• Top Stories

    Έτοιμοι οι υβριδικοί βουλευτές: Στη Βουλή το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    • NewsRoom


    Ανεβαίνει και πάλι το θερμόμετρο στην Βουλή, αυτή φορά στη συζήτηση που ξεκινά σήμερα στην αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Με την ψήφιση του πρωτοκόλλου, μπαίνει η τελική «σφραγίδα» στην μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Βόρεια Μακεδονία».

    Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» κατατέθηκε χθες το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι στην επιτροπή και θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με την ψήφισή του.

    Το νομοσχέδιο δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ψήφισή του, αφού στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται οι ψήφοι των ανεξάρτητων και κάποιων προερχόμενων από τους ΑΝΕΛ.

    Η αντιπολίτευση θα ασκήσει για ακόμη μια φορά σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας πως πρόκειται για μία συμφωνία που δεν ευνοεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Τον τόνο έδωσε από χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για κυβέρνηση–κουρελού, για γυρολόγους βουλευτές και για θεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης. «Εξαπάτησε τους Έλληνες, τους έπνιξε όλους στους φόρους και πέρασε τη Συμφωνία των Πρεσπών δίνοντας γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες» είπε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας ζητώντας να ψηφιστεί το πρωτόκολλο από 180 βουλευτές και ζητά στήριξη από την ΝΔ.

    Πανηγυρισμοί από Στόλτενμπεργκ και Ντιμιτρόφ

    Εν τω μεταξύ ως «ιστορική μέρα» χαρακτήρισε τη χθεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

    Ο κ. Στόλντενμπεργκ συνεχάρη τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια για την επίλυση της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία και σημείωσε πως μόλις επικυρωθεί η ένταξη της πΓΔΜ από τα Κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ, θα γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.

    «Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο γγ της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης από τα Κοινοβούλια, οι εκπρόσωποι των Σκοπίων θα συμμετέχουν ως «προσκεκλημένοι» στις συνόδους του ΝΑΤΟ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως αυτή η «ιστορική μέρα» δεν συνέβη απλά και πως προηγήθηκε μία «μακρά πορεία». «Πρέπει να αναγνωρίσω […] τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι’ αυτούς να μην το κάνουν» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Πέρασε» η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ντιμιτρόφ πανηγυρίζει για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ



    ΣΧΟΛΙΑ