• Top Stories

    Έτσι σώθηκαν από τη φονική πυρκαγιά τα 620 παιδιά της κατασκήνωσης (video)

    • NewsRoom


    Την ώρα που η Ελλάδα θάβει τους νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, σαν θαύμα μοιάζει η άμεση απομάκρυνση και διάσωση των 620 μικρών παιδιών που βρίσκονταν στην κατασκήνωση, στο Κόκκινο Λιμανάκι, την εφιαλτική ημέρα της 23ης Ιουλίου.

    Η έγκαιρη κινητοποίηση των υπευθύνων της κατασκήνωσης και το σχέδιο απομάκρυνσής τους παρουσιάστηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Έτσι, στις 16:45 η υπεύθυνη της κατασκήνωσης Χριστίνα Βασιλείου είδε από μακρυά τους πυκνούς καπνούς από την φωτιά. Αμέσως, έδωσε εντολή και συγκέντρωσε τα 620 παιδιά στο γήπεδο της κατασκήνωσης. Αφού έκανε την καταμέτρηση, επικοινώνησε με την Πυροσβεστική για συμβουλές. Η απάντηση που πήρε ήταν «πάρτε τα παιδιά και φύγετε τρέχοντας».

    Στη συνέχεια η κ. Βασιλείου ειδοποίησε τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος της είπε να εκκενώσει την κατασκήνωση άμεσα. Και έτσι έγινε.

    Αμέσως, οι υπεύθυνοι έβαλαν τα μικρά παιδιά σε δυάδες, με δυο ομαδάρχες ανά 18 παιδιά. Πίσω τους ακολουθούσε ασθενοφόρο και οι γιατροί της κατασκήνωσης. Έδωσαν στα παιδιά βρεγμένες πετσέτες και μάσκες, τους είπαν τι πρέπει να κάνουν και μόλις έφτασαν σε ασφαλές σημείο τα έβαλαν να καθίσουν οκλαδόν και να στήσουν περιμετρικά την ομάδα των υπευθύνων της κατασκήνωσης.

    Παράλληλα τα απασχολούσαν, ώστε να τα ηρεμήσουν από τις εικόνες της φωτιάς και του καπνού. Επίσης, τους έδωσαν οδηγία εάν δουν τη φωτιά να πλησιάζει να πάνε προς τη θάλασσα, με βρεγμένες πετσέτες κοντά στα πρόσωπά τους.

    Μόλις έπεσε το σκοτάδι στην περιοχή και δεν υπήρχε ρεύμα, άναψαν τα φώτα του ασθενοφόρου, έλεγξαν πάλι τα παιδιά και τους μιλούσαν συνέχεια ώστε να τα έχουν σε ηρεμία.

    Το εντυπωσιακό είναι πως την περασμένη Κυριακή ξεκίνησε κανονικά η νέα κατασκηνωτική περίοδος, στην οποία υπήρξε εκπαίδευση για το τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά σε αντίστοιχη περίπτωση.

    Όλο αυτό μοιάζει σαν θαύμα μπροστά στις συνεχείς αποκαλύψεις για το αλαλούμ που επικράτησε στον κρατικό μηχανισμό, την έλλειψη συντονισμού και σχεδίου, που είχε ως συνέπεια να θρηνούμε δεκάδες θύματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μπαλάκι οι ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι: Η αστυνομία ρίχνει ευθύνες στην Πυροσβεστική

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Η πυροσβεστική δεν μας είχε ενημερώσει για την κατεύθυνση της φωτιάς μέχρι τις 18:10», λένε οι Αστυνομικοί (video)



    ΣΧΟΛΙΑ