• Top Stories

    Εντυπωσιακό! Η μεγαλύτερη απειλή για το Λονδίνο δεν είναι το Brexit


    Το Λονδίνο αποτελεί μία από τις πλουσιότερες και πιο σταθερές οικονομικά πόλεις παγκοσμίως, ωστόσο η μεγαλύτερη απειλή για το μέλλον της ανταγωνιστικότητας της δεν έχει καμία σχέση με το επικείμενο Brexit.

    Σύμφωνα με report της εταιρίας συμβούλων Arcadis, το Λονδίνο μπορεί να βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις ως μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ωστόσο, η μεγάλη κοινωνική ανισότητα, η εγκληματικότητα, η έλλειψη στέγης και άλλα σημαντικά θέματα που προϋπήρχαν του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    “Το γεγονός ότι το Λονδίνο βρίσκεται στο κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας, σε υψηλή θέση, σε συνδυασμό με την μακρά πολιτική και πολιτιστικής του εξέλιξη, είναι αναμφίβολα όλα όσα χρειάζεται μία πόλη για να καρπωθεί τα μακροπρόθεσμα οφέλη που της αναλογούν ως μία πραγματική πόλη του κόσμου” αναφέρει η έκθεση, η οποία την κατατάσσει στις 100 παγκόσμιες πόλεις με κριτήριο τρεις βασικούς τομείς: άνθρωποι, πλανήτης και κέρδος.

    “Ωστόσο, αν η βρετανική πρωτεύουσα θέλει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της μακροπρόθεσμα, υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει ακόμη να αντιμετωπιστούν. Υπάρχει μια δέσμευση για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων της πόλης μέσω, για παράδειγμα, λεωφορείων χαμηλών εκπομπών,  περιβαλλοντικών προγραμμάτων καθαρισμού, υποδομών όπως η σήραγγα του Τάμεση, και εθελοντικών δράσεων από τους πολίτες.

    “Η κινητικότητα και οι ανάγκες στέγασης συνδέονται με την πυκνοκατοικημένη, αναπτυσσόμενη μητρόπολη και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει. Με τον πληθυσμό του Λονδίνου να εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 10 εκατομμύρια μέχρι το 2030, η βελτίωση των υποδομών και η παροχή του απαιτούμενου αριθμού και τύπου κατοικιών που θα επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους να ζουν και να εργάζονται είναι καθοριστική.”

    Η Arcadis επισημαίνει ότι ενώ το Λονδίνο κατατάσσεται στην πέμπτη θέση της λίστας με τις πλουσιότερες και πιο υγιείς οικονομικά πόλεις στον κόσμο, έρχεται 37η στην υποκατηγορία που αφορά στους ανθρώπους.

    Ο επιμέρους δείκτης για τους ανθρώπους, αξιολογεί αποτελεσματικά 100 μεγάλες πόλεις στον κόσμο με τα εξής κριτήρια: εισοδηματική ανισότητα, έγκλημα, εκπαίδευση,
    ισορροπία οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, υγεία και οικονομική επάρκεια.

    Σύμφωνα με την Arcadis, το Λονδίνο υποφέρει από ένα τοξικό μείγμα κακών αποτελεσμάτων σε κάποιες από τις παραπάνω κατηγορίες, καθώς “το 28% του πληθυσμού της πόλης ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, και η αντιμετώπιση της ανισότητας στα εισοδήματα καθώς και του υψηλού κόστους ζωής θα συμβάλουν στη βελτίωση της βαθμολογίας της πόλης στον τομέα των κατοίκων και άρα και της συνολικής της κατάταξης”.

    “Το Λονδίνο έχει φτάσει σε ένα σημείο καμπής, όπως αποδεικνύει η μεγάλη διαφορά μεταξύ των κατοίκων του και η βαθμολογία του σε αυτή την κατηγορία. Ωστόσο, στον απόηχο του Brexit, ο Δήμαρχος της πόλης πρέπει να πείσει τις διεθνείς επιχειρήσεις που εδρεύουν εκεί ότι οι προτεραιότητες υποδομής του Λονδίνου δεν έχουν αλλάξει και ότι η πρωτεύουσα θα παραμένει εξίσου βιώσιμη εκτός της Ε.Ε. “, τονίζει την έκθεση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/londino-se-kali-onirevosoun-ena-spiti-se-knightsbridge-chelsea-tora-ine-efkeria-sou/74171



    ΣΧΟΛΙΑ