• Top Stories

    Ένα βήμα πριν από το τέλος η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ: Τα παζάρια και τα σενάρια

    • NewsRoom
    Θανάσης Παπαχριστόπουλος ΑΝΕΛ

    Θανάσης Παπαχριστόπουλος, βουλευτής ΑΝΕΛ


    Ένα βήμα πριν από την διάλυση βρίσκεται η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ μετά την γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, που αποφαίνεται ότι το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο σε περίπτωση που μείνει τελικά με πέντε βουλευτές, αφού ο Αριστείδης Φωκάς είναι εκλεγμένος με άλλη κοινοβουλευτική ομάδα.

    Η «ετυμηγορία» της νομικής υπηρεσίας της Βουλής δόθηκε λίγες ώρες μετά το τελεσίγραφο του Πάνου Καμμένου στον βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλο, στη σύντομη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, κατά την οποία ο βουλευτής και ο αρχηγός δεν αντάλλαξαν ούτε καλημέρα. Ο Πάνος Καμμένος διεμήνυσε στον Θανάση Παπαχριστόπουλο πως εάν δεν παραδώσει την έδρα μέχρι σήμερα στις 10 το πρωί, τότε θα προχωρήσει στη διαγραφή του.

    Ωστόσο, ο βουλευτής διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί πριν από την ψηφοφορία του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ απόψε, όπως έχει δεσμευτεί στον πρόεδρο της Βουλής.

    Ο τελευταίος έκανε χθες το βράδυ μια αινιγματική δήλωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ μπορεί να διασωθεί την τελευταία στιγμή, παρά την αρνητική γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το ζήτημα.

    «Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο, για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτό τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Καταλάβετέ το, το ξαναείπα: Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

    Σε ερώτηση εάν θα αποτρέψει ξανά τον κ. Παπαχριστόπουλο να παραιτηθεί ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Μιλάτε για μια βαριάντα που δεν έχει σχέση με την θεραπεία. Τα άλλα που σας είπα να σκεφτείτε. Τελευταία συμβουλή δόθηκε εκείνη την ημέρα, αύριο θα αποφασίσει μόνος του. Και την προηγούμενη φορά μόνος του αποφάσισε, απλά εγώ του έθεσα υπόψιν του όλα τα δεδομένα. Καλά έκανε και δεν παραιτήθηκε, είχα πει ότι υπάρχει το χρονικό διάστημα να θεραπευτούν τα πράγματα».

    Πάντως, με βάση και την αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου αλλά και την επιστολή Τσίπρα προς τον Βούτση για να μην αλλάξει ο κανονισμός της Βουλής, πλέον ο μόνος τρόπος για να μην διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ θα είναι είτε ο κ. Παπαχριστόπουλος να παραμείνει βουλευτής του κόμματος, είτε να επιστρέψει κάποιος από τους ανεξάρτητους που άνηκαν στο κόμμα του κ. Καμμένου.

    Λύση θα μπορούσε να υπάρξει αν τόσο ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος όσο και ο αντικαταστάτης του, Τέρενς Κουίκ, επιλέξουν να παραδώσουν τη βουλευτική έδρα, η οποία τότε θα καταλήξει στην Ελένη Σκλαβενίτη. Κάτι που ωστόσο θα οδηγούσε την κυβέρνηση να μείνει με 150 βουλευτές που την υποστηρίζουν, οπότε δεν μπορεί να θεωρηθεί πιθανό σενάριο.

    Το πιο πιθανό είναι ότι ο κ. Βούτσης αναφερόταν σε κάποιον από τους Νίκο Νικολόπουλο, Δημήτρη Καμμένο, Γιώργο Λαζαρίδη, Έλενα Κουντουρά και Βασίλη Κόκκαλη, που είχαν εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ, αλλά έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί. Οι τρεις πρώτοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο κόμμα του Πάνου Καμμένου, ενώ οι δύο τελευταίοι βρίσκονται σε άγρια κόντρα με τον πρώην αρχηγό τους.

    Από την άλλη πλευρά ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η ΚΟ του δεν πρέπει να διαλυθεί, ενώ καταγγέλλει μεθοδεύσεις του Νίκου Βούτση εναντίον του κόμματός του. Είναι χαρακτηριστικό το οργισμένο tweet που ανήρτησε το βράδυ της Πέμπτης: «Αύριο η τελευταία πράξη του πρωτοφανούς κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος για τη Δημοκρατία μας, με Εθνική προδοσία της Μακεδονίας από την κυβέρνηση της αποστασίας των αχάριστων».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βουλή: Να διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ αν φύγει ο Παπαχριστόπουλος προτείνει το Επιστιστημονικό Συμβούλιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οργισμένο tweet Καμμένου: Εθνική προδοσία και πραξικόπημα από τους αχάριστους



    ΣΧΟΛΙΑ