Δεν έχει μείνει κύρος στην Τερέζα Μέι και είναι σαφώς ανίκανη να φέρει εις πέρας μία συμφωνία για το Brexit που να συγκεντρώνει την υποστήριξη της κυβέρνησής της, πόσο μάλλον του κοινοβουλίου και του λαού της χώρας μας».

«Σαιξπηρική τραγωδία»

«Το Brexit είναι μια τραγωδία, που ούτε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ δεν θα μπορούσε να συλλάβει» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μάικλ Ροθ. «Πολύ καταθλιπτικό» συμπλήρωσε ο ίδιος σε tweet.

Χθες, έπειτα από πεντάωρη συνεδρίαση το υπουργικό συμβούλιο της Τερέζα Μέι ενέκρινε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Λονδίνο και Βρυξέλλες, σύμφωνα με την οποία οι βρετανικές εταιρείες θα έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, ενώ η χώρα δεσμεύεται να ακολουθεί αρκετές από τις πολιτικές της ΕΕ.

Παρά την κατάληξη σε συμφωνία, το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο βγήκε διαιρεμένο, καθώς τουλάχιστον 10 υπουργοί διαφώνησαν ριζικά με τη συμφωνία. «Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ήταν το tweet της πολιτικής συντάκτριας του Sky News.

Η συμφωνία θα βασίζεται στο υπάρχον σύστημα πρόσβασης στην χρηματαγορά της ΕΕ γνωστή ως «ισοδυναμία», μια αποδυναμωμένη σχέση που αξιωματούχοι των Βρυξελλών τόνιζαν από την αρχή ότι είναι ο καλύτερος διακανονισμός που η Βρετανία μπορεί να αναμένει.

Μια τέτοια συμφωνία θα δίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα παρόμοιο επίπεδο πρόσβασης στην ΕΕ, όπως αυτή που έχουν μεγάλες αμερικανικές και ιαπωνικές εταιρείες, συνδέοντάς την παράλληλα με πολλούς κανόνες του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τα χρόνια που ακολουθούν.

«Δεσμεύσεις στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, της ακεραιότητας της αγοράς, την προστασία επενδυτών και στον θεµιτό ανταγωνισµό, και παράλληλα σεβασμός στα κανονιστικά συστήµατα των μερών, την αυτονομία της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις ισοδυναµίας όσον αφορά το δικό τους συμφέρον», υπογραμμίζε το κείμενο του σχεδίου συμφωνίας, 585 σελίδων, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επιπρόσθετα, Λονδίνο και Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια λύση για την αποτροπή σκληρών συνόρων μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας.

Με βάση το κείμενο της συμφωνίας, κάθε τέτοια συμφωνία περιφρούρησης, που θα δει τη Βρετανία και την ΕΕ να εγκαθιδρύουν ένα ενιαίο τελωνειακό έδαφος, θα είναι προσωρινή και οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να πετύχουν μια συμφωνία για τις μελλοντικές του σχέσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για να εξασφαλίσουν ότι μια περιφρούρηση δεν θα είναι απαραίτητη.

Δείτε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας (.pdf, στα αγγλικά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Brexit: Τέλος η εύκολη πρόσβαση της Βρετανίας στις χρηματαγορές της ΕΕ – Το πλήρες κείμενο της συμφωνίας (αγγλικά)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τερέζα Μέι: Η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο για το Brexit – Πρόταση μομφής ετοιμάζουν μέλη του κόμματός της!