• Top Stories

    Επανεκκίνηση για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων με στόχο αύξηση εσόδων και είσπραξη οφειλών

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανάμεσα στην Αθηνά Χατζηπέτρου, τον Παναγιώτη Νταή και την Άννα Παναγιωταρέα


    Ανείσπρακτα ενοίκια από ακίνητα και από αναψυκτήρια, που υπερβαίνουν τα 1,2 εκατ. ευρώ. Από τα εβδομήντα πέντε αναψυκτήρια σε όλη τη χώρα (μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους) μόνον το ένα τρίτο είναι _ή θα τεθεί_ σε λειτουργία, κι αυτό χάρις στις εντατικές προσπάθειες του τελευταίου εξαμήνου.

    Πλήρης απουσία ψηφιακών συστημάτων για την καταγραφή ιδιοκτησιών και εσόδων. Και ένας οργανισμός με τεράστια υποστελέχωση και παμπάλαια διάρθρωση υπηρεσιών, η οποία δεν προβλέπει, μεταξύ άλλων, θέσεις πληροφορικής, αυτονομίας των πολιτιστικών ή θέσεις marketing.

    Ο λόγος για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων τον γίγαντα με πήλινα πόδια, όπως έχει χαρακτηρισθεί, που το υπουργείο Πολιτισμού ευελπιστεί τώρα να ξεκινήσει από την αρχή προσβλέποντας σε μία σύγχρονη και αποδοτική λειτουργία και χωρίς τις όποιες σκιές κακοδιαχείρισης. Αυτά όλα καλείται να εκπληρώσει ο νέος Οργανισμός του ΤΑΠ, πρόταση του οποίου έχει κατατεθεί ήδη στο υπουργείου Πολιτισμού.

    «Θέλουμε ένα καινούριο πρόσωπο για το ΤΑΠ, με επαναπροσδιορισμό του ρόλου του και με έναν πλήρη εκσυγχρονισμό στις λειτουργίες του. Προφανώς κρατείται το status, το οποίο έχει ο Οργανισμός, δηλαδή παραμένει ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου αλλά αυτό που τίθεται από την αρχή είναι ένας καινούριος νόμος που θα διέπει πλέον τη λειτουργία του Ταμείου δηλαδή μία πρόταση Οργανογράμματος.

    Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέσα από μία διαβούλευση που πρέπει να γίνει και με τους εργαζόμενους, για να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτησή του με νόμο», όπως είπε σήμερα στη συνέντευξη τύπου η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, παρουσιάζοντας την υπάρχουσα κατάσταση με όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στον οργανισμό αλλά και τους νέους στόχους του.

    Παρόντες και η πρώην πρόεδρος του ΤΑΠ κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, η οποία και παρέδωσε το σχέδιο του νέου οργανισμού (η κυρία Χατζηπέτρου είναι πλέον Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας) και ο νέος πρόεδρος κ. Παναγιώτης Νταής.

    «Το συγκεκριμένο οργανόγραμμα θα εξασφαλίζει ευελιξία σε θέματα προσωπικού και ευελιξία σε θέματα οικονομικών ενεργειών», όπως εξήγησε η υπουργός. « Γιατί αυτό που θέλουμε να δώσουμε στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων είναι η δυνατότητα να έχει μεν ένα εμπορικό και οικονομικό χαρακτήρα, χωρίς όμως να χάνει την επιστημονική του υπόσταση, αναφορικά με τις εκδόσεις του και τις ποιοτικές του προδιαγραφές, για παράδειγμα όσον αφορά την ποιότητα των αντιγράφων που κατά γενική ομολογία δεν έχουν καμία σχέση με τα αντίγραφα τα οποία πωλούνται στην αγορά χωρίς την πιστοποίηση του ΤΑΠ».

    Τον άμεσο αντίκτυπο της κακής λειτουργίας του ΤΑΠ στα οικονομικά του παρουσίασε εξάλλου στη συνέχεια λέγοντας: «Είχαμε θέσει ως στόχο την αύξηση των εσόδων του ΤΑΠΑ και λέγαμε πάντοτε, ότι τα εισιτήρια στην Ελλάδα καταλαμβάνουν περίπου το 95% των εσόδων, ενώ σε όλον τον άλλον κόσμο το ποσοστό δεν ξεπερνά το 20% και τα υπόλοιπα έσοδα είναι από παρεχόμενες υπηρεσίες. Αυτές οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι που θέλουμε να αναβαθμίσουμε ξεκινώντας από τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια».

    Η ίδια μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τα έσοδα από τα πωλητήρια της αρχαίας Ολυμπίας _το αναψυκτήριο δεν λειτουργεί καν τα τελευταία 4-5 χρόνια_ , που για το 2019 ήταν μόνον 180.000 ευρώ, τη στιγμή που υπήρξαν περίπου 650.000 επισκέπτες. «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι αυτό αντιστοιχεί για κάθε επισκέπτη λιγότερο, ακόμη και από 0,50ευρώ», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός επισημαίνοντας τα τεράστια περιθώρια αύξησης των εσόδων, που υπάρχουν.

    «Χρειάζεται η δομική αλλαγή, που θα ανατρέψει αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε εξάλλου η κυρία Χατζηπέτρου, λέγοντας ότι τα τελευταία δέκα χρόνια δεν υπήρξαν ποτέ έσοδα από τα πωλητήρια πάνω 3.500.000,00 ετησίως στο ΤΑΠ. Διαβεβαιώνοντας όμως παράλληλα, ότι πλέον τα πωλητήρια εμπλουτίζονται διαρκώς με προϊόντα ενώ είναι σε φάση υλοποίησης και ψήφισης το νομοθετικό περίγραμμα για την καθιέρωση του θεσμού της παρακαταθήκης των προς πώληση ειδών. Ήδη πάντως επιλύθηκε το θέμα της μεταφορικής εταιρείας _δεν υπήρχε εδώ καιρό_ με δύο μεταφορικές για Αθήνα και εκτός για τα προϊόντα αυτά.

    Όπως είπε εξάλλου ο κ. Νταής «επειδή ένα μεγάλο μέρος των πωλητέων είναι προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας Ελλήνων παραγωγών, σκοπεύουμε αναζητώντας, προφανώς και τις κατάλληλες νομικές γνωμοδοτήσεις, να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες του νόμου, ώστε να μπορούμε να προμηθευτούμε τέτοια προϊόντα καλλιτεχνικής δημιουργίας άμεσα, τα οποία βεβαίως θα είναι προς διάθεση από τα πωλητήρια του ΤΑΠ». Ο ίδιος χαρακτήρισε μάλιστα τα πωλητήρια ως «Μεγάλο στοίχημα» ενώ αναφορικά με τα αναψυκτήρια ανακοίνωσε, ότι θα εφαρμοσθεί ένα νέο σύστημα παρακολούθησης των αναδόχων και των ιδιωτικών φορέων που θα τα λειτουργήσουν ώστε η σχέση τους με το ΤΑΠ να μπει σε μία νέα βάση, διαφανή, οργανωμένη και συνεργατική και για τη σωστή λειτουργία τους και για την διασφάλιση των εσόδων

    Όπως ανακοινώθηκε αυτή τη στιγμή 20 είναι τα αναψυκτήρια που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα ενώ έχουν δημοπρατηθεί άλλα 15. Από αυτούς τους διαγωνισμούς έχουν κηρυχθεί άγονοι οι τρεις Βεργίνας, της Δωδώνης, και της Ρόδου, τελικά δηλαδή υπάρχει ένα σύνολο 35 αναψυκτηρίων, που σε κάθε περίπτωση είναι αριθμός διπλάσιος των προηγουμένων ετών.

    Τέλος σε διαδικασία επέκτασης είναι το ηλεκτρονικό εισιτήριο, το οποίο είχε ξεκινήσει από το 2018, όπως είπε η κυρία Μενδώνη αναφέροντας ,ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις με τους αρχικούς χορηγούς που ήταν η Εθνική Τράπεζα και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώ υπάρχει και μία νέα χορηγία της τάξεως των 300.000,00 ευρώ από το Ίδρυμα Ωνάση, ώστε να προχωρήσουν κάποιοι επιπλέον χώροι.

    «Συγχρόνως έχουμε ήδη έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε το εισιτήριο να επεκταθεί μέσω ΣΔΙΤ σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους σε σύμπραξη του υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας», δήλωσε η υπουργός.

    Το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου



    ΣΧΟΛΙΑ