• Πολιτική

    «Πέρασε» η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    • NewsRoom


    Ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος της διαδικασίας της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μέσω της υπογραφής του πρωτοκόλλου εισδοχής. Αυτό ήταν το πρώτο σημαντικό βήμα για τη γειτονική χώρα, ώστε να αποτελέσει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

    Πρακτικά, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η ΠΓΔΜ αποκτά τη δυνατότητα να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας, συμμετέχοντας ως παρατηρητής, τουλάχιστον μέχρι την ενυπόγραφη αποδοχή του πρωτοκόλλου, από όλα τα κράτη-μέλη.

    Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

    Σε σχετική ανακοίνωση, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε επισημάνει: «Αμέσως μετά τη συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.

    Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βουλή: Την Παρασκευή ψηφίζεται το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Ντιμιτρόφ πανηγυρίζει για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας και Ζάεφ επίσημα υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης



    ΣΧΟΛΙΑ